Nettsiden Swimming World gjorde i forrige uke det som trolig ble det aller siste videointervjuet med Alexander Dale Oen.

Journalisten og tidligere toppsvømmer Jeff Commings møtte Dale Oen ved bassengkanten i Flagstaff, Arizona, til et intervju som skulle sendes i The Morning Swim Show onsdag.

På grunn av Dale Oens dødsfall som ble kjent tirsdag (døde natt til tirsdag norsk tid), laget nettsiden et eget program som de publiserte tirsdag.

— Treningen har gått veldig bra. Utviklingen har vært god underveis , sier han om treningsoppholdet i Flagstaff som snart gikk mot slutten.

I et minneord som Commings har skrevet, forteller han om det siste møtet han fikk med Dale Oen.

Commings skriver at han ble møtt av et stort smil og en vinkende Dale Oen bare minutter etter at han Commings kom inn i svømmehallen.

«Vanligvis er ikke utøverne akkurat ekstremt begeistret for å ha medier som filmer hvert eneste tak på en trening. Alexander Dale Oen var ikke en av disse» , skriver Commings.

«Det gjør fortsatt vondt dypt, dypt inne i meg at verden ikke lenger får se det smilet», legger den tidligere svømmeren til.

Dale Oen gjorde tydelig inntrykk på Commings. Han nevner hvordan nordmannen visste hvor hjembyen hans St. Louis lå, og hvor mye han bydde på seg selv i intervjuet.

Rørte hele nasjonen

Han forteller også om VM-gullet i Shanghai i fjor, hvor han vant bare dager etter at Norge ble rammet av terrorangrepet 22. juli.

— Det var veldig vanskelig. To-tre dager før finalen var det en massakre hjemme som sjokkerte hele folket. Vi er ikke vant til det i Norge, det var forferdelig. Jeg brukte situasjonen så jeg kanskje kunne gjøre noe godt for dem som hadde det vanskelig. Kanskje ville én prosent føle seg litt bedre den morgenen om jeg gjordet det bra.

(Artikkelen fortsetter)

Pressekonferansen med Ola Rønsen og Petter Løvberg VIDEO: Pressekonferanse med legen og landslagssjefen

Han forteller også om livet utenfor svømmearenaen, og om hvordan han kobler ut når han ikke er på trening.

— Jeg ser ingen løp, jeg sjekker ikke noen nyhetssider. Det interesserer meg ikke så mye. Jeg prøver ikke å være arrogant, altså, men jeg liker å gjøre andre ting sammen med familie og venner, sier han og smiler på sitt vanlige vis.

I intervjuet forteller han også om oppveksten i Bergen, planene frem mot sommerens store mål OL i London, og drømmen om olympiske leker i Brasil om fire år.

Men tirsdag kom altså den tragiske nyheten om at 26-åringen døde uten forvarsel under treningssamlingen.

«Jeg er beæret over å ha møtt Alex før han forlot oss. Jeg vil aldri glemme han» , avslutter Commings minneordet med.

(Artikkelen fortsetter)

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)