— Her har man ikke utlyst det på riktig måte. Det er den grunnleggende påstanden vi har hatt hele veien. Man har bestemt seg for en utbygger, så har man kjørt slalåm gjennom regelverket for å oppnå målet, sier Rødts Ellen Rudnes til Fædrelandsvennen.

Fredag fikk Rudnes en e-post fra Eftas overvåkningsorgan (ESA), som skriver at det kan foreligge brudd på EØS-reglene for offentlige anskaffelser i saken om parkeringshuset under Torvet. Svaret kommer som et resultat av en klage Rudnes sendte til ESA i august.

Feil utlysningskode

— Den foreløpige konklusjonen til ESA sier at det har skjedd en feil i utlysningen av hvordan kommunen inngikk kontrakten. ESA vil nå gi kommunen en mulighet til å respondere, men sier samtidig at de vil diskutere saken med den norske stat, sier Rudnes.

I e-posten, som er sendt fra Werner Miguel Kühn hos ESA, står det at oppdraget om bygging av parkeringshus kan kvalifisere til betegnelsen «consession of works» og ikke «consession on services». Dersom det er tilfelle ble det brukt feil kode da tilbudet ble lagt ut på Doffin og fristen for å komme med tilbud var for kort.

— Det er brukt feil søknadsskjema, for å si det enkelt. Det skulle ha vært en byggekonsesjon og ikke en tjenestekonsesjon, sier Rudnes partikollega Halvor Fjermeros.

- For kort frist

I e-posten, som Fjermeros og Rudnes hadde med seg til Fædrelandsvennens lokaler fredag, står det at fristen for å svare skulle ha vært 52 dager og ikke 26 dager dersom tilbudet ble utlyst i gal kategori.

— Det var jo ingen som kunne komme med mottilbud på 26 dager. Det var helt urealistisk, sier Rudnes.

Slik er parkeringshuset planlagt under Øvre og Nedre Torv. Foto: Veidekke Agder

Rudnes og Fjermeros mener også at Kristiansand kommune vil slippe å betale erstatning dersom den endelige konklusjonen til ESA blir den samme. Kristiansand kommune har som kjent skrevet under på en kontrakt med Torvparkering AS og byggearbeidene er nå i gang. Etter planen skal anlegget stå klar til neste jul.— Hva dette vil koste oss slapper vi av på, fordi Torvparkering AS var med på å utarbeide prosessen. De har vært en fullverdig profesjonell aktør. De visste at dette var et bygg, ikke kun parkering, sier Rudnes.

Må svare innen 25. september

Dersom ESA konkluderer med regelbrudd kan EFTA-domstolen avsi en dom som innebærer at kontrakten oppheves. Når en slik dom kan foreligge er uvisst, men det er trolig en god stund til.

I e-posten står det også at ESA vil be om en tilbakemelding fra norske myndigheter innen 25. september, ettersom det haster å få avklart saken.

Byggingen av parkeringsanlegget ble et sentralt tema under Fædrelandsvennens partilederdebatt onsdag. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) avviste da at kommunen har hatt hastverk med å få vedtatt saken.

— Jeg har ikke opplevd noe veldig hastverk. Vi utsatte til og med saken ei uke for at folk skulle sette seg inn i saken. Det er motstanderne som har sovet i timen, sa Kristiansen.

– Vi står på trygg grunn

Kommunen brukte to eksterne advokater for å vurdere anbudet på parkeringsanlegget under Torvet i forhold til EØS-reglene.

— Det ble gjort en undersøkelse før vi annonserte dette ut. Det ble da konkludert med at det er en tjenestekonsesjon, og det har vi fått juridisk backing på, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Han har ikke sett brevet fra ESA og mener det er vanskelig å kommentere det nærmere.

— Men vi har ikke endret standpunkt. Vi er trygg på at vi gjorde riktig vurdering, sier Gram, som forteller at kommunen fikk advokatbistand fra KS Advokatene og Visma til å vurdere saken i forhold til EØS-reglene.

— Lederen av kommunens kontrollutvalg forventer at dere stopper byggearbeidene?

— Vi har signert en kontrakt og følger den. Inntil det kommer noen som har mulighet til å gi kontakten oppsettende virkning, fortsetter arbeidet. Ellers vil det være kontraktsbrudd, og da må vi få må få klarhet i hva det innebærer, sier Gram.

— Overrasket?

— Ja. Men nå må vi først se hva de skriver. Vi mener vi har gjort grundige undersøkelser, så jeg kan ikke skjønne at det skulle være holdt i det, sier Gram.

Rådmann Tor Sommerseth har heller ikke sett brevet fra ESA.

- Ikke naturlig å stoppe

— Jeg er rimelig trygg på jussen i dette. Det vil ikke være naturlig å stoppe byggeprosessen nå, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H) i en kommentar.

— Kommunen har sjekket dette og hatt kontakt med KS Advokatene og advokatfirmaet Visma. Jeg er rimelig trygge på jussen. Så er det heller ikke uvanelig at det stilles spørsmål fra kontrollorganer. Dette vil handle om det prosessuelle i saken, om det er brukt riktig fremgangsmåte. Det vil ikke gjelde spørsmålet om det skal bygges eller ikke, sier Grundekjøn.

— Så må jeg få tillate meg å mene, ut fra egen advokatkompetanse, at vi er på trygg grunn her. Dette er gjort ryddig og ordentlig, uten at det er jeg som har gjort vurderingene, sier han.

— Vidar Kleppe forventer at byggingen stoppes?

– Nei, det vil ikke være naturlig å stoppe byggeprosessen nå. Men vi vil gå rutinemessig tilbake og konsultere de juristene som har vært involvert, og svare på de spørsmål som kommer, sier han.

Forventer at arbeidet stoppes

Vidar Kleppe, som leder kontrollutvalget i Kristiansand kommune, forventer at byggearbeidet på Torvet nå blir stoppet.

— Jeg forventer at arbeidet blir stoppet umiddelbart. Som leder av kontrollutvalget synes jeg det blir uansvarlig å fortsette utgravningen før alle kortene er lagt på bordet, sier han.

— Eiendomssjefen mener det vil være kontraktsbrudd?

— Det må en ansatt i kommunen selvsagt mene hva han vil om. Men dette er det kommunens politiske ledelse som avgjør. Det er de som har undertegnet kontrakten. Og all sunn fornuft tilsier at arbeidet stoppes inntil fakta er avklart. Her må også Bjarne Ugland, som styreleder i Torvparkering AS, bruke sin politiske kløkt og ta politiske signaler. En enkel samtale med entreprenøren kan løse dette, sier Kleppe.