— Vi har nå fått utarbeidet en veldig detaljert begrunnelse for vårt syn, og håper vi kommer i dialog med Skatt Sør slik at vi kan få landet denne saken, sier Kildens stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius til Fædrelandsvennen.

- Vi håper å komme i dialog med Skatt Sør slik at vi får landet denne saken, sier stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius. Foto: Torgeir Eikeland

Begrunnelsen er utarbeidet av advokatfirmaet Arntzen de Besche, og består av hele 21 sider tungt lastet med det som forsiktig kan betegnes som en svært omfattende drøfting og tolking av kompliserte forhold knyttet til momskompensasjonsloven, EØS-regelverket, og vedtak fattet av kontrollorganet ESA.

— Feilaktig tilnærming

«På grunnlag av ovennevnte mener vi at skattekontoret foretar en feilaktig rettslig tilnærming« , konkluderer advokatene Espen I. Bakken og Cecilie Aasprong Dyrnes på side 21 i brevet som er stilet til Skatt Sør.

— Brevet viser at det er flere tolkningsmuligheter enn det Skatt Sør har lagt til grunn, poengterer Thon Lossius.

Et springende punkt er hvorvidt den offentlig finansierte Kilden driver økonomisk aktivitet som er i konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettiget. Det er med bakgrunn i endring i kompensasjonsloven fra 2008, at skatteetaten mener Kilden kan sies å gjøre det, og at det strider mot EØS-avtalen å gi momskompensasjon.

- Ikke avgjørende

«At det finnes andre selskaper i Norge som driver kulturformidling er ikke avgjørende for vurderingen av om Kilden tilbyr varer og tjenester i et marked. Avgjørelsen fra ESA vedrørende offentlige barnehager er relevant i så måte. ESA konkluderte med at offentlige barnehager ikke driver økonomisk aktivitet selv om det finnes en rekke private tilbydere», skriver Arntzen de Besche-advokatene.

Også Bømlabadet på Bømlo og Harpa konserthus og konferansesenter på Island trekkes fram som eksempler på virksomheter som på ulike måter har blitt finansiert uten å få momssmekk.

Videre dokumenterer advokatene hvordan Kilden helt siden 2004 hadde tett dialog med skattemyndighetene for å forsikre seg om at de laget en organisasjonsmodell som ville kvalifisere for momskompensasjon.

- Kan ta noe tid

Også Stavanger konserthus har fått varsel om et gedigent momskrav, og direktør Per-Harald Nilsson opplyser at de er i ferd med å utarbeide et liknende brev som sendes Skatt Vest en av de nærmeste dagene.

Fædrelandsvennen lyktes ikke å få regiondirektør Nina Schanke Funderud i Skatt Sør i tale, men ble bedt om å sende skriftlige spørsmål.

Vi spurte om brevet vil endre etatens syn på saken, om det vil bli avholdt møte med Kilden, om når vi kan vente en konklusjon i saken, og om de politiske signalene som er kommet får betydning for skatteetatens vurdering.

Regiondirektøren svarte: «Jeg kan bekrefte at vi har mottatt tilsvaret fra Kilden Teater- og Konserthus. Vi vil nå sette oss inn i innholdet i dette, og på bakgrunn av det vurdere hva som blir videre saksgang. På generelt grunnlag ser vi av erfaring at det i slike store, kompliserte saker kan ta noe tid.»

- Håper de tar signalene

— Et tverrpolitisk miljø har gitt uttrykk for at skattetatens tolking av regelverket er urimelig i forhold til det politikerne har ment. Nå håper jeg de tar signalene de har fått.

- Skulle resultatet bli feil, har politikerne på Stortinget sagt at dette vil vi gripe fatt i, sier lederen av kulturkomiteen, Svein Harberg (H). Foto: Reidar Kollstad

Det sier stortingsrepresentant og leder av kulturkomiteen, Svein Harberg (H) til Fædrelandsvennen.Det vakte allmenn forbauselse både på Stortinget og i regjeringen da momskravet kom i april, og også kulturminister Torhild Widvey (H) følger saken nøye.

— Nå får vi avvente resultatet av dialogen mellom skattemyndighetene og kulturturinstitusjonene. Skulle resultatet bli feil, og institusjonene miste sin kompensasjon, har politikerne på Stortinget sagt at dette vil vi gripe fatt i, sier Harberg.

— Men jeg håper det går godt, og at de fatter en avgjørelse som skaper presedens, sier han.