Høyres landsmøte vedtok i helgen enstemmig å be regjeringen finne en løsning som innebærer at både Kilden og konserthuset i Stavanger slipper å innfri kjemperegningene på henholdsvis 294 og 256 millioner kroner.

De ønsker også å gjøre endringer i regelverket, slik at ikke liknende momsbomber skal detonere andre steder i landet.

— Et klokt og godt vedtak. En gjennomgang av regelverket er helt i tråd med Fremskrittspartiets synspunkter, sier Frps finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter til Fædrelandsvennen.

Et tilsvarende vedtak vil neppe bli fattet på partiets landsmøte kommende helg, men han mener det nå må tas grep:

— Eksemplene tyder på at regelverket har slått urimelig ut for flere kulturbygg, og vi er nødt til å gå inn i saken og se hva som kan gjøres. På grunn av ESA-dommen er saken kompleks, men det er helt naturlig at regjeringen nå ser på dette.

— Vi er selvsagt opptatt av å ha et mest mulig forutsigbart kompensasjonsregelverk, men regelverket kan heller ikke være i strid med EØS-avtalen, tilføyer han.

- Fullstendig uholdbart

Også KrF er innstilt på løsning:

— Dette er fullstendig uholdbart for kommunene, og vi vil sette mye inn på å få en løsning, sier partiets finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

— Vi ønsker å få en dialog med regjeringen for å komme ut av det som kan bli en veldig vanskelig knipe for mange kommuner som jo har fått på plass kulturhus delvis som følge av momskompenasjonsordningen, sier han.

— Vi setter oss gjerne ned med regjeringen i morgen den dag for å se hvilket handlingsrom vi har, legger han til.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, håper også på løsning:

— Vi deler intensjonene i Høyres landsmøtevedtak, og ser positivt på at regjeringen forhåpentligvis kan komme til Stortinget med forslag til hva som kan gjøres, sier han.

Ny unntaksbestemmelse

Både konserthuset i Stavanger og Kilden sto ferdig i 2012 med en prislapp på henholdsvis 1,3 og nesten 1,7 milliarder kroner.

Felles for dem begge var at det ble lagt inn en forutsetning om kompensasjon for merverdiavgift i budsjettet. Da byggene ble vedtatt oppført, i henholdsvis 2003 og 2006, forholdt de seg til gjeldene lov om momskompensasjon for kommuner og fylkeskommuner.

Men etter en dom i ESA i 2007 ble det innført en ny unntaksbestemmelse som medfører at retten til momskompensasjon bortfaller når aktiviteten som drives «kan være i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget». ESA er kontrollorganet som skal sørge for at regelverket i EØS-avtalen overholdes.