De Grønnes framgang på meningsmålingene har gjort at mange lurer på hvem vi vil samarbeide med etter valget. Noen plasserer oss på venstresiden, andre på høyresiden. Fædrelandsvennens lederartikkel 7. august kalte oss Venstrepartiet de Grønne. Er vi egentlig røde? Egentlig blå?

Grå blokk

Med de enorme utfordringene for livsgrunnlaget som verden står overfor i dag, mener vi den viktigste konfliktlinjen i norsk politikk ikke går mellom rødt og blått, men mellom grønt og grått. I dette perspektivet står Ap og Høyre, i tillegg til Frp, sammen i den grå blokken.

Det gir ikke mening å definere MDG langs den veletablerte høyre-venstre-aksen.

Respekten for livet og dets egenverdi er grunnleggende viktig for oss, enten vi snakker om mennesker, dyr eller natur. Denne enkle todelingen av norsk politikk er utdatert. Verken blå eller rød ideologi gir tilstrekkelige svar på klima— og miljøutfordringene. Derfor forhandler vi om våre saker, og vil samarbeide med de partiene som kan gi mest mulig grønn politikk i forhandlinger.

Dette betyr imidlertid ikke at vi ikke har noen ideologi. Respekten for livet og dets egenverdi er grunnleggende viktig for oss, enten vi snakker om mennesker, dyr eller natur. Flere partier snakker i dag om at miljøspørsmål gjennomsyrer politikken på alle saksområder. Men når tradisjonelle høyre- og venstrepartier forholder seg til miljøsaker, så opererer de med sine vante ideologiske dogmer og blinde flekker. Miljøpartiet de Grønne skiller seg ut ved at vi tar kampen for livsgrunnlaget som vår kjernesak, og utvikler all politikk med det som utgangspunkt.

Livsgrunnlag

Kampen for livsgrunnlaget er ikke en sak på linje med andre saker. Det er en sak av overordnet betydning. Sikrer vi ikke livsgrunnlaget, så spiller det liten rolle hva vi ellers har av gode saker og intensjoner i politikken. Vår grønne ideologi gir et godt utgangspunkt for å ta hensyn til andre gode saker i en større helhet, hvor velferden til fremtidige generasjoner kan sikres.

Kjernen i grønn ideologi fremmer en samfunnsutvikling i balanse med naturen, og en økonomi som defineres av klodens tålegrenser. For å oppnå dette, trenger vi systemkritikk. Filosofen Arne Næss, som støttet Miljøpartiet de Grønne fra starten av, vektla at en løsning av miljøproblemene forutsetter dyptgripende samfunnsendringer på flere plan: innen økonomi, teknologi og ideologi.

Mer enn miljø

Vi ligner ofte på venstresiden i fordelingspolitikken, på høyresiden i næringspolitikken og på sentrumspartiene KrF og Venstre i asylpolitikk og en del viktige verdispørsmål.

Vi deler venstresidens engasjement for sosial rettferdighet og økonomisk utjevning, mens vi er enig med høyresiden om å legge til rette for innovasjon og næringsutvikling for småbedrifter.

Miljøpartiet De Grønne legger miljøsaken til grunn for all politikk. Men grønn politikk er mer enn miljø, og miljø er ikke bare én sak. Det er livsgrunnlaget vårt.