— For oss passer bygget perfekt for en innendørs klatrepark, sier Arne Paulsen (49), som er i ferd med å etablere selskapet Klatreteateret AS.

I gamleKristiansandteater vil de innrede fire klatrehaller for folk i alle aldre, inkludert en klatreskog med 120 elementer i den gamle teatersalen og en over 25 meter høy klatrevegg ved hovedscenen.

— Vi har jobbet med planene siden før rivedebatten. Da det ble vedtatt vern sa vi til hverandre «yes, det var bra!», forteller initiativtaker Ernst Rune Saatvedt (59).

Fikk bare tre bud

Teaterbygningen i Kongens gate 2 ble lagt ut for salg 10. november. Da fristen gikk ut mandag kveld, var det kommet inn tre bud av meget varierende størrelse:

teater3.jpg Foto: Vegard Damsgaard

Kommunalt eide Kristiansand Næringsselskap AS (Knas) klasker 20,5 millioner kroner på bordet for hele eiendommen, inkludert sidebygningene Kongens gate 2A og B og Vestre Strandgate 4. Herrene bak Klatreteateret AS byr fem millioner for teateret og nabobygget i Kongens gate.

Det tredje budet er av mer symbolsk art. Et par Oslo-baserte aktører har snakket varmt om et kultursenter overfor Fædrelandsvennen, men byr kun én krone for hele eiendommen.

Eiendomssjefen i kommunen anbefaler politikerne å akseptere budet fra Knas, siden det monner mest i bykassen.

— Vi har forpliktelser i forhold til budsjettet, og dette bygget er forventet solgt inneværende år. De andre budene er så langt unna at vi ikke finner det forsvarlig å anbefale dem, kommenterer Hans-Christian Gram, som hadde håpet på flere budgivere.

Saken sendes til orientering i byutviklingsstyret og kulturstyret neste uke, mens den avgjøres av kommunalutvalget om to uker.

En innendørs klatreskog antas å bli hyppigst frekventert av barn og unge over ti år, som må bruke hjelm og sikkerhetsline. Med lyd- og lyseffekter kan klatreskogens preg stadig endre karakter. Foto: Privat

For hele familienKlatreteateret har blitt jobbet fram jobbet i kulissene — de har befart bygningen flere ganger, men uten å stå fremst på scenen og rope det ut.

Det skal være et aktivitetstilbud for hele familien - i prinsippet alle mellom null og hundre år.

Bak planene står selskapet Menko AS på Silokaia, som til daglig tilbyr bedriftsrådgivning og ulike typer kursvirksomhet til næringsliv og offentlige virksomheter.

Der i gården håper man politikerne ser verdien av å tilføre Kvadraturen en ny attraksjon for fastboende og turister, som det ikke finnes maken til i hele landet. De vil åpne dørene allerede om ett års tid.

Arne Paulsen (t.v.) og Ernst Rune Saatvedt ønsker å åpne Klatreteateret allerede om ett år.  Foto: Vegard Damsgaard

— Vi har vært i Nederland og sett på mange innendørs klatreparker. Det bygges flere titall nye parker i Europa hvert år, forteller Ernst Rune Saatvedt, som tidligere har vært administrasjonssjef i Kristiansand Dyrepark og er tiltenkt jobben som daglig leder.- Dette skal ikke først og fremst være for klatrere, men et aktivitetstilbud for hele familien - i prinsippet alle mellom null og hundre år, tilføyer Arne Paulsen, daglig leder og eier av Menko AS.

Plass til 400 personer

Utover eiendomskjøpet har de et budsjett på åtte millioner for å innrede teateret til ny bruk, etter å ha innhentet overslag fra en nederlandsk produsent.

I tillegg til innendørs klatreskog og landets høyeste klatrevegg, som utformes i samråd med klatreklubben og kan brukes til NM, EM og worldcupstevner, planlegges følgende:

Biscenen under hovedscenen blir buldrerom, der man kan klatre i opptil seks meters høyde uten annen sikring enn tjukkasen.

Den gamle intimscenen blir knøtteklatring for de minste i skiftende teaterkulisser; som Hakkebakkeskogen eller Karius og Baktus.

Klatreparken i Kristiansand skal etter planen leveres av samme firma som har levert denne parken i Nederland. Foto: Privat

Anlegget skal ha en kapasitet på 400 personer. Ute i foajeen blir det serveringssted med sunn mat. — De fleste utendørs klatreparker i Norge ligger langt unna allfarvei. Her kan du ta buss, tog eller ferje til Kristiansand sentrum og gå rett inn i klatreparken. Det er unikt, sier Arne Paulsen.

Knas: - Skal vokse fram over tid

— Dette er et viktig hjørne av byen, og vi har jobbet med forskjellige stikkord. Først vil vi teste ut interessen for et kombinert studenthus og litteraturhus, som vi kjenner fra Oslo, med litt forskjellige aktiviteter for å stimulere kulturaksen eller bylivssonen i denne delen av byen, sier direktør Jan Omli Larsen i Kristiansand Næringsselskap (Knas), et aksjeselskap eid av Kristiansand kommune.

Han legger til at de har skissert et samlet konsept for hele dette hjørnet i kvartal 49. Det betyr at de tre naboeiendommene skal utvikles med noe bylivsrettet i første etasje og kontorer og boliger oppover i etasjene, slik reguleringsplanen tillater.

Teateret er et krevende bygg å eie.

Knas er ikke skremt av at studenthus som Vaskeriet og Pir 6 tok kvelden.

— Fra andre byer og land ser vi at dette er tilbud som over tid må få lov til å vokse fram med brukerne selv slik at de får et sterkt eierskap til huset, sier Larsen, som opplyser at de eventuelt vil ta kontakt med studentsamskipnaden i fortsettelsen.

Interessen dabbet av

Flere lokale eiendomsinvestorer hadde på forhånd signalisert interesse, men det stanset der.

Jan Omli Larsen. Foto: Jan Oddvar Eide

— Er du overrasket over at så få leverte bud?- Teateret er et krevende bygg å eie, tror jeg, så jeg er kanskje ikke så veldig overrasket, svarer Knas-sjefen.

Da kommunalutvalget i august vedtok å legge ut teaterbygningen for salg, la de til at «Kommunen ønsker at ny bruk av eiendommene skal bidra til å styrke kulturaksen fra Odderøya til Kvadraturen».

— Sånn vi har vurdert dette ligger alle de tre leverte konseptene innenfor denne definisjonen. Da sitter vi igjen med økonomibiten, som er veldig forskjellig, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i kommunen.