Det opplyser regiondirektør i Skatteetaten Lars Solnørdal overfor Fædrelandsvennen. I tillegg til kravet på 294 millioner kroner vil det bli beregnet renter.

— Det vil bli beregnet renter for hele perioden virksomheten har mottatt uberettiget momskompensasjon. Men i momskompensasjonsloven heter det at rentene ikke beregnes før det skyldige beløpet er innbetalt. Derfor er det ikke sendt ut krav om renter med vedtaket, skriver Solnørdal i en e-post.

Med «hele perioden» mener han fra 2008 og til beløpet er tilbakebetalt. Det vil også omfatte den tiden det eventuelt tar med anke, politiske prosesser i Stortinget eller i domstolene.

- I konkurranse lokalt, regionalt og nasjonalt

Solnørdal sier bakgrunnen for kravet en innstramming i kompensasjonsloven. I 2008 mente EFTAs overvåkingsorgan ESA at momskompensasjonsreglene i Norge ikke fulgte EUs krav til statsstøtteregelverk.

— Lovens formål er å motvirke at konkurransen mellom virksomheter blir urettferdig. I loven står det at man ikke har rett på momskompensasjon om man har økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med andre som ikke har samme kompensasjon. Skatteetatens oppgave er å forvalte dette regelverket, og det er dette som er lagt til grunn for vedtaket, skriver regiondirektøren til Fædrelandsvennen.

I brevet til Kilden trekker Skatt sør fram en rekke kulturinstitusjoner og -formidlere Kilden konkurrerer med, blant andre festivalene Palmesus og Dark Season, og Kick nattklubb og scene. Regionalt nevnes Arendal kulturhus som ikke får momskompensasjon fordi de er et AS. Kilden er et interkommunalt selskap (IKS), og har i utgangspunktet rett på kompensasjon.

Ellers trekker skattekontoret fram et en uttalelse om fra påtroppende Kilden-direktør Hans Antonsenom at huset skal bli en nasjonal aktør.

«En kjøretur til Oslo tar omtrent fire timer og det er all grunn til å spørre om ikke Kilden også konkurrerer med kulturinstitusjoner i Osloområdet», heter det i brevet til Kilden.

- Var ikke meningen

Kulturminister Thorhild Widvey er i tvil både om regelverket og praktiseringen av det er riktig:

— Da Skatt sør først varslet at kravet om momskompensasjon ville komme, satte vi i gang et arbeid med full gjennomgang av dette, sier Widvey til Fædrelandsvennen onsdag kveld.

Kulturminister Thorhild Widvey har satt i gang full gjennomgang av regelverket for momskompensasjon. Foto: Torgeir Eikeland

Hun vil ikke kommentere konkret verken kravet mot Stavanger kulturhus eller Kilden, ettersom avgjørelsen i Skatt sør kan påklages:

— Men disse to sakene viser med all tydelighet behovet for en full gjennomgang av regelverket for momskompensasjon, et arbeid vi allerede har satt i gang, sier Widvey.

Arbeidet skjer i Finansdepartementet, og Widvey sier hun er i tett dialog med finansminister Siv Jensen for å få avklart om regelverket og praktiseringen av dette trenger å bli endret.

- Dette var ikke meningen, at kulturhus skulle betale tilbake moms, sier Widvey.

Solnørdal mener avgjørelsen overfor Kilden også kan få betydning for andre kulturhus i Norge:

— Det er som kjent en tilsvarende sak knyttet til Stavanger konserthus. Urettmessig utbetaling av momskompensasjon kan nok også gjelde andre. Det er opp til den enkelte virksomhet å foreta konkrete vurderinger av om det er økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med andre. Virksomheter som er i tvil om de er i strid med regelverket, kan ta kontakt med Skatteetaten, skriver han til Fædrelandsvennen.

I første omgang har Skatt sør satt betalingsfristen til 1. desember. Men vedtaket kan ankes til Skattedirektoratet.