— Jada, vi samarbeider med Høyre, KrF og Frp, men ikke om dette. Parkeringshuset skulle aldri vært vedtatt i kommunalutvalget før valget. Det var et kupp. Så store ting må til bystyret, sier Odd A. Salvesen, som reagerer mest på pengebruken.

Pensjonistpartiets Odd A. Salvesen vil ha bystyrebehandling av p-hussaken. Han er mot prosjektet og mener det var et lite kupp da kommunalutvalget inngikk kontrakt med utbyggerne. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Pensjonistpartiet stemte for reguleringsplanen for p-hus i sin tid. Men Salvesen er mot det konkrete byggeprosjektet og mener kommunen ikke skal bruke 18 millioner på to nedganger til p-huset.

Øyner seier

Olav Grendstad er general for folkeaksjonen mot P-hus. Aps Mette Gundersen har nei til p-hus som valgkampsak. Nå øyner de seier. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Ute på Odderøya møttes nei-general Olav Grendstad og APs ordførerkandidat Mette Gundersen lørdag ettermiddag. De øyner nå seier. De sier det er stort trøkk på saken om p-hus på valgstands. De hevder det blåser en kraftig nei-vind.— Det finnes kritiske folk i KrF. Nøkkelen kan ligge i KrF, som ikke har p-hussaken i programmet for de neste fire år, sier Grendstad.

Han engasjerer seg sterkt i saken fordi han mener Kristiansand går i helt gal retning miljømessig.

Viggo Lütcherath i KrF vil ikke ha omkamp om p-hus. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

For øyeblikket er det Høyre, KrF og Frp som står sammen om å bygge p-huset. Kontrakten er underskrevet og prosjektet skal etter planen igangsettes 7. september, en liten uke før valget.— Hvis vi skal behandle saken på nytt, blir det for å bekrefte tidligere vedtak. Omkamp er ikke aktuelt. Det har ikke vært noe kupp. Bystyret sa ja for to år siden, kommunalutvalget fulgte opp med å inngå kontrakt, sier Viggo Lütcherath i KrF.

SVs Melissa Lesamana snakker om tidenes miljøvalg i Kristiansand. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Høyre, Frp og KrF har 29 representanter i dagens bystyre. 27 representanter er flertall, 26 er mindretall.— Det kan stå på noen få stemmer i kommunevalget, mener SVs Melissa Lesamana, som mener p-hus-saken gjør at det aldri har vært et mer spennende miljøvalg i Kristiansand.

- Gavepakke

Frps Stian Storbukås er uenig og sier vedtak er fattet. Det må neste bystyre respektere, mener han.

P-hus under Torvet er en gavepakke, sier KrFs Tove Welle Haugland. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

KrFs Tove Welle Haugland mener p-huset er en gavepakke til byen, og at politikerne må bukke og tenke på hva det vil bety i et femtiårsperspektiv.

Fremtiden krever at det ikke bygges p-hus under Torvet, mener Sps Ole Magne Omdal. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Sps Ole Magne Omdal mener også det må tenkes mange generasjoner fram.— Da er ikke svaret flere biler i Kvadraturen. Nå må vi ta klimautfordringen på alvor, sier han.

Sp er ikke i bystyret i dag. Det er heller ikke Partiet de kristne. Begge kan komme inn.

Knut H. Nilsen i Partiet De Kristne er kraftig mot å bruke kommunale penger på private p-hus. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Så lenge eldre ikke får fullgod eldreomsorg, kan vi ikke bruke kommunale penger på et p-hus i en by som er full av parkeringsplasser, sier førstekandidat Knut H. Nilsen.Mette Gundersen i Ap sier dette:

— Det nye bystyret får p-hus under Torvet som sak uansett, fordi det ligger et innbyggerinitiativ klart. Derfor er spørsmålet hva slags flertall som kommer etter valget og om KrF sprekker.

- Billigere å stoppe

Gundersen er ikke redd kostnadene ved kontraktsbrudd med de private utbyggerne.

— Det blir sikkert rettssak når vi bryter kontrakten. Selvsagt skal de ha erstatning. Men jeg vil heller bruke 18 millioner kroner å stoppe p-huset enn å bygge det.

— Dessuten snakkes det om millioner i årlig tap for det kommunale p-selskapet når private bygger under Torvet. Det er mye dyrere for kommunen å fortsette denne saken, enn å stoppe den, sier Gundersen.

Bompenger til buss

Kristiansand Ap vil bruke ti prosent av bompengeinntektene på å utvide busstilbudet i byregionen.

— Dette er en miljøpolitisk og kollektivpolitisk pakke fra oss. Etter dagens bominntekter, utgjør 10 prosent 23 millioner kroner. For så mye penger kan vi få et betydelig bedre busstilbud, sier Aps ordførerkandidat Mette Gundersen.

Frp la fredag fram en plan for å få ned bompengesatsene. De er villig til å stoppe et bedre kollektivtilbud for å få det til.

Ap har regnet ut at 4.000 flere kristiansandere vil ta buss hver dag dersom busstilbudet bygges ut for 23 millioner kroner. Dette ut fra transportøkonomiske analyser.

— Det blir mange biler som ikke lenger er på veien. Bedre busstilbud er mye viktigere enn p-hus under Torvet, sier Mette Gundersen.

Helt for og så helt mot

Venstre har byttet mannskap og snudd 180 grader i spørsmålet om parkeringshus under Torvet.

Venstres Morten Elieson representerer et parti som stemte for å bygge p-hus under Torvet, men som nå er mot å bygge det. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Sånn er det noen ganger, sier partiets tredjekandidat i Kristiansand, Morten Elieson. Han sto på stand for partiet på Torvet lørdag.Dag Vige, Eva Kvelland og Solveig Nilsen sitter i dagens bystyre for Venstre. Alle stemte for å bygge p-hus under Torvet da reguleringsplanen var oppe.

Nå stiller partiet til valg med Ivar Bergundhagen på førsteplass, Emma Lind på andreplass og Morten L. Elieson på tredjeplass. Alle tre er motstandere av p-hus under Torvet og kjemper for å få saken opp til ny behandling.

— Vår visjon er at Kristiansand skal bli Norges mest miljøvennlige by og den første som innfører nullutslippssamfunnet, sa Bergundhagen lørdag.