Helljesen er advokaten til mannen som var Tina Jørgensens kjæreste da hun forsvant i september 2000. Kjæresten ble pågrepet av politiet året etter og siktet for drapet på Tina. Senere ble siktelse mot ham frafalt, men noen beklagelse har han ifølge Helljesen ikke fått.

— Min klient har ikke gjort noe galt. Men han og hans familie har i minst 14 år måtte leve med å være utpekt som drapsmann, kun foranlediget av politiets holdning og uttalelser brakt videre av medier som kappet om å bringe til torgs de mest håpløse «bevisene» mot ham, skriver Helljesen i leserbrevet han har sendt til Aftenbladet.

Ber om forståelse

Advokaten merker seg at politimester Hans Vik deltok på mandagens pressekonferanse hvor det ble opplyst at politiet vil evaluere etterforskningsarbeidet i Tina-saken.

— Men heller ikke politimesteren benyttet anledningen til å tenke litt lenger og føye til noen få ord, skriver Helljesen.

— Jeg har stor forståelse for at det er en belastning å være siktet, for ikke å si varetektsfengslet, i en straffesak. Ikke minst i en drapssak. At jeg ikke sier mer nå, er ikke et uttrykk for manglende fintfølelse eller forståelse, men det ville vært uriktig av meg å gi synspunkter på en etterforskning som skal evalueres, sier politimester Hans Vik.

Han understreker at også eksterne vil evaluere etterforskningen.

— Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan si mer om etterforskningen fra 2000 før saken er ferdig, legger Vik til.

Beklager

Også Aftenblad-redaktør Lars Helle blir avkrevd en beklagelse. I leserbrevet peker Helljesen på at Helle avslutter en kommentar om politiets etterforskning på følgende måte:

«Det ble også gjort mye riktig, som det kanskje høstes frukter av nå, men noen unnlatelser, feil valg og litt for stor skråsikkerhet kan ha ført til at hele regionen måtte leve med dette traumet alt for lenge. Vi må vite hvorfor.»

— Var det regionen eller min klient som måtte leve med dette traumet? spør Helljesen.

— Når jeg skriver at regionene har måtte leve med dette traumet alt for lenge, mener jeg naturligvis også Helljesens klient, sier Helle og fortsetter:

— Jeg har ikke lest alt Aftenbladet har skrevet i årene som har gått. Når det er sagt, er det bare å beklage om Aftenbladet og andre medier har hatt reportasjer hvor Helljesens klient kan fremstå som skyldig.

Viktig påminnelse

Redaktøren sier videre at saken er en viktig påminnelse til medier om å jobbe selvstendig, og å foreta egne journalistiske vurderinger, selv når politiet går til så alvorlige skritt som å ta ut siktelse i en straffesak.

— Presseetisk er det dekning for å omtale siktelser, men dette er ikke noe jeg vil skyve foran meg i denne saken. Om vi har skrevet saker som gir leserne grunn til å tro at Helljesens klient er skyldig, er det bare å beklage, sier Helle.