— Det er jo bemerkelsesverdig. Særlig med tanke på at familien har vært mye i Lyngdal. Jeg vet det ble gjort flere avhør knyttet opp mot at familien holdt til på Rosfjord camping om sommeren. Det eksisterer et antall vitneforklaringer om dette. Politiet har bekreftet at ingen av personene fra dette miljøet i Lyngdal har vært inne til avhør, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

6000 sider

Et tilfeldig møte med moren til Tina Jørgensen førte til at familiens bistandsadvokat sørget for at han fikk innsyn i etterforskningen av drapet i 2007. Etter å ha lest seg gjennom de rundt 6000 sidene med etterforskningsmateriale, møtte han etterforskningsledelsen i Stavanger senere samme år.

— Ut fra det jeg leste og så i saken, var jeg av den oppfatning at det var åpenbare ting de kunne gått videre på som de ikke gjorde, sier Sandberg.

— Hva tenker du på?

— Det ble blant annet innhentet tillatelse til å undersøke en bil. Bilen tilhørte en person som hadde oppført seg provoserende overfor kvinner i det samme tidspunktet og som var i politiets ruller fra før. Likevel besluttet politiet ikke å gjennomsøke bilen. Det fremstod som ganske mangelfullt, mener Sandberg.

Nesten ubegripelig

Det skal ha blitt gjennomført 1760 avhør i forbindelse med drapsetterforskningen. Basert på vitneforklaringen fra en person som kjente Tina Jørgensen ble det laget en fantomtegning av en bil. Tegningen ble ikke offentliggjort før saken ble gjenopptatt i 2013. Sandberg opplever at det ikke ble etterforsket bredt nok.

— Det er nesten ubegripelig. Jeg finner ingen annen forklaring på dette enn at en publisering av denne fantomtegningen kan ha forstyrret politiets etterforskning av kjæresten, mener Sandberg.

Privatetterforskeren synes det er spesielt at det ikke har kommet ut noe om drapet på et tidligere tidspunkt dersom det viser seg at flere personer har vært involvert i hendelsen.

— Det er, om ikke enestående, så ganske bemerkelsesverdig hvis det viser seg at flere av dem som nå er siktet for drapet faktisk har vært involvert, sier Sandberg.

Uheldig ensidighet

Tidligere leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, Finn Abrahamsen, stiller seg bak mye av Sandbergs kritikk.

– Det som er uheldig her, er at etterforskningen har hatt et ensidig fokus på kjæresten til den drepte. Det har ikke vært en bred etterforskning. Det er en stor sjanse å ta når man satser alt på at løsningen finnes i et kjæresteforhold, sier Abrahamsen.

Tunnelsyn

Fram til han sluttet i politiet for sju år siden var han involvert i etterforskningen av nær 100 drap. Han har selv opplevd å ha anlagt en for smal etterforskning i drapssaker.

– Det jeg kan si på generelt grunnlag, er at det alltid er en fare for at en får tunnelsyn i slike saker. I denne saken har et helt miljø glippet for etterforskningen. Det er interessant og bør være et kjernespørsmål i evalueringen. Det er på sin plass å minne om at de viktigste egenskapene hos en god etterforsker er motivasjon, evne til å tilegne seg kunnskap og en stor grad av nysgjerrighet, sier Abrahamsen.

Politibesøk i 2013

Da politiet besluttet å gjenåpne saken, ble Sandberg oppsøkt av tjenestemenn fra politiet i Rogaland.

— Sa du da at de burde se nærmere på Lyngdal?

— Nei, det sa jeg ikke.

— Hva tenker du om det i ettertid?

— Du kan si at jeg fant vel ikke da noe som ledet tanken hen på at her burde en gå enda lenger inn i et Lyngdal-miljø. Ingenting av det jeg så den gangen pekte i retning av personene som nå er pågrepet.

Politiet: Har ikke noe svar

Da politiet ble konfrontert med Sandbergs synspunkter på en pressekonferanse i Stavanger fredag ettermiddag, var etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl lite villig til å kommentere privatetterforskerens utsagn. På spørsmål om hvorfor ikke miljøet i Lyngdal ikke hadde vært i søkelyset tidligere, sa Dahl.

— Det har vært en omfattende etterforskning. At det kommer opplysninger som har gitt saken en ny retning i senere tid, får vi bare ta til etterretning. Dette må vi evaluere i etterkant.

Etterforskningslederen var også ordknapp da han fikk spørsmål om hvorfor det gikk 13 år før politiet offentliggjorde en fantomtegning av en svart BMW som ble satt i sammenheng med saken.

— Det har jeg ikke noe svar på i dag, sa Dahl.