— Det er uheldig dersom kravet blir stående. Det kan få store økonomiske konsekvenser for kommunen. Jeg håper at det ordner seg, men slik saken står nå, er det umulig å si hva utfallet blir, sier leder for Kontrollutvalget i Kristiansand kommune, Makvan Kasheikal (Dem), til Fædrelandsvennen.

Fortsatt kompensasjon

Torsdag ble utvalget orientert om Skattetatens krav om tilbakebetaling av 294 millioner kroner i momskompensasjon fra Kilden i perioden 2008- 2012. Utvalget har tatt saken til orientering. Det ble stilt en rekke spørsmål til kommunerevisjonen som redegjorde for saken.

Svein Kjetil Stallemo (Ap) Foto: Jon Anders Skau

— Det er kommet et krav som gjelder perioden 2008- 2012. Hva da med perioden etter 2012. Fortsetter man å innrette seg som om skattekontorets vedtak er feil, spurte Svein Kjetil Stallemo (Ap).- Det er ikke fattet noe endelig vedtak, og saken er anket videre. Dersom man slutter å kreve momskompensasjon så gir man Skatt Sør rett, svarte Monica H. Smith-Tønnesen fra kommunerevisjonen.

Dessuten mener Kildens advokatkontor, Arntzen de Besche, at det er en overveiende stor sannsynlighet for at Kilden vinner fram juridisk, kunne revisjonen poengtere.

Stallemo var også bekymret for økende utgifter ved fortsatt å gi Kilden momskompensasjon i tilfellet kravet blir stående, og spurte om det var mulig å få til en avtale med Skatteetaten om at man kunne få kompensasjon i etterkant. Det mener revisjonen ikke lar seg gjøre, på grunn av foreldelsesfristen.

Dyre byggekostnader

Svein Kjetil Stallemo spurte så om fremtidige krav om tilbakebetaling ville bli like store som det eksisterende kravet.

— Nei. Grunnen til at beløpet er så høyt, er knyttet til kostnadene ved byggingen av Kilden, svarte Smith-Tønnesen.

Hun anslår at Kilden får rundt 10 millioner i momskompensasjon med ordinær drift.

Det var før jul Kilden fikk krav fra Skatt Sør om tilbakebetaling av 294 millioner kroner i momskompenasjon. Stavanger Konserthus har fått et tilsvarende krav på 256 millioner kroner. Begge klagde på vedtaket.

Tror på seier

I februar sendte Skatteetaten sin innstilling til Kilden, og Kilden har fått sjanse til å kommentere dette før saken ble sendt videre til Skattedirektoratet. Det er foreslått å ikke ta Kildens klager til følge. Saken ligger nå hos Skattedirektoratet, og det er ventet at saksbehandlingen vil ta seks måneder.

Sentralt i saken er at Skatteetaten mener at Kilden driver økonomisk aktivitet som er i konkurranse med andre virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget. Kilden på sin side hevder at det ikke kan dreie seg om økonomisk aktivitet, når Kilden får så mye som 80 % i støtte for å gjennomføre sine egenproduksjoner. De viser også til at det ikke er andre aktører som kan tilby slike tjenester i regionen.

Et annet sentralt moment i saken er at Kilden mener at Skatteetatens veiledning underveis har vært mangelfull.

— Selv om Kilden ikke skulle være berettiget momskompensasjon, mener vi likevel at Kilden ikke må betale tilbake dette beløpet, siden det har vært uklarhet i tolkningen av rettsreglene, informerte Tor Ole Holbekk fra revisjonen.

Han påpeker også på at Skattemyndighetene kan kreve tilbakebetaling, men at de ikke har noen plikt til det.