Her er pressemeldingen som ble sendt fra Norges Svømmeforbund:

«Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte, og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret, skriver svømmeforbundet i en pressemelding.

— Vi er alle i sjokk

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6-7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.

— Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med landslaget i Flagstaff.

- Utrolig trist og tragisk

Olympiatoppens OL-lege, Ola Rønsen, er også sammen med landslaget, og kom raskt til rommet da Dale Oen ble funnet.

— Først og fremst går tankene mine til Alexanders familie. Dette er utrolig trist og tragisk. Som lege er det vondt å erfare at vi ikke lyktes med gjenopplivning. Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Ola Rønsen.

Rønsen kan også fortelle at han var sammen med Alexander Dale Oen hele mandagen, og at han var frisk og i god trening. Dagen var ganske rolig, han hadde bare hatt en lett treningsøkt, vært på fysioterapibenken, og de hadde også spilt et slag golf tidligere på dagen. Dale Oen hadde ikke på noe tidspunkt gjennom dagen gitt uttrykk for noen form for ubehag.

- Meningsløst og trist

Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen er naturligvis i sorg, og gjør nå det som er mulig for å bistå Alexander Dale Oens familie og teamet som er samlet i Flagstaff.

— Tankene mine er nå først og fremst hos familien i Øygarden, og Alexanders kjæreste Dette er så meningsløst og trist at det ikke er gått opp for oss ennå. Så tenker jeg også på teamet vårt som er i Flagstaff og den sorgen de føler. Dette er den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne. Akkurat nå må vi bare fordøye sjokket, sier svømmepresident Per Rune Eknes.»

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)