— Det er for tidlig å si, vi må vise respekt for at han nettopp er gått bort. Det er mange spørsmål som skal ivaretas, dette er ett av dem, sier statssekretær Hans-Kristian Amundsen ved statsministerens kontor.

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og i sjeldnere tilfeller også kulturarbeidere som forfattere, skuespillere og idrettsutøvere.

Ruud og Waitz

Skihopperen Birger Ruud (1998) og løpedronningen Grete Waitz er de eneste idrettsutøverne som har fått dette.

— Først må vi komme over sjokket, deretter handler det om at etterforskningen skal gå sin gang - og så skal han fraktes hjem, sier Amundsen.

Spørsmålet om en statlig begravelse for den sympatiske toppidrettsutøveren virker unngåelig.

— Jeg er ikke overrasket. Han var en av vår tids største atleter, og jeg skjønner godt at spørsmålet dukker opp, sier statssekretæren.

Samtidig presiserer han at dette ikke betyr at det har vært til behandling eller at det er avklart.

De siste som har fått statlig begravelse er; Grete Waitz - idrettsutøver (2011), Wenche Foss - skuespiller (2011), Arne Nordheim - komponist (2010) og Arne Næss - filosof (2010).

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)