Etter planen skal de første arkeologiske utgravingene ved Torvet begynne 7. september.

— Det må være mulig å utsette byggestart, av respekt for demokratiet, befolkningen og kommunens kontrollorganer.

Vidar Kleppe, leder av kontrollutvalget i Kristiansand kommune. Foto: Torgeir Strandberg

— Det er uvanlig å be en privat avtalepart om å utsette, men i denne saken skal lovligheten av beslutninger undersøkes. Dessuten koker det i hele byen og vi snakker om noe så viktig som byens torv, sier leder i kontrollutvalget, Vidar Kleppe (Dem).Ni partier vil stoppe prosjektet etter valget, tre vil ikke.,

- Rollemisbruk

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund mener Kleppe misbruker sin rolle som kontrollutvalgsleder til å drive valgkamp.

— Nå misbruker Kleppe sin rolle i kontrollutvalget for å drive valgkamp. Dette grenser til useriøsitet. Ingenting tyder på regelbrudd, sier Lund, som mener utbyggerne selvsagt har rett til å forholde seg til kontrakten som er inngått.

Høyres ordførerkandidat gleder seg til å åpne p-huset.

Hans Otto Lund, gruppeleder Høyre i Kristiansand. Foto: Sondre Steen Holvik

Det sentrale spørsmålet, mener Kleppe, er om konkurransereglene ble brutt da kommunalutvalget på kort varsel og bak lukkede dører inngikk kontrakten om utbygging med Torvparkering AS i sommer.Anbyderne fikk 26 dager på å levere inn tilbud.

Ber om respekt

Kleppe har bedt kommunerevisjonen komme med en faglig vurdering av saken til kontrollutvalgets møte 21. september. Dokumenter unntatt offentlighet er også en del av bildet.

— Det må være mulig å utsette byggestart, av respekt for demokratiet, befolkningen og kommunens kontrollorganer. Eierne av Torvparkering AS bør være enig i det, sier Kleppe.

Han avviser at han bruker posisjonen som kontrollutvalgsleder til å fremme sitt parti Demokratenes politikk i valgkampen. Demokratene er mot hele byggeprosjektet under Torvet.

Verken styreleder Bjarne Ugland eller medeier i Torvparkering AS Jon Bjørgum ønsker å kommentere denne saken - i hvert fall ikke nå.

Jobber med rettslig prøving

Foreningen Torvets Venner har samlet inn 50.000 kroner. Nå vurderer de rettslig prøving av p-hus under Torvet.

— I løpet av få dager blir det klart om vi kommer til å be retten komme med en midlertidig forføyning i et forsøk på å stoppe prosjektet, sier Lisbeth Reed, Rødt-politiker og styremedlem i Torvets Venner.

Torvets Venner har engasjert advokat som nå jobber med det juridiske grunnlaget og for å se om de kritiske spørsmålene til Torvets Venner vil ha sjanse i en rettssal.

Det gjelder blant annet påstander om forfordeling av anbyder, om anbudet foregikk riktig og om 26 dagers anbuds frist var lenge nok.

— Det er enorm pågang og stort engasjement i saken. Vi vil bestemme oss om rettslig forføyning om kort tid, sier Reed.

Les også: Ventet 30 år på parkering under Torvet

Les også: Slik blir p-huset under Torvet

Les også: Vedtok 50 års festeavtale