Øygardens ordfører Otto Harkestad var i sorg da bt.no snakket med han tirsdag. Som alle andre øygardinger, kunne han knapt tro budskapet om at kommunens store sønn, Alexander Dale Oen er død.

— Øygarden griner. Vi reagerer med sjokk, vantro og syns dette er fryktelig tragisk, sier Harkestad.

Unik person

Ordføreren sier Alexander Dale Oen var en unik person, spesielt for den lille øykommunen vest for Bergen.

— Vi kommer aldri til å oppleve en person som Alexander igjen. Han var vår stolthet, og hadde en helt spesiell posisjon på grunn av at det han har utrettet er så stort, seier Harkestad.

Ordføreren lover all den støtte kommunen kan gi til Dale Oens familie, og ber folk ta spesielt hensyn til familien.

— Det er fryktelig når en 26-åring dør, men i dette tilfellet er familien i en ekstra spesiell situasjon i og med at dette nå ruller over alt i media. Vi skal gjøre alt vi kan for å følge de opp, seier Harkestad.

(Artikkelen fortsetter)

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Ambassadør

Verdensmesteren i svømming var en glitrende ambassadør for Øygarden og fikk ofte skryt for å løfte fram strilekulturen på en fremragende måte. Da han tok VM-gull like etter tragedien 22. juli i fjor og dedikerte seieren til ofrene for terrorhandlingene, ble han trykket til nasjonens bryst.

— Alexander hadde en veldig naturlig væremåte. Alle lot seg imponere over hvordan han holdt den øygardske identiteten sin ved lag med språket og måten han var på.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)