Petter Benestad (V) er redd teateret skal bli stående tomt. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi frykter at Knas skal bygge ut naboeiendommene til boliger, og at teaterbygget skal bli stående tomt etter noen år. Da frykter jeg at det til slutt kan bli revet, sier Petter Benestad (V). Han er nestleder i byutviklingsstyret som torsdag skal behandle salget av kommunalt eide Kristiansand teater. Også kulturstyret behandler saken samme dag.Tre bud er kommet på teateret og naboeiendommene. Kristiansand Næringsselskap AS (Knas) byr 20,5 millioner kroner for Kongensgate 2, 2A og 2B pluss Vestre Strandgate 4. «Vi tenker oss primært å bruke teateret til et litteratur/studenthus», står det i dokumentet fra Knas.

Tross størrelsen på budet er Venstre ikke imponert:

— Det står at de ønsker å etablere dialog med studentmiljøet, så jeg synes dette virker tynt og lite gjennomtenkt, sier Petter Benestad.

Også SVs Alf Holmelid synes lite om budet fra Knas, noe han ga klart uttrykk for på Facebook på tirsdag.

— Det er veldig lite utdypning av hva slags kulturelt innhold og aktiviteter de skal sørge for, sier han til Fædrelandsvennen.

Prosjektbeskrivelser

Menko AS byr på sin side fem millioner kroner for Kongensgate 2 og 2A. Formålet er å lage klatrehus, og med budet følger en grundig prosjektbeskrivelse.

Dessuten byr Nordic Gadgets AS ved Harald Christian Sagevik en krone for alle eiendommene. Ideen her er å lage scene, forsamlingshus og treffsted etter modell av Kulturhuset i Oslo. Med dette budet følger den grundigste prosjektbeskrivelsen.

Skuffet direktør

Byutviklingsstyremedlem Trond Henry Blattmann (Ap) er innstilt på å selge til Knas:

— Hvis man skal kjøpe et bygg er det jo en fordel at man har økonomi til å betale for det. Hvis det ikke kommer noen gode argumenter for det synes jeg budet fra Knas er det beste. Å lage studenthus er ikke ulikt ideen fra dem som bare byr en krone, sier Blattmann.

Høyres Helene Knudsen er også med i byutviklingsstyret:

— Knas sitt forslag tar inn over seg mange av de momentene Kristiansand trenger. Universitetsbymeldingen viser tydelig at det er et stort behov for et studenthus i Kristiansand. Budet fra Sagevik er meget interessant, men økonomisk er det vanskelig å akseptere. Rådmannen har budsjettert med kr. 18,5 millioner kroner i inntekt på salg. I en perfekt verden skulle vi gjerne sett at disse partene snakket sammen til beste for byen, om de begge ønsker det, sier Knudsen.

Teknisk direktør Ragnar Evensen er enig:

— Vår oppgave er primært å selge Kristiansand teater, sier teknisk direktør Ragnar Evensen. Han medgir at han var skuffet over de to laveste budene.

— Det hadde vært mye lettere å anbefale dem dersom de ikke hadde ligget så langt under det vi mener er markedspris. Dersom de får eiendommen for denne prisen må vi spørre oss om det ikke blir ren subsidiering, sier Evensen.

Venstre foreslår

Venstre har laget et forslag til vedtak for både byutviklingsstyret og kulturstyret. Her foreslår man å sende saken tilbake til administrasjonen for å gå i dialog med Menko AS og Nordic Gadgets AS.

I forslaget fra Venstre heter det: «Byutviklingsstyret ønsker at en i større grad vektlegger kommunens målsetting om at innholdet i eiendommene skal styrke kulturaksen.«

Administrerende direktør i Knas, Jan Omli Larsen, sier dette:

— Vi ble litt overrasket da teateret ble lagt ut for salg gjennom megler på denne måten. Fristen for å legge inn bud var relativt kort, så derfor ble vårt bud slik som det ble, sier Larsen.

Kommunalt eid

Jan Omli Larsen i Knas ble litt overrasket da teateret ble lagt ut for salg gjennom megler. Foto: Hans Jacob Brekke

Han forklarer at Knas er vant til å forholde seg direkte til eier når det er snakk om å kjøpe eiendom, og at det kom brått på da Kristiansand teater i november ble lagt ut for salg av en megler til det som har blitt en regulær budgivningsprosess.— Vi hadde bestemt oss for å vise interesse for eiendommen lenge før dette. Men når kommunen valgte å selge på denne måten tolket vi det slik at beløp var viktigere for dem enn bruken. Det kan være vi har tolket feil. Vi mener likevel at vårt forslag til bruk er veldig riktig for den sentrale lokaliseringen bygget har, sier Omli Larsen.

— Dere er et kommunalt eid selskap. Er det riktig å si at kommunen nå byr seg selv 20 millioner kroner for teateret?

— Tross eierskapet er vi et selvstendig aksjeselskap, og det har ikke vært kontakt mellom oss og kommunen i denne saken. Dette er en eiendom på lik linje med alle andre eiendommer vi er interessert i, sier Omli Larsen.