FlagstaffMedical Center_9 (2) Foto: Photographer: Tom Brownold
Oslo 20120501.Svømmeren Alexander Dale Oen er død. Olympiatoppen har satt opp et bilde I resepsjoneen.Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Oslo 20120501.Svømmeren Alexander Dale Oen er død. Olympiatoppen har satt opp et bilde I resepsjoneen.Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Shanghai, Kina 20110727. Alexander Dale Oen svømte inn til en femteplass under finalen på 50 meter bryst under verdensmesterskapet i svømming i Shanghai onsdag kveld.Foto: Christian Thomassen / Scanpix .

Betjent James Jackson ved politiet i Flagstaff forteller at de i går klokken åtte på kvelden ble tilkalt til hotellet, og at det gjaldt en pasient som ikke pustet. Pasienten ble identifisert av teamlegen og romkamerater som Alexander Dale Oen. Ifølge lagkameratene hadde Dale Oen spilt golf før han gikk for å dusje.

— Etter å ha dusjet lenger enn normalt, prøvde romkameratene å rope til Dale Oen uten å få respons. Da gikk den ene romkameraten inn på badet og fant Dale Oen liggende i dusjen bevisstløs, sier Jackson.

Ifølge politibetjenten løp romkameratene for å varsle teamlegen, og så ble det ringt etter ambulanse.

Da politiet kom til stedet, fikk Dale Oen behandling av lokalt legepersonale. Han ble så fraktet til Flagstaff medical center der han ble erklært død klokken 20.39 lokal tid, forteller Jackson.

(Artikkelen fortsetter)

Sørger over Dale Oen VIDEO: Sørger over Alexander Dale Oen

Gjennomsjekket

— Vi håper at det kan gjennomføres obduksjon i Flagstaff i løpet av dagen i dag norsk tid. Det er det vanlige når så unge mennesker dør, sier svømmepresident Per-Rune Eknes til bt.no i forbindelse med Alexander Dale Oens dødsfall.

Eknes befinner seg i Norge, og sier han ikke har vært i kontakt med miljøet av landslagssvømmere- og trenere som skal være i Flagstaff til torsdag morgen. Han kan derfor ikke si noe om omstendighetene rundt dødsfallet.

Svømmepresidenten mener det ikke har manglet på helseundersøkelser av svømmeren.

— Ingen er så gjennomsjekket siste tre månedene. Alt sammen er testet på grunn av skuldergreiene, sier han.

Sørger over lagkamerat

Eknes var preget, men fattet da vi snakket med ham. Han kunne i si noe om hvor vidt forberedelsene fortsetter for de andre svømmerne med tanke på langbane-EM i Ungarn som begynner 21. mai, og med tanke på de videre OL-forberedelsene.

— Akkurat nå står verden stille i hele svømme-Norge. Det er etablert kontakt med sjømannskirken i Los Angeles og Houston, og vi vet at sorgteam er på vei for å hjelpe.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)