KRISTIANSAND: — Dette er en klage på vedtaket som Skatt sør har fattet om tilbakebetaling av moms i forbindelse med byggeprosjektet, oppsummerer Gunnar Thon Lossius, stabs- og økonomidirektør i Kilden.

I april i år fikk Kilden teater og konserthus et momsvarsel på 294 millioner kroner fra Skatt sør, og beskjed om at skattemyndighetene ikke godtar momskompensasjon for byggeprosjektet, som totalt kostet nærmere 1,7 milliarder kroner.

I november kom det endelige vedtaket fra Skatt sør om at pengene skal betales tilbake.

Anket

Klagefristen på vedtaket var satt til 1. desember. Og tirsdag ettermiddag, 1. desember, ble klagen sendt til skattemyndighetene via advokat.

Gunnar Thon Lossius, stabs- og økonomidirektør i Kilden. Foto: Arkivbilde

— Dette er komplisert materie og juss, så vi har brukt tiden vi hadde til rådighet til å slipe argumentene våre, sier Lossius på spørsmål om hvorfor anken ble sendt på samme dag som fristen gikk ut. - Hva er essensen i klagen?

— Vi er uenige i den tolkningen av lovverket som Skatt sør har lagt til grunn for sin vurdering. Juss er ikke eksakt vitenskap, og vi mener at Skatt sør har tolket denne saken i verste mening og lagt en altfor streng vurdering til grunn.

Unntaksbestemmelse

Ifølge en unntaksbestemmelse fra 2008, skal ikke moms kompenseres hvis det offentlige driver kommersiell virksomhet i konkurranse med virksomheter som må betale moms. Det er dette punktet eierne av Kilden og Skatt sør nå krangler om, om hvordan momsloven skal tolkes for kulturinstitusjoner.

Økonomidirektøren forteller at Kilden har hatt løpende dialog med Skatt sør om momskompensasjonsloven siden før 2008, for å få ting avklart.

— Derfor stiller vi oss undrende til at kravet kommer sju år etterpå, påpeker han.

- Ikke i konkurranse

— Skatt sør mener vi driver økonomisk virksomhet, og at vi er i konkurranse med andre som ikke har tilsvarende momskompensasjon. For det første mener vi at vi ikke driver økonomisk virksomhet. Vi er ikke i nærheten av dette. 80 prosent av budsjettet vårt består av offentlige midler, så det er ikke snakk om å tjene penger i tradisjonell forstand. Uten offentlige tilskudd, kunne vi ikke ha drevet virksomheten, understreker Lossius.

— For det andre mener vi at vi ikke er i konkurranse med andre. Det finnes ikke tilsvarende teater, opera og symfonisk virksomhet i vårt geografiske område. De nærmeste virksomhetene er i Stavanger og Skien, og vi kan ikke si at vi er i konkurranse med dem når de ligger så langt unna, fortsetter han.

Kan gå til sak

Harald Furre (H), ordfører i Kristiansand kommune, sier at han er begrenset optimist med tanke på om tirsdagens anke blir tatt til følge.

— Vi er begrenset optimister, fordi vi regner med at Skatt sør har vært i dialog med Skattedirektoratet før vedtaket om tilbakebetaling av moms ble tatt, sier han.

Ordfører Harald Furre (H) sier det haster med å bestemme det endelige trasévalget for Ytre ringvei. Foto: Kjetil Reite

— Hva gjør dere hvis vedtaket blir stående?

— Da går vi etter all sannsynlighet til søksmål mot Skattedirektoratet, så sant saken ikke har funnet en politisk løsning før den tid, sier Furre.

Stavanger kommune har også fått varsel om tilbakebetaling av moms for Stavanger konserthus. Dette kravet er på over 250 millioner kroner, et krav som nå er anket.

- Ikke meningen at regelverket skulle ramme slik

Svein Harberg (H), stortingsrepresentant for Aust-Agder og leder for Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, har engasjert seg i Kilden-saken.

— Jeg har hatt tett dialog med kulturministeren om saken. Vårt arbeid har gått på å avklare intensjonen med momsregelverket. Det er tverrpolitisk enighet om at måten regelverket rammer kulturhusene på ikke var intensjonen med regelverket, sier han.

Svein Harberg (H), stortingsrepresentant for Aust-Agder. Foto: Reidar Kollstad

— Derfor er det underlig at skattekontorene ikke lytter mer til hva politikerne sier om denne saken, påpeker han.

- Internasjonalt regelverk

Harberg sier at det er internasjonalt regelverk som har lagt grunnlaget for at kulturhus nå har fått krav om tilbakebetaling av moms.

— Regelverket ble strammet inn for å unngå konkurranse mellom ulike land. Hvis det eksempelvis hadde vært to kulturhus på hver sin side av Svinesundsbroen, skulle regelverket sørget for at de fikk like betingelser. Skattekontorene tolker imidlertid dette som at regelverket gjelder konkurranse mellom kulturhus internt i landene.

- Er dette en gal tolkning?

— Vi mener at det ikke var meningen at EØS-reglene skulle ramme kulturhusene på denne måten, sier Harberg.