Striden rundt den 340 kvadratmeter store mursteinsmosaikken til Henrik Finne fikk sitt endelikt i bystyret onsdag kveld.

Helene Knudsen (H). Foto: Vegard Damsgaard

— Kunstverket er i dag på et inneklemt, mørkt og dystert sted. På veggen til Kilden parkeringshus vil man få plass til å nyte kunstverket og reflektere, slik kunsten inviterer til, i stedet for å stå med haka i sky og lure på hvorfor han plasserte disse mursteinene sånn, fremførte Helene Knudsen (H).

Koster 11 mill.

Administrasjonen har fått pristilbud på flytting av kunsten til Silokaia fra firmaet Hillcon.

Overslaget lød på 11,2 millioner kroner, og gikk ut på å demontere veggen for deretter å remontere den på en betongkonstruksjon utenpå parkeringshusets fasade.

Høyre mente administrasjonen har holdt denne informasjonen tilbake, og ønsket å sjekke mulighetene nærmere, blant annet ved å hente inn flere tilbud.

Knudsen viste til at riving og salg var en forutsetning da Kilden ble finansiert. Nå må «kredittkortgjelda» gjøres opp, påpekte hun.

Men flertallet avskjærer dem. Bevaring av teaterveggen ble vedtatt med 30 mot 20 stemmer.

Henrik Finnes 340 kvadratmeter store mursteinsmosaikk blir bevart på veggen i Kongens gate 2. Foto: Kjartan Bjelland

— Fått mye kjeftHøyre, Frp og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) stemte i mot.

— Jeg har fått mye kjeft i gruppa, men jeg står for det, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen.

Oversendelsesforslaget om flytting av kunstverket ble deretter nedstemt, med 31 mot 19 stemmer.

Det rører meg å høre Helene Knudsen snakke så rørende om kunsten.

— Det rører meg å høre Helene Knudsen snakke så rørende om kunsten til Henrik Finne. Hun har lært mye om kunst og utsmykning i løpet av denne prosessen, det er bra, kommenterte gruppeleder Mette Gundersen fra Ap.

Hun mente en flytting nå kompliserer saken, og mener det er viktig at hus og kunst bevares sammen, siden mange opplever at de to er ett.

— Jeg jobber i bank, og er enig i at man skal betale sin kredittkortgjeld. Men for oss folkevalgte er det mange hensyn som skal balanseres. Dette bygget og kunstverket er langt mer enn en eiendom som bare kan rives og selges, mente Solveig Nilsen (V).

- Slike forslag på tampen skaper unødvendig støy. Flertallskonstellasjonen er tydeligvis avhengig av å frigi midler til de mange valgløftene som ikke er oppfylt, mente Vidar Kleppe (Dem.).

- Større salgssum for kommunen

Frp argumenterte med at det kan lønne seg å fjerne Finnes kunstverk.

— I dag er det ikke mulig å legge inn vinduer, ventilasjon og kontorplasser så lenge kunstverket er der. En flytting gir større fleksibilitet for kjøper og større salgssum for kommunen, påpekte gruppeleder Tor S. Utsogn.

Dette er veggen ved Kilden p-hus, der kunstverket – hva størrelse angår – kan passe inn. Foto: Vegard Damsgaard

Etter flytting til Kilden i 2012 harKristiansandteaterstått tomt. Kommunen har ikke funnet nye leietakere, og teateret ble først foreslått revet. Men både fylkeskommunen og Riksantikvaren varslet innsigelse, dermed endret kommuneadministrasjonen sin innstilling fra riving til bevaring.

Teknisk direktør Ragnar Evensen la til at en sak om avhending av kommunens eiendommer i kvartal 49 vil bli lagt fram for kommunalutvalget over ferien.

Bystyrets vedtak betyr også at Aladdin blir bevart, mens bygningsmassen i kvartalet kan økes med 4800 kvadratmeter.