— Vi er godt fornøyd med dagen, ikke minst er det positivt at så mange forbipasserende kommer bort og vil vite mer om byens historie. Dette er jo en ypperlig anledning til å formidle arkeologi, uttaler fylkeskonservator Yvonne Fernmar Willumsen til Fædrelandsvennen.

Tirsdag startet utgravingen under Torvet, første steg på veien mot det omstridte, underjordiske parkeringsanlegget med 400-450 plasser.

Kistenaglen ble funnet på én meters dyp. Foto: Vegard Damsgaard

Ved arbeidsdagens slutt var det ikke dukket opp et eneste skjelett i de tre sjaktene på opptil to meters dybde på Nedre Torv.

Finner skjeletter onsdag?

Men tampen brenner — en kistenagle ble funnet på én meters dybde. Og allerede onsdag akter arkeologene å gå mer i dybden, etter å ha fått kartlagt kirkegårdens utstrekning.

- Vi forventer å finne godt bevarte skjeletter, bekrefter Willumsen.

Det kan være så mye som 10.000 graver under Torvet, men tallet er usikkert. De aller fleste skal fjernes av anleggsmaskiner, mens 40-50 graves opp av arkeologene. Skjelettene skal deretter undersøkes ved Norsk institutt for kulturminneforskning i Oslo.

Fylkeskonservatoren regner med at de kan finne ut mye om både helsetilstand og sammensetning av byens befolkning når skjelettene analyseres.

Fylkeskonservatoren viser et mørkere felt, som sannsynligvis er toppen av en grav. Når kistene råtner, får massene over en annen nyanse. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er en skamLangt fra alle er begeistret for arbeidet som er satt i gang. «Det er en skam», lød dommen fra en forbipasserende kvinne.

Nå skal forfedrene våre opp.

— Nå skal forfedrene våre opp, påpekte en annen av de skuelystne som samlet seg utenfor anleggsgjerdet.

De første kristiansanderne ble gravlagt på stedet like etter at Kristiansand ble etablert i 1641, ettersom den første kirka ble oppført i 1645. I 1696 ble den erstattet av ei steinkirke, som brant ned noen tiår senere.

- Denne hollandske, gule teglsteinen stammer nok fra kirka som brant på 1700-tallet. Tilsvarende er funnet i krypten under Domkirka, opplyser Yvonne Fernmar Willumsen.

Gravplassen var i bruk til 1841. På grunn av Kristiansands sandgrunn, er mange av gravene godt bevart. Funn som blir gjort underveis blir stilt ut i Byhallen.

Fra 1,2 meters dybde

- Hvor dypt antas gravene å ligge?

— Vi vet ikke sikkert, men da det ble gravd på nordsiden av kirka for noen år siden fant de skjeletter fra 1,2 meters dybde. Det kan være gravene ligger nærmere kirka, svarer feltleder Ingunn D. Håkonsen fra Fylkeskonservatoren.

Slik blir det to etasjers parkeringsanlegget under Øvre og Nedre Torv. Foto: Veidekke Agder

Tirsdagen var først og fremst satt av til miljøundersøkelser av massene under Torvet.— Undersøkelsen skal avdekke om massene er forurenset, så vi kan bestemme hvor de skal deponeres, sier Anne Guri Weihe Steindal, miljøgeolog fra Multiconsult.

Utgravingene vil pågå til slutten av oktober, og imens er det begrenset hvor mye entreprenør Veidekke får gjort av gravearbeid.

Det gir håp for motstanderne, som ønsker at et nytt bystyre skal stanse planene i midten av oktober.

- Vi vet at det er tvilere som lurer på om de vil være med på å stanse prosjektet. Nå ser vi at konsekvensene av å stanse planene ikke vil være så store som vi har fryktet, og det er gode nyheter, uttaler fylkesleder Alf Holmelid i SV.