1. Hvordan forsvant hun?

Tina Jørgensen (20) blir meldt savnet søndag 24. september 2000. Den siste observasjonen var en gang etter klokken 01.30. Et vitne så da Tina snakke med en mann med halvlangt hår i midtskill og mørk, brun skinnjakke utenfor Burger King på Torget i Stavanger. 20 etterforskere ble satt på saken. Det ble lett over hele Stavanger etter 20-åringen. Både av politi, venner og kjente. Det resulterte i flere opplysninger og tips, men Tina dukket ikke opp.

2. Hvordan ble hun funnet?

Så, en drøy måned senere, 26. oktober. Politiet var på parkeringsplassen ved Bore kyrkje. De jobbet med en helt annen sak og lette etter våpenet etter ransforsøket fra boligen til den kjente entreprenøren Trygve Stangeland. Tilfeldigvis ble en avløpskum åpnet. I kummen oppdaget politiet et lik. Den savnede Tina Jørgensen. Politiet satte deretter i gang den mest omfattende drapsetterforskningen i Rogaland noen gang.

3. Hva ble resultatet av etterforskningen?

På senhøsten 2000 arbeidet rundt 30 etterforskere på spreng for å finne ut hva som skjedde. Politiet ville sirkle inn mistenkelige personer og situasjoner. Tegninger ble trykket i avisene. Biler ble etterlyst. Politiet gikk ut med tegning av henne slik hun var kledd natten hun forsvant. Den mørke, lange kåpa førte til en rekke tips. Mange trodde de har sett Tina, men de fleste tok feil. Lyst, langt hår og mørk, lang kåpe er en beskrivelse som passer mange. Den brede etterforskningen førte ikke fram. Verken dusøren på 200.000 kroner eller analysehjelpen fra Kripos ga klare nok svar.

4. Ble noen siktet i saken?

Etter en lang og tidkrevende etterforskning, begynte politiet å snevre inn. Én person ble hovedmistenkt; Tinas kjæreste. Mens etterforskningen pågikk, slet politiet med å komme til bunns i hovedbeviset. Barnålene som ble funnet på Tina, under Bybrua og i bagasjerommet i bilen til kjæresten, kunne ikke DNA-kontrolleres. Vannet i kummen hadde også visket bort biologiske spor. Likevel ble det tatt ut siktelse mot Tinas kjæreste 31. oktober 2001. 5. Hva ble resultatet av siktelsen?

Riksadvokaten sendte saken tilbake til politiet på grunn av manglende bevis, og saken ble henlagt av riksadvokaten i desember 2002. Drøyt to år senere fikk kjæresten 188.500 kroner i erstatning for to måneder i varetekt og som oppreisning for å ha blitt straffeforfulgt for drapet.

6. Hvorfor ble saken gjenopptatt i 2013?

Politiet tok opp saken igjen i mars 2013 etter å ha mottatt mange tips over en lengre periode. Det ble da offentliggjort nye tegninger og vitneopplysninger, og politiet gikk ut med en etterlysning av mannen Jørgensen skal ha snakket med utenfor Burger King. Etter åtte måneders etterforskning meldte imidlertid politiet at saken skal henlegges igjen.

7. Hva er nytt nå da?

Torsdag formiddag varslet politiet at de har pågrepet av 36 år gammel mann som er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen. Dette er ikke snakk om kjæresten. Mannen ble pågrepet i sitt hjem i Vest-Agder onsdag og ble avhørt samme dag. 36-åringen sitter nå i arrest og vil bli framstilt for varetektsfengsling i morgen. Han har ikke vært mistenkt i saken tidligere. Politiet sier det ligger i siktelsen at det kan være flere personer som er involvert i saken, men at det gjenstår mye arbeid før politiet kan trekke en konklusjon på hva som har skjedd.

Kilde: Aftenbladet arkiv