Hva forsker du på?

— På om unge kvinner som får fjernet eggstokkene på grunn av arvelig risiko for eggstokkreft, har mer helseplager og større risiko for å få hjerte- og karsykdommer enn andre kvinner. Kvinner som har en genfeil (i BRCA-genet) har økt risiko for kreft i eggstokkene.

Problemet med eggstokkene er at de har så god plass inni magen at en svulst kan vokse seg ganske stor før den blir oppdaget. Kvinner med genfeil blir derfor rådet til å fjerne begge eggstokkene i 35-45-årsalderen. Da reduseres risikoen for eggstokkreft med ca. 80 prosent, men man tar samtidig bort kjønnshormonene som produseres i eggstokkene så kvinnene kommer i overgangsalder umiddelbart.

Jeg undersøker hvordan ca. 300 av kvinnene som ble operert i Oslo og Stavanger mellom 1990 og 2005, har det etterpå, og om de kan ha større risiko for hjerte- karsykdom. Vi vet ikke nøyaktig antall som blir operert, men operasjonen er enkel og gjøres på de fleste sykehus i Norge.

Hvorfor er du nysgjerrig på dette?

— Det er et belte langs kysten fra Rogaland til Vestfold der det er flere kvinner med denne genfeilen enn ellers i landet, og dermed har vi ganske mange av disse kvinnene på Sørlandet sykehus. De kommer fordi de er bekymret for om de har arvelig kreft i familien og lurer på om de trenger å teste seg. Jeg ønsker å undersøke hva det gjør med helsa deres å bli operert.

Hvorfor er det viktig å forske på dette?

— Operasjon er det mest effektive tiltaket for å hindre eggstokkreft hos disse kvinnene. Men operasjon kan og gi redusert generell helse. Kvinnene får overgangsalderplager, dårligere seksualliv, mer benskjørhet, og de kan ha økt risiko for hjerte- kar sykdom. Hos unge kvinner som er blitt operert av andre grunner enn genfeil, har man sett økt forekomst av demens, parkinsonisme og depresjon.

Alle disse bivirkningene blir mindre dersom de tapte kjønnshormonene erstattes av hormonbehandling. Derfor bør alle unge kvinner (under 53 år) som ikke har hatt brystkreft tidligere få hormonbehandling dersom eggstokkene fjernes. I våre undersøkelser fant vi at det bare var omtrent halvparten av disse kvinnene som faktisk fikk hormonbehandling. Så vi trenger mer kunnskap for at denne behandlingen blir bedre og gis til de riktige kvinnene.

Hva er det som er så viktig med denne forskningen?

— Mange tror at kjønnshormoner bare har å gjøre med menstruasjon, graviditet og overgangsalder, men hormonene har også betydning for sykdommer ellers i kroppen.

Hvilke endringer vil forskningen kunne føre til?

— Bedre forståelse og bedre behandling til de unge kvinnene som gjennomgår operasjon.

Hvem vil ha nytte av denne kunnskapen?

— Kunnskapen vil trolig også få betydning for alle kvinner som kommer i overgangsalder, for plagene er de samme.

Hva har overrasket deg underveis?

— At det er forsket så lite på dette tidligere. Jeg tror årsaken er at det før ble forsket mindre på kvinnehelse enn på menns helse, og at man har trodd at eggstokkene hadde mer begrenset funksjon. Men operasjonen er faktisk kastrering av unge, friske kvinner.

Hva har vært utfordrende med dette arbeidet?

— Å legge opp min egen arbeidsdag hver dag i tre år.

Hvor lenge har du forsket på dette?

— I snart to år. Jeg planlegger å disputere for doktorgraden om dette i 2018.

Hvordan har du arbeidet?

— Med spørreskjemaer, hvor hvert av de over 300 svarene er lagt inn i et statistisk dataprogram. Så leter jeg etter sammenhenger.

Snakker du ofte om forskningen din i selskapslivet?

— I noen sammenhenger kan det føles for intimt å snakke om, spesielt for dem som ikke jobber innenfor helsevesenet. Men hvis de jeg snakker med kjenner en med genfeil, eller en som har fjernet eggstokkene da de var unge, vil de gjerne høre mer.

Hvordan vil du bruke forskererfaringen videre i karrieren din?

— Å forske har gjort meg nysgjerrig på mer enn akkurat det jeg driver med. Når jeg kommer tilbake i jobb som vanlig lege, vil jeg gjerne fortsette å forske ved siden av.

Hadde du gjort dette en gang til?

— Absolutt.