— Vi må vurdere om det er noe poeng å selge teateret når verdien synker så mye, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Onsdag ettermiddag ble det kjent at teknisk direktør i Kristiansand innstiller på bevaring av Kristiansand teater. Reguleringsplanen som åpner for riving av Kristiansand teater har vært til høring siden januar, og innsigelser og protester har haglet. To av de siste kom fra Riksantikvaren og fylkeskommunen.

Nå skal saken opp i byutviklingsstyret 21. mai og bystyret 17. juni. Hit får politikerne en klokkeklar innstilling på bevaring undertegnet teknisk direktør Ragnar Evensen og plan- og bygningssjef Venke Moe.

Samtidig heter det at salgsverdien på teateret og de tilstøtende eiendommene vil synke fra anslåtte 35 millioner kroner til rundt halvparten dersom bygget ikke kan rives. Og det er dette som får varaordføreren til å lure på om det i det hele tatt er noen vits i å selge bygget slik man lenge har planlagt.

Velger sine kamper

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har hittil vært for å tillate riving. Foto: Kjartan Bjelland

— Men kommer du til å følge innstillingen og gå inn for bevaring?- Det har jeg ikke mandat til å svare på før vi har diskutert det i KrFs gruppe. Men du må jo vurdere hvilke kamper du skal ta, sier Kristiansen som tidligere har vært klar på at han ønsker å åpne for riving av bygningen.

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) synes på sin side innstillingen fra administrasjonen er glimrende.

Vil selge til Trøbbelskyter

— Dette er fantastisk flott. Dette betyr kanskje at det går an å være selektiv med tanke på hvem vi selger til, sier Haukom. I motsetning til varaordføreren er hun fremdeles sikker på at hun vil selge bygget som det koster kommunen 600.000 kroner i året å drifte.

— Jeg er for at vi selger det til noen som vil bruke det til kulturformål. For eksempel kan jeg godt tenke meg at vi selger det til prosjektet til Morten Usterud og Harald Christian Sagevik, sier Haukom.

Hun sikter til planene til det oslobaserte firmaet Trøbbelskyter med flere som Fædrelandsvennen tidligere har skrevet om. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til er det snakk om en omfattende ombygging til flere titalls millioner kroner hvor det startes kulturdrift etter modell av Kulturhuset ved Youngstorget i Oslo.

Hemmelighetsfull

Verken Sagevik eller Usterud som begge kommer fra Kristiansand har tidligere hatt lyst til å si noe om dette til Fædrelandsvennen.

— Nå ser det ut til at kommunen har kommet fram til det vi ønsket, og nå får vi se hva som blir neste steg derfra. Vi må se på hva de tenker rundt et salg. Vi ser at bygget har stort potensial, sier Morten Usterud til Fædrelandsvennen. Hva planene går ut på og hvem som skal finansiere dem har han heller ikke denne gangen lyst til å si noe om.

Trond Arntzen som har vært en av de ivrigste aktivistene mot riving sier dette:

— Jippi! Men tenk om vi kunne brukt energien de siste fire årene på å fylle bygget med innhold i stedet. Bygget var jo like bevaringsverdig da denne prosessen startet.