— Det er helt vilt, og det er rene vandalismen. Jeg må lure på om politikerne visste at trær i Wergelandsparken måtte vike i året for hans 200-årsjubileum, for å gi plass til parkeringsanlegget. Samt den store poppelen i Festningsgata, og alle trærne på Torvet. Det blir en ørken, og det er helt forferdelig.

Ordene tilhører Guri Paulsen, som er formann i Christianssands Byselskab, akkurat som Oscar Wergeland var det i sin tid.

Denne raden med trær på Nedre torv må vike. Disse kan bli erstattet med nye trær. Foto: Sondre Steen Holvik
Denne rekken med trær på Øvre torv må vike. De erstattes ikke. Foto: Sondre Steen Holvik
Guri Paulsen viser at fengselsgården tidligere gikk ut over fra Rådhuset til midtrabatten i Festningsgata. - Jeg blir snart 70 år, og husker dette treet fra barndommen. Det hører mange historier til poppelen og fengselet, og hvordan det ble klatret opp i for å kaste ting ned i fangegården, sier hun. Foto: Sondre Steen Holvik

— Wergeland var selv med å plante disse trærne, som altså er rundt 150 år gamle, sier hun om de byhistoriske trærne.

Må kutte ned trær

Hanne Katinka Hofgaard, rådgiver i Parkvesenet i Kristiansand, gir følgende redegjørelse av hvilke trær som må møte motorsaga når det nå skal bygges parkeringshus på Torvet.

• Alle trærne på torgene fjernes (de på Nedre torv skulle bevares på stedet, men nå er garasjen forskjøvet, så det går ikke). Disse kan imidlertid erstattes av nye trær, men prosjektering av dette er ikke avklart ennå. På Øvre Torv erstattes ikke trærne, da de i så fall må komme i kasser, noe Parkvesenet ikke mener er en optimal løsning.

• Ny inngang/utgang til parkeringshuset legges ved siden av paviljongen, og det røde kastanjetreet på samme sted må felles. Ved siden av er det et stort, 150 år gammelt tre som mest sannsynlig også må felles som følge av skader på røttene etter graving nær inntil. Parkvesenet har imidlertid sagt at dette treet ikke skal felles i forkant før de vet hvorvidt røttene berøres.

• For de resterende trærne i parken skal det ikke være endringer, og det er avkrevd et system som skal sjekke endringer på grunnvannsstand som følge av parkeringsanlegget. Utbygger må dokumentere at de kan sette inn kompenserende tiltak dersom grunnvannet senkes midlertidig eller varig.

•I forbindelse med omleggingen av trafikk under graving for rampe i Festningsgata, må den høye poppelen i midtrabatten fjernes. Nye trær skal komme som erstatning senere.

Hofgaard sier at Parkvesenet her har blitt spurt av utbygger om hvilket tre de kan felle for å få plass, og Parkvesenet har valgt ut den store poppelen.

— Med kniven på strupen, så valgte vi det. Det har mistet greiner, og vi har fått bekymringsmeldinger. Men vi har ikke gitt tilbakemelding til utbygger ennå, sier Hofgaard.

Krever overvåking

— Allerede med reguleringsplanen visste vi at dette ville få konsekvenser, og Parkvesenet har kjempet for trærne i Wergelandsparken. Derfor er også et krav i reguleringsplanen at trærne skal overvåkes. Når det gjelder trærne på Nedre Torv, så er det imidlertid nytt at de må bort, bekrefter hun.

Allerede med reguleringsplanen visste vi at dette ville få konsekvenser.

— Dette tror jeg ikke er kjent blant folk flest, sier Guri Paulsen.

Byselskapet har hele veien vært motstander av parkeringshusplanene på Torvet.

— Vi forstod det slik at planene var vanskelige å få finansiert og gjennomført. Derfor kom det brått på at anlegget plutselig skulle bygges. Og da jeg fikk høre om at de skal ta trærne, så holdt jeg på å spy. Jeg trodde ikke at det kunne være sant.