— Vi er nok i ytterkanten av kirkegården nå. Men vi får se, dette er bare starten, uttaler feltleder Ingunn D. Håkonsen fra Fylkeskonservatoren til Fædrelandsvennen.

Tirsdag startet utgravningen under Torvet, første steg på veien mot det omstridte, underjordiske parkeringsanlegget.

- Nå skal de opp!

Det kan ligge så mange som 10.000 graver fra gravplassen som var i bruk fra byens grunnleggelse i 1641 og de neste to hundre årene.

Skuelystne samler seg ved byggegjerdet på Nedre Torv tirsdag. Foto: Vegard Damsgaard

— Nå skal forfedrene våre opp, påpekte en av de mange skuelystne som samlet seg bak innhegningen på Nedre Torv ved lunsjtid tirsdag. Etter at første hull var ferdig gravd, var ikke så mye mer enn sand og et vannrør kommet til syne.

Planen er at 40-50 skjeletter skal graves opp av arkeologer, for deretter å bli undersøkt ved Norsk institutt for kulturminneforskning i Oslo.

Fra 1,2 meter

- Hvor dypt antas gravene å ligge?

— Vi vet ikke sikkert, men da det ble gravd på nordsiden av kirka for noen år siden fant de skjeletter fra 1,2 meters dybde. Det kan være gravene ligger nærmere kirka, svarer feltleder Håkonsen.

Ettersom det går et vannrør på stedet kan det også være at akkurat denne grøfta er gravd ut tidligere, og at skjelettrester ble fjernet den gang.

Tirsdag graves det tre hull på Øvre Torv, to meter dype. Dette er først og fremst såkalte miljøundersøkelser av massene under Torvet, som stort sett består av sand.

— Miljøundersøkelsen skal avdekke om massene er forurenset, så vi kan bestemme hvor de skal deponeres, opplyser Anne Guri Weihe Steindal, miljøgeolog fra Multiconsult.