— Vi er begrenset optimistiske i forhold til å få omgjort dette i Skattedirektoratet, sier ordfører Harald Furre til Fædrelandsvennen.

Onsdag fikk Kilden teater- og konserthus og Stavanger konserthus brev om at de må tilbakebetale til sammen 550 millioner kroner i momskompensasjon.

Selv om kravet formelt er rettet mot Kilden, er det Kristiansand kommune som største eier som fører saken videre.

Anker

Torsdag morgen var Harald Furre i telefonmøte med ordføreren i Stavanger. Med var også de respektive kommunenes rådmenn og administrasjonsledelsen ved Kilden og Stavanger konserthus. De ble enige om å anke vedtaket, og å be om utsettelse på betalingsfristen. Den var opprinnelig satt til begynnelsen av desember.

- Revisjonen i Kristiansand sier at det ikke er uvanlig å få utsettelse på store beløp, sier Furre.

- Stavanger kommune har tatt høyde for momskravet i budsjettet. Det har ikke Kristiansand?

- Det ligger ikke noe i budsjettet på det. Administrasjonen sier det må omtales i tilleggsinnstilling før jul. Siden vi mener at vi har en god sak, er det et latent krav, og ikke et faktisk krav. Derfor tas det ikke inn i budsjettet.

- Du virker sikker på det?

— Jeg er veldig optimistisk med tanke på at dette blir løst, men om det blir løst juridisk eller politisk, det gjenstår å se. En politisk løsning vil, som kulturministeren har vært inne på, bestå av en lovendring som kan gis en tilbakevirkende kraft. Alternativt kan staten bevilge tilbake det beløpet som må betales i moms.

Kilden teater- og konserthus sto ferdig i 2012. I år kom kravet om tilbakebetaling av 294 kroner i momskompensasjon. Foto: Torstein Øen

Ingen plan B

Furre ønsker ikke å spekulere i konsekvensene dersom vedtaket blir stående. Derfor er det heller ikke lagt noen plan i tilfelle Kilden faktisk må betale.

— Hvordan jobber dere videre med saken?

— Innen tre uker skal denne anken sendes. Så har vi seks måneders frist til å vurdere om vi skal gå til rettssak. Vi skal også hente inn anbud på advokattjenester. Ordføreren i Stavanger og jeg vil be om et møte med kulturministeren og finansministeren. Vi vil også jobbe politisk med å informere aktuelle organisasjoner, siden dette kan få konsekvenser for andre kulturhus i Norge. Agder-benken og Rogalandsbenken er informert og mobilisert, så det er mange gode krefter i sving.

- Underlig

Leder for kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg, stiller seg undrende til kravet:

Leder for kulturkomiteen på Stortinget, Svein Harberg. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg registrerer at skattemyndighetene, i en sak som de tydeligvis synes er vanskelig og har brukt mange år på, og som de åpenbart er i tvil om, velger å lande på motsatt side av gjerdet enn det samlede, politiske miljøet. Det er underlig. Jeg regner med at kommunene vil løfte denne saken videre. Dette gjelder ikke bare disse to husene. Dette kan få en dominoeffekt. Harberg håper at saken kan løses uten å gå til rettssak, og sier at regjeringen er i ferd med å vurdere EØS-regelverket som utløste kravet.

— Vi må sjekke hvilke muligheter som er der først, og håper på at skattemyndighetene lander på et annet standpunkt. Gjør de ikke det, må vi se på hvordan de som rammes kan hjelpes.