— Med de gode argumentene som er framført fra Kilden, hadde jeg forventet et annet vedtak, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Det varNRK som først meldte at Kilden teater- og konserthus i dag mottok det endelige vedtaket om at over 294 millioner kroner som er gitt i momskompenasjon nå må tilbakebetales. I tillegg kommer renter.

Samtidig er det bestemt at Stavanger konserthus må ut med 257 millioner kroner. Med dette har Skatt Sør fastholdt at virksomheten konserthusene driver er økonomisk aktivitet i konkurranse med andre.

Har kontaktet kulturminsteren

— Nå jobbes det juridisk i forhold til å påklage vedtaket. Det jobbes også opp det politiske sporet, sier Kristiansand-ordføreren.

Han har allerede sendt en e-post til kulturminister Thorhild Widvey (H) der han ber om informasjon og dialog. Kommunen vil også jobbe tett med Stavanger i saken.

— Vi vil legge inn en felles klage med dem, sier Furre.

Han er nå klar til å kjempe videre mot momskravet.

— Det var en god og tett dialog mellom Kilden utbygging og Skattedirektoratet underveis hvor en var i svært god tro om at momskompensasjonen var berettiget. At Skattedirektoratet kommer på andre tanker i etterkant, er juridisk betenkelig og urimelig. Det vil være svært alvorlig hvis Kilden må betale tilbake dette beløpet, sier Harald Furre.

Overrasket

Kristiansand kommune er Kildens største eier.

— Vi er overrasket over avgjørelsen. Under hele prosjektet med kilden har vi lagt til grunn en annen forståelse av regelverket, sier rådmann Tor Sommerseth i Kristiansand kommune.

- Hvilke konsekvenser får denne avgjørelsen hvis den blir stående?

— Nå må vi først sette oss ned og lese begrunnelsen fra Skatt sør. Så vil vi følge opp denne saken både juridisk og politisk, sier Sommerseth.

Kulturdirektør Stein Tore Sorte ønsker ikke å kommentere saken.

Nestleder i styret i Kilden Teater- og konserthus Per Sigurd Sørensen er skuffet og overrasket over momsavgjørelsen.

– Jeg er overrasket og skuffet over at ikke Skatt sør har imøtekommet de klare tilbakemeldingene som er kommet fra Kilden og våre eiere, sier Sørensen til Fædrelandsvennen.

– Kjempestor prosess

Sørensen hadde forståelse for at Skatt sør i første omgang sendte ut varsel om at man vurderte å kreve tilbake momsen, men forstår ikke hvordan den endelige avgjørelsen kunne bli slik.

– Hvilke konsekvenser får dette for Kilden og eierne dersom vedtaket blir stående?

– Jeg legger til grunn at vedtaket ikke blir stående. Dette vil bli en kjempesvær prosess både politisk og juridisk, sier Sørensen.

Det vil være eierne, altså Kristiansand og Grimstad kommuner, samt Vest- og Aust-Agder fylkeskommuner, som skal drive prosessen videre. Sørensen ser ikke bort fra at den kan ende for domstolene, og da kan dette ta flere år å få avgjort.

Sørensen peker på at dersom avgjørelsen mot all formodning skulle bli stående, vil den få konsekvenser for en rekke kulturhus i hele Norge som er finansiert med den forutsetning at momsen skulle kompenserers.

Overtar neste år

Tidligere Grimstad-ordfører Hans Antonsen overtar som Kilden-direktør 1. januar neste år.

— Jeg har fått en kort informasjon om dette. Hvis det ikke er løst før jeg tiltrer, blir det jeg som skal jobbe med det, sier Antonsen.

Ellers vil han ikke kommentere saken.

Pressekontakt i Skatt sør Marianne Johannessen Seip bekrefter overfor Fædrelandsvennen at Kilden teater- og konserthus har fått tilsendt krav om tilbakebetaling av 294.455.009 i momskompensasjon.

I tillegg kommer renter fra 2008 da de første kompensasjonsbeløpet ble utbetalt. Vedtaket kan påklages innen tre uker.

Dette er saken:

Kilden i Kristiansand og Stavanger konserthus ble i april 2015 varslet om at de kan få krav om tilbakebetaling av moms på henholdsvis 294 og 256 millioner kroner.

Byggene ble vedtatt oppført i 2003 og 2006, og sto ferdig i 2012 med en prislapp på henholdsvis 1,7 og 1,3 milliarder kroner, og momskompensasjon var en del av finansieringen for begge.

Lov om momskompensasjon i offentlig sektor ble innført i 1995 og kraftig utvidet i 2004. I en unntaksbestemmelse fra 2008 heter det at moms ikke skal kompenseres dersom det offentlige driver kommersielt i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget.

Hvordan loven skal tolkes for kulturinstitusjoner har det vært strid om.