Før Kjetil Kühn Hanssen startet å jobbe i revisjonsfirmaet EY, var han ansatt hos Skatt Sør og arbeidet blant annet med dette momskravet. Nå bistår han KS (kommunesektorens interesse— og arbeidsgiverorganisasjon) som skal utrede nettopp momsregelverket for blant annet kulturhus.

Spillerom

Nå melder han seg inn i debatten om Kilden og andre tilsvarende bygg, og spør om det bør vurderes en plan C.

— Regelverket åpner for at dersom man ikke hadde krav på momsrefusjon da man bygde bygget, så kan man ved en senere endring av bruken likevel få momsrefusjon. Det er i dette spillerommet man kan få til tapsbegrensning. Det kan være fornuftig med et alternativ om man ikke vinner fram verken juridisk eller politisk. Det er mange måter å gjøre dette på, og man må vurdere om det er mulig eller ønskelig, sier advokatfullmektig i EY, Kjetil Kühn Hanssen.

Det er ikke opplagt hva som blir resultatet

Han nevner kulturhus som drives som eiendomsselskap som leier ut sine lokaler, som ett eksempel på drift som kan gi rett til momsrefusjon. Hanssen har spesialisert seg på merverdiavgift.

Tilbakebetaling

I 2008 kom det en unntaksbestemmelse i lov om momskompensasjon i offentlig sektor. Dette kan føre til en rekke krav om tilbakebetaling av momskompensasjon fra norske kommuner, som for eksempel i byggingen av kulturhus, svømmehaller og drift av elevkantiner. KS ser på hvilke konsekvenser dette kan få, og mulighet for å kompenseres gjennom vanlige rammebevilgninger.

- Har Kilden en god sak nå som kravet ankes?

— Det er ikke lett å svare på. Jeg har forståelse for at de vil prøve saken videre, men det er ikke opplagt hva som blir resultatet, svarer

- Kilden var i kontakt med Skattemyndighetene underveis, og var sikre på at dette med momskompensasjon var i orden. Så kommer kravet. Hvordan kan det skje?

— Arbeidet med Kilden startet i 2004, og Kilden lagde et kart som stemte med terrenget slik situasjonen var den gang. Så kom det nye regler i 2008, og da har man fått et kart som ikke passer til det nye terrenget. Jeg skjønner at det var vanskelig å forutse at de nye reglene kunne få så store konsekvenser som det nå har fått. Jeg tror heller ikke Finansdepartementet forutså konsekvensene.

Dette er regelverk som skatteetaten ikke har praktisert tidligere. Uten andre kilder å se hen til, er rekkevidden av regelverket uklart

Ny vurdering

- Anken er sendt. Hva skjer nå?

— Klagen går til etaten som har fattet vedtaket, i dette tilfellet Skatt Sør. De vil gjøre en ny vurdering av vedtaket, og har mulighet til å snu dersom de mener at det er ting de ikke har tatt hensyn til, eller om de endrer oppfatning. Dersom de ikke omgjør vedtaket sendes det til Skattedirektoratet. De har vanligvis seks måneder på seg til å behandle klagen, men i kompliserte saker kan det ta lenger tid.

- Hvordan kan partene være så uenige?

— Dette er regelverk som skatteetaten ikke har praktisert tidligere. Uten andre kilder å se hen til, er rekkevidden av regelverket uklart.

Kommunen skal i utgangspunktet ikke ha noen momskostnad

- Det er to momenter som trekkes fram i kravet fra Skatt Sør: Kilden blir sett på som en økonomisk virksomhet, og man sier at Kilden er i direkte konkurranse med andre aktører. Hvorfor diskuteres akkurat det?

— Kommunen skal i utgangspunktet ikke ha noen momskostnad. Det er noen unntak der de likevel skal betale moms, for eksempel dersom kommunen driver økonomisk aktivitet og er i konkurranse, så skal de ikke ha momsrefusjon. Dersom man likevel får momskompensasjon, så sier en avgjørelse i ESA at dette kan være en ulovlig statsstøtte, sier Kjetil Kühn Hanssen.

- Har ikke vurdert omorganisering

— Vi har ikke vurdert noen omorganisering foreløpig. Nå har vi tre uker til å påklage vedtaket, så tar vi det derifra, sier stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius ved Kilden.

Kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, Helen Rist, opplyser at de avventer en eventuell klage:

— Hvor lang tid en behandling av saken vil ta, er vanskelig å si noe om, skriver hun i en e-post til Fædrelandsvennen.

Ordfører Harald Furre opplyser at det blir et nytt møte med Stavanger kommune om saken torsdag morgen.