— Du kjenner at det skjer noe med deg når du kommer inn hit. Det sitter så mye i veggene, og du får lyst til å gjøre noe her, sier Harald Stensland. Han står blant støv, rusk og rask på hovedscenen på gamle Kristiansand teater og kikker opp mot heisloftet.

Her har det for det aller meste vært stengt og stille etter at Agder teater pakket sammen og dro til Kilden høsten 2011. Men onsdag ble det klart at den gamle bygningen igjen skal tas i bruk til publikumsrettet virksomhet. Bare ett og annet lukket arrangement har foregått her, ved siden av filminnspillingen av «Pyromanen» de siste månedene.

Gjennombrudd

Harald Stensland var yr av glede da han igjen kunne stå på hovedscenen i Kristiansand teater.

De siste par årene har kulturaktører gjort gjentatte forsøk på å få lov til å ta bygningen i bruk til såkalt publikumsrettet virksomhet, men alt har strandet på kostnaden ved å sette teateret i forsvarlig stand.— Ja, det er riktig å kalle dette et gjennombrudd, sier Kjetil Nordhus, leder i Sørf. Det er i to uker i henholdsvis oktober og november at bygningen skal åpnes, og det er tre institusjoner som har forhandlet fram avtalen som koster hver av dem 20.000 kroner hver.

— Det vil bli mulig å leie de samme lokalene i de tre ukene som ligger mellom arrangementene dersom noen er interessert, sier Jørgen Skauge i kulturdirektørens stab.

Bespisning

6. og 7. november skal musikk- og bransjefestivalen Sørveiv arrangere platemesse på hovedscenen, og mellom 6. og 10. oktober skal Sand-festivalen (tidligere kjent som Assitej) bruke noen av teaterets lokaler til felles seminarer og bespisning.

— Vi skal være både på Kilden, Aladdin og Festningen i tillegg, sier Harald Stensland som står bak scenekunstfestivalen for barn og unge.

Sand-festivalen skjer parallelt med at nystartede Platform Nord arrangeres i det gamle teateret 8. - 11. oktober.

Nordisk prosjekt

— Platform Nord er et symposium hvor utøvere fra hele Norden skal vise fram sine nyskapende prosjekter, sier Inger Margrethe Stoveland i Platform Nord. Prosjektet er finansiert med 750.000 kroner av Kulturrådet og Nordisk kulturfond, og skal også inneholde mesterklasser og samtaler om sjangeroverskridende kunst. Opplegget er inspirert av Trafo.no og det er Senter for ung kunst og kultur som er tilretteleggere.

Vernet

Det lå lenge an til at Kristiansand teater skulle selges og rives, men før sommeren vedtok politikerne endelig å verne bygget med den karakteristiske mosaikk-fasaden av Henrik Finne. Det er fremdeles meningen å selge det, noe som ble bekreftet i kommunalutvalget forrige uke. Men før tilslag fra en eventuell kjøper, har det altså nå blitt mulig for kulturutøvere å ta i bruk flere av rommene.

— Vi har bare fått lov til å bruke øvre og nedre foaje, i tillegg til scenegulvet på hovedscenen og verkstedet ved siden av. Dessuten har vi fått tilgang til garderobeområdet backstage, sier Kjetil Nordhus.

Det innebærer at seteradene ved hovedscenen fortsetter å være stengt av sikkerhetsgrunner og at et teppe senkes ned foran hovedscenen. Inngangen blir gjennom verksteds- og lagerbygningen i Vestre Strandgate 4. Men brukerne ser likevel store muligheter.

— Se her! Denne plattformen kan brukes som scene under platemessa. Dette kan bli veldig bra, sier Nordhus.