Etter det Aftenbladetfår opplyst var det tipset til Tinas mor som førte til denne ukens oppsiktsvekkende utvikling i den 15 år gamle drapssaken. Onsdag og torsdag ble fire menn fra Lyngdal siktet for ugjerningen.Da kameraten tilstod at han hadde vært med på å ta livet av Tina Jørgensen, klarte ikke mannen fra Lyngdal å holde på hemmeligheten. Han kontaktet drapsofferets mor.

Torun Austdal Rasmussen sier til Aftenbladet at hun klokken 20.45 den 7. juni i år mottok en melding fra en mann som fortalte at han visste hva som hadde skjedd med datteren.

— Jeg fikk en melding hvor en person fortalte at en venn av ham hadde erkjent at han hadde vært med på drapet av Tina. Han sa jeg måtte ikke gjøre noe enda. Han var redd for represalier. Han skulle komme tilbake med mer informasjon, sier Tinas mor til Aftenbladet.

Senere kom mannen tilbake med mer informasjon, og Torunn Austdal Rasmussen varslet politiet.

Knyttet kamerater til saken

Mannen som skulle ha tilstått drapet, er identisk med 36-åringen som ble pågrepet for den mye omtalte drapssaken i Lyngdal onsdag morgen denne uken. I avhør samme dag ga den 36 år gamle mannen en utfyllende forklaring til politiet om hva som hendte da Tina Jørgensen døde.

I forklaringen til politiet knytter han også de tre barndomskameratene til ugjerningen. I går ble alle de tre varetektsfengslet av Stavanger tingrett, siktet for drap eller medvirkning til drap på den 21 år gamle kvinnen.

Bekrefter kompistips

Etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Rogaland bekrefter overfor Aftenbladet at de for kort tid siden ble gjort kjent med at en person i Lyngdal hadde kontaktet drapsofferets mor for å fortelle at en av hans kamerater hadde tilstått ugjerningen.

— Vi er kjent med hvem avsenderen er. Utviklingen av saken de siste dagene henger sammen med varslingen, men jeg ønsker ikke komme med detaljer rundt dette, sier etterforskningslederen.

Etter det Aftenbladet kjenner til, var dette opplysningen som førte til at politiet fattet interesse for den tidligere kameratflokken fra Lyngdal.

Mange tips til mor

Torunn Austdal Rasmussen forteller at hun de siste årene har mottatt mange tips om hva som skjedde med datteren.

— Ingen har tilstått noe, men de har ment at de visste noe. Jeg har også blitt truet hvis jeg gikk videre med tips. Når det gjelder dette tipset fra Lyngdal, så kom dette fra en mann jeg ikke kjenner, sier hun.

Hun håper at jakten på de ansvarlige for datterens død nå nærmer seg slutten, og at hun endelig kan få svarene hun har ventet på siden datteren forsvant i september 2000. — Nå håper jeg at alle kort blir lagt på bordet og at dette er begynnelsen på slutten. Jeg synes dette er forferdelig vondt, også for lokalsamfunnet Lyngdal, sier Torunn Austdal Rasmussen.

Elsket Lyngdal

Hun forteller at Tina elsket Lyngdal. De to ferierte på Rosfjord camping i 18 år.

— Tina og jeg var der i fem uker i hver sommer, og hun hadde mange venner der. Dette var en lykkelig tid. Hvis de opplysningene som nå kommer frem viser seg å være riktige, så er det rystende sier Tinas mor.

Etter det Austdal Rasmussen vet om de siktede nå, har hun ikke truffet noen av dem selv.

Hun vet heller ikke om Tina hadde kontakt med det involverte ungdomsmiljøet fra Lyngdal i årene før hun ble tatt av dage.

Forsvarte eks-kjæreste

— Men hun var i Lyngdal også i voksen alder. Familien til kjæresten hennes har hytte der, sier Tinas mor.

Da den aktuelle kjæresten ble siktet for drapet i 2001, gikk drapsofferets mor ut offentlig ut for å fortelle at hun mente politiet hadde pågrepet feil mann.

— At han nå blir 100 prosent frikjent er bare helt fantastisk, sier Torunn Austdal Rasmussen.