Det skjer når revidert nasjonalbudsjett legges fram.

— Vi har satt i gang en gjennomgang som skal være bredere enn det vi opprinnelig antok. Vi legger dette fram for Stortinget i forbindelse med revidert budsjett, nettopp for å kunne gjøre de grundige vurderingene som er nødvendige, sier finansminister Siv Jensen (Frp), ifølge Aftenbladet.

Stavanger konserthus og Kilden teater- og konserthus i Kristiansand avventer nå klagebehandlingen etter krav fra skattemyndighetene om tilbakebetaling av 550 millioner kroner i momskompensasjon.

Blir tema i Stortinget

Iselin Nybø (V), tidligere skattejurist i Skatt vest, spurte Jensen i spørretimen onsdag om hun vil ta initiativ til at kravet frafalles.

— Kulturhussakene illustrerer nødvendigheten av at vi gjennomgår det norske regelverket og måten det praktiseres på, svarer Jensen.

Finansdepartementet går nå gjennom reglene, og vurderer endringer. Stortinget inviteres nå med i prosessen. Jensen, som peker på et behov for å unngå utilsiktede virkninger, vil ikke kommentere enkeltsakene konkret.

— Vi vil gjennomføre en bredere gjennomgang av kompensasjonsordningen som en del av revidert-budsjettet for 2016. I denne gjennomgangen vil vi ikke bare ta opp konkurransebegrensningsregelen, men også flere problemstillinger som vi ser har oppstått ved tolkningen av loven. Flere sider vil derfor grundig bli gjennomgått, lover Jensen.

Nybø er glad for at det nå legges opp til en full gjennomgang i Stortinget.

— Jeg regner med at Skattedirektoratet får med seg dette og at de avventer til Stortinget har fått sagt sitt, sier hun.

- Uforståelig

Administrerende direktør for Kilden, Hans Antonsen, har vært i kontakt med Skatt Sør. De skal gjøre klar sin innstillingog sende den til Skattedirektoratet som skal avgjøre dette i løpet av våren.

— For min del er det uforståelig om de skal fatte etendelig vedtak om tilbaketbatling samtidig som regjeringen kommertil Storinget og sier to ting. Det er uklarheter i loven som vi mårydde opp i, og EØS-atalen er dynamsisk og utvikler seg. I Norge må vita inn over oss at EU har sagt at kunst og kultur ikke skal tellesom en hvilken som helst kommersiell virksomhet. Det poenget synes jeg Iselin Nybø fikk godt fram. Kilden har 70 høyt utdannede musikere. Det er ikke mye naturlig konkurranse om å drive symfoniorkester på Sørlandet.

- Hva håper du kommer ut av utredningen?

— Ut i fra det politikerne sier er det min klare forventning at man forstår at kunst ikke er en alminnelig handelsvare. Mitt klare ønske er at dette ender med at vi ikke må betale 295 millioner kroner med renter, sier Hans Antonsen.