— Det er helt ubegripelig, sa Gular-trener Berit Mjanger.

— Jeg ble helt satt ut. Alle blir preget når noe så forferdelig skjer, sier hun.

- Jeg fikk en stor klump i magen. Det er kjempetrist, sa hennes elev Ingeborg Lind (20), som var med

Og løpe Gular inn til seier i dameklassen.

(Artikkelen fortsetter)

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Ble helt målløs

Det ble vanskelig for både ledere og løpere å konsentrere seg om å løpe stafett med vissheten om at den største idrettspersonligheten på Vestlandet – ja, kanskje i hele Norge hadde gått bort.

Dale Oens plutselige bortgang var det store samtaleemnet før startskuddet smalt i det som også kalles vårens vakreste eventyr på Askøy, Ask-stafetten, som hadde 60. årsjubileum tirsdag. Været var nydelig, solen skinte, 500 mennesker kranset løypen.

— Jeg blir bare helt målløs. Dette skulle være en fin vårdag her på Ask. Jeg synes det er en veldig spesiell følelse å stå her og dele ut draktnummer til løperne på en dag som dette, sier Gulars sportslige leder, Morten Straume.

Visste det ikke

Ikke alle hadde fått med seg hva som var skjedd.

Gulars ankermann, Ådne Svahn Dæhlin, løftet pinnen i triumf der han kom først til mål og løp Gular inn til seier i herreklassen.

- Hva? Er det mulig? Det kan ikke være sant! svarer han på BTs spørsmål om hvordan det var å løpe på en dag som denne.

Så blir han stille og ser ned i bakken.

- Det er jo bare tragisk. Nei, dette gjør vondt å høre, sier han og prøver å samle tankene:

- Så skjørt er altså livet. Solen skinner, det er barneløp og stafett her på Askøy, i nabokommunen til Alexander. Det er ufattelig. Det forteller vel egentlig om vi skal ikke ta noe for gitt: Livet er en gave. Vi må bare lære oss å sette pris på det vi har, mener han.

Om Alexander Dale Oen har han dette å si:

— Han har jo virkelig vist at det går an å bli virkelig god i en verdensidrett. Det han har gjort er enormt stort. Og alle likte ham. Det finnes ingen person i denne verden som kan ha noe vondt å si om Alexander, mener Ådne Svahn Dæhlin.

Gladgutt og tøffing

Nyheten om det tragiske dødsfallet kom svært brått på arrangørene også: Så brått at spørsmålet om en eventuell avlysing av stafetten aldri rakk å komme opp.

— Vi var ikke klar over dette før midt under stafetten, sier løpsleder Audun Lavik i Ask IL.

— Men vi hadde nok ikke avlyst. Det ville vært for drastisk. Men hadde vi visst det før, kunne vi sagt noe under åpningen av stevnet.

- Men det er klart det ble en veldig spesiell dag. Det var mange som reagerte sterkt, legger han til.

Gular-trener Berit Mjanger er enig i arrangørens vurdering:

— Jeg tenke på Utøya og 22. juli og at Alexander sa han svømte for hele Norge som nasjon. Jeg tror Alexander er typen som vil at vi skal konkurrere, at idrettslivet skal gå videre, at det er i hans ånd. Det han gjorde da han tok VM-gull etter Utøya, jeg tror han vant mange tilhengere på det, mener hun.

— Jeg vil huske ham som en gladgutt og tøffing. Han har stått for en av tidenes prestasjoner i norsk idrett, med å ta VM-gull i en verdensidrett som svømming.

- En person som ga energi

Kjetil Måkestad – bror til OL-håpet Ingvill Måkestad Bovim – løp på Gulars vinnerlag.

Han sjekket mobilen rett før stafetten begynte, og så nyheten der.

— Jeg kunne ikke tro det var sant. At en av verdens beste idrettsutøvere bare skal forsvinne sånn helt plutselig..

— Det er bare helt uvirkelig. 26 år gammel, og så stopper bare hjertet. Nei, det er bare forferdelig trist. Du blir jo satt ut, og du finner fort ut at det er viktigere ting i livet enn idrett. Jeg tenker mest på familien hans, hvordan de har det. Og som familiefar, med to små døtre hjemme i Oslo blir det jo til at du straks tenker: Å herregud hvis noe sånt skulle skje med dem. Nei, idrett blir uviktig når sånt skjer.

- Hvordan vil du huske Alexander Dale Oen?

— Jeg har truffet ham mange ganger på Olympiatoppen. Han sier alltid hei, er alltid i godt humør og alltid veldig sprudlande. Han er en person som gir energi, og de prestasjonene han har stått for, må være noe av det beste en norsk idrettsutøver noen gang har gjort, svarer Måkestad.

Sjokk for norsk idrett

Det kan friidrettspresident Svein Arne Hansen skrive under på.

Han hadde tatt turen til Askøy for å kaste glans over 60-årsjubileet til den tradisjonsrike 1.mai-klassikeren.

- Dette er jo et sjokk for norsk idrett. Alexander sto jo frem som et ideal på alle måter. Han var en topp utøver, og et topp menneske, Det er først og fremst veldig trist for familien hans, og alle hans venner i idretts-Norge. Det er et stort tap vi alle har lidd i dag, sa Hansen.

--- Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.