Den tidligere toppsvømmeren, Sander Smørdal fra Bergensvømmerne var på jobb på TV 2 da han fikk beskjeden om svømmekameratens bortgang.

— Jeg satt på jobb da jeg fikk beskjeden. Utgavesjefen viste meg en sak om dødsfallet på skjermen sin. Den første tanken var at det var en ekstremt fæl og makaber spøk. Neste tanke var at han kanskje hadde vært i en ulykke. At han var påkjørt eller noe. Da hadde det i alle fall vært en forklaring. Nå er det mye vanskeligere å forstå, sier Smørdal.

Svømmeren og journalisten ble sittende på jobb. Han fikk beskjed om at han kunne dra hjem, men gjorde det ikke.

— Jeg ble sittende uten å gjøre noe lenge. Det var på mange måter godt å sitte på jobb, jeg hadde et enormt behov for informasjon, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

FLAGSTAFF 2007: En stor, lokal gjeng på landslagssamling i Flagstaff, Arizona for fem år siden. Foran fra venstre: Elisabeth Jarland, Mariann Vestbøstad og Kim Torry Simmenes. Bak fra venstre: Alexander Dale Oen, Henriette Brekke, Linn Haugen og Sander Smørdal. (Foto: Privat)

Åpen og inkluderende

Da BT var på besøk hjemme hos ham onsdag formiddag holdt han på å skrive blogg om Dale Oen.

— Det er ikke så lett. Jeg har skrevet mye på Twitter, så det blir vel en sammensetting av det pluss litt til.

Ordene han skriver blir de siste til en høyt verdsatt kamerat.

— Det er jækla mye man kan si om Alexander. Jeg vil prøve å få med det viktigste.

- Hvordan vil du beskrive ham?

— Han var åpen, inkluderende, målbevisst og alltid i godt humør.

Smørdal er fortsatt i sjokk, og forteller at det var tøft å gå hjem fra jobb natt til onsdag.

— Jeg fikk en reaksjon da jeg gikk. Det er blitt en del tårer.

(Artikkelen fortsetter )

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

— Større enn svømmingen

Torsdag skulle Dale Oen komme til Bergen, og førstkommende lørdag skulle det holdes overraskelsesbursdag på forskudd. Før han dro igjen.

Smørdal synes det er spesielt og se avisforsidene, og å lese alt som blir skrevet om verdensmesteren fra Øygarden.

— Når folk dør ung blir det ofte mye hylling, mye like ord. Med Alex er alt det fortjent. Alle, til og med journalister, har opplevd hvordan han brydde seg om andre. Hvordan han lurte på hvordan dem rundt ham hadde det, sier han.

Smørdal snakker nesten konsekvent om kameraten i nåtid. Dødsfallet kom som et sjokk, og det vil ta tid å ta det skikkelig innover seg.

— Jeg har allerede rettet «er» til «var» mange ganger i bloggen min, sier han.

— Alexander var større enn svømmingen. Det var han folk var interessert i.

(Artikkelen fortsetter)

Pressekonferansen med Ola Rønsen og Petter Løvberg VIDEO: Pressekonferanse med legen og landslagssjefen

— Venn eller journalist?

Han bruker litt tid på bloggen, og på å gruble.

— Det må jo være en grunn til at det har hendt. Hvorfor var det ikke oppdaget tidligere? Kunne det ha vært oppdaget tidligere? Det er mange spørsmål, sier han.

Av de to var Smørdal alltid grubleren. Det fikk de spesielt oppdage på treningsleir med landslaget. De to delte rom ved flere anledninger.

— Jeg kunne være i ro, slappe av og gruble. Alexander måtte alltid ut å gjøre noe. Enten kjøre med bil, kaste frisbee eller annet. Være aktiv, sier han og ler.

Han har bare fine ord om kameraten, både som svømmer og person. Da Smørdal begynte som journalist måtte rollene oppklares.

— Under NM så han meg der jeg kom gående i Speedo. Han ropte - er det vennen min eller journalisten som kommer.

- Ingen kan fylle tomrommet

Tirsdagen brukte Smørdal på jobb, og til å snakke med familien sin.

— Foreldrene mine hadde en tett relasjon til ham, selv om vi ikke svømte for samme klubb. Han tok dem alltid i hånden, hilste på dem - spurte hvordan det gikk. Og så husket han alltid ting, han viste at han brydde seg, sier han.

Etter OL-sølvet i 2008 var Dale Oen i Nordfjord for å surfe. Da fikk Smørdal en telefon.

— Jeg var jo ikke der, men han sa han måtte stikke innom å hilse på familien min når han var der. Så han stakk innom og møtte besteforeldre og alt. Akkurat det er noe som alltid blir tatt opp i festlige lag. De spør om når Alex kommer på besøk igjen. Nå har de dessverre fått svar på det.

- Hvordan blir veien videre nå?

— Det er ingen som kan fylle tomrommet etter personen hans. Man skal sørge nå, men samtidig bruke dette til å gå ut å gjøre noe ekstra. Vi kan alle lære av det han gjorde i VM-finalen. Han svømte for Norge, nå kan vi andre svømme for Alex.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)