En intetanende Kristine Lunde-Borgersen nøt 1. mai i Dyreparken i Kristiansand under skyfri himmel, da hun plutselig plukket opp snakk blant andre besøkende: Alexander Dale Oen er død!

— Hva skal man si? Det er så man ikke tror på det. Det er så tragisk, sier Kikki.

Og fortsetter:

— Jeg har frysninger ennå. Jeg fikk høre om dette litt tilfeldig, egentlig, og trodde det bare var tull. Det er jo ikke sant, tenkte jeg. Men dette viser bare hvor skjørt livet er. Man må være takknemlig for alt man har. Jeg er satt ut. Jeg kan ikke tro det.

Vil bli preget

Håndballprofilen skal selv til OL for Norge til sommeren, dit skulle også Dale Oen. Nå tror Lunde-Borgersen det kommer til å bli en spesiell stemning i den norske troppen.

- Det kommer nok til å prege noen i løpet av OL, tror jeg. Ingen vil glemme dette. OL er liksom så nært i tid nå, og han kjempet for å komme dit. Men nå er bare OL så lite. Mine tanker går til familien og de nærmeste, sier Kikki.

Torsdag skulle det være en visning av den norske OL-kolleksjonen. Den er nå avlyst.

Gjorde inntrykk

Dale Oen ble for Norge selve symbolet på tapperhet da han tre dager etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya tok VM-gull i Shanghai. Gråtende mottok han gullmedaljen og uttalte etterpå at han svømte med hjertet, ikke med hjernen.

Lunde-Borgersen sier nettopp det gjorde inntrykk.

— Jeg så det på tv i etterkant, og jeg ble veldig rørt den gangen. Det var veldig stort det han gjorde der, både medaljen og det etterpå, da han fokuserte på de hjemme.

— Jeg kjente han ikke veldig godt personlig, men han virket som et veldig flott menneske. Han var en super ambassadør for idretten sin, rett og slett et forbilde, sier Lunde-Borgersen.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)