Motstanderne mot parkeringshus har fått et nytt håp i sin kamp: De satser på at overvåkningsorganet ESA kommer fram til at Kristiansand kommune har brutt EUs regler om offentlige anskaffelserda de signerte kontrakten med Torvparkering AS.

— Det er svært mye som tyder på at dette var en ulovlig offentlig anskaffelse. Da blir kontrakten i så fall automatisk opphevet, sier Ellen Rudnes (Rødt).

ESA overvåker at EØS-avtalen blir fulgt. Et sentralt tema i avtalen er at offentlige innkjøp skal lyses ut på anbud på rett måte.

Rettssak

Men det er langtfra sikkert at slikt regelbrudd vil føre til at kontrakten med Torvparkering blir opphevet, slik motstanderne håper på.

Ifølge Tor-Inge Harbo, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved UiA, er det kun en domstol som kan oppheve en slik kontrakt. Men da må en annen aktør ta opp saken.

— Spørsmålet blir da om en privat part vil ta fatt i dette og starte en rettssak mot kommunen hvis det viser seg at de har gjort en feil, sier Harbo.

Taper kommunen en slik rettssak, kan kontrakten bli uten virkning. Men da må det være snakk om en ulovlig direkte anskaffelse.

Harbo legger til at en annen tilbyder også kan ta saken for retten uten at den har vært i ESA.

Langt fram

Nå jobber Kristiansand kommune med svaret til ESA. Det er formelt Næringsdepartementet som skal sende inn dette.

Hvis ESA er fornøyd med svaret, blir saken lagt død. Hvis ikke, blir saken tatt opp på et eget møte med ESA for å finne en løsning.

— I mange tilfeller blir sakene klare i disse møtene og man får kvittert de ut. Har man gjort en feil, kan man for eksempel bli bedt om å klargjøre regelverket eller skjerpe kontrollrutiner, sier Harbo.

Domstol

Er de fortsatt uenige, går saken til EFTA-domstolen. De vil den ta den endelige beslutningen om regelverket er brutt.

— Men kontrakten blir uansett ikke opphevet?

— Nei, det er ikke noe EFTA-domstolen gjør. Men hvis dette er en ulovlig direkte anskaffelse, står det i en egen forskrift at andre parter kan ta saken til domstolen og få den avgjort der.

— Hvor god sak tror du kommunen har her?

— Det kan jeg ikke uttale meg om. Jeg kjenner ikke faktum i saken.

Nytt flertall

Ellen Rudnes sier hun er klar over at det er domstolen som har myndighet til å oppheve kontrakten. Men hun mener det er urealistisk at kommunen skal tviholde på en kontrakt som er inngått på feil måte.

— Dere er fortsatt avhengige av et nytt flertall i bystyret?

— Ja, et nytt bystyre skal bestemme om kontrakten skal lyses ut på nytt. Da må man velge et bystyre som har større teft for lovverk og offentlighet enn det dagens bystyre har. Og denne saken viser også at det trenger vaktbikkjer som oss i et slikt bystyre, sier Ellen Rudnes.

På siste meningsmåling har tilhengerne av parkeringshus et knapt flertall, og det er dette motstanderne vil velte. Rudnes regner med at planene om nytt parkeringshus blir liggende som en hvilende reguleringsplan hvis saken motstanderne får flertall.

- Lukter valgkamp

Tilhengerne av parkeringshus satser på at kommunen har fulgt reglene. De viser til at kommunen har fått bistand både av egne advokater og KS sine advokater.

— Nå forholder vi oss helt i ro mens administrasjonen ser på dette, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Han vil ikke spekulere i hva som blir konsekvensen hvis Kristiansand har brutt en eller flere regler.

— Hva synes du om motstanden mot parkeringshus?

— Det er rart at den kommer nå, to år etter at planene ble vedtatt. Motstanderne har sovet i timen, og dette lukter veldig valgkamp.

— Tenker du da også på klagen i ESA?

— De må få lov å ta opp saker der de mener ting ikke er gjort på rett måte. Så får vi vente på hva ESA svarer.

Ifølge rådmann i Kristiansand, Tor Sommerseth, jobber de nå med hva de skal svare på spørsmålene fra ESA.