— Jeg vil stemme på dem som vil hjelpe innvandrere med å få arbeid, og ikke bare stillinger på ti prosent, sier Shaher Mahameed.

Jawida Saleh og Shaher Mahameed kom begge til Kristiansand fra Palestina for sju år siden. For Saleh, som jobber som morsmålslærer ved mottaksskolen, er internasjonal politikk og skolepolitikk viktige saker før valget. Mahameed gir sin stemme til et av partiene som vil prioritere å skaffe arbeidsplasser til innvandrere, men ønsker ikke å si hvem han vil stemme på. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Da Den palestinske foreningen i Vest-Agder tirsdag denne uka inviterte politikere og innvandrere til debatt— og diskusjonskveld på Rådhuset, var Mahameed blant de rundt tretti fremmøtte som ønsket å lære mer om de ulike partienes valgprogrammer.Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at valgdeltakelsen er lavere blant innvandrere enn hos nordmenn som er født og oppvokst i landet. I Kristiansand er det denne høsten 4826 stemmeberettigede, utenlandske statsborgere, som sammen kan få stor betydning for valgresultatet - dersom de tar turen til urnene.

— Det er et problem når disse velgerne behandles som vanlige velgere. Det tas som en selvfølge at også innvandrerne deltar i valget, men det er feil. Mange har dårlige erfaringer med valg etter å ha opplevd at valgene i deres hjemland ikke har utgjort noen forskjell. Folk trenger å vite at det ikke er tilfelle i Norge, sier Hamza Albaidaq, som har tatt initiativ til debattkvelden.

Vil kjempe for arbeidsplasser

For Shaher Mahameed er innvandreres posisjon i arbeidsmarkedet en av de viktigste sakene før han neste uke går til valgurnen.

Hamza Albaidaq kom til Norge som flyktning fra Palestina for seks år siden. Han har opplevd at det har vært vanskelig å få tak i informasjon ved tidligere kommune- og stortingsvalg, og tok derfor initiativ til å samle innvandrere og politikere til debatt og diskusjon. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Palestineren kom til Norge for sju år siden, og er i dag ansatt i offentlig sektor. Men veien til full stilling har vært vanskelig, og Rødts fjerdekandidat Lisbeth Reed slo fast at hun vil gjøre det enklere for innvandrere å få godkjent utdannelsen sin i Norge. En håndsopprekning i salen viste at det gjerne tar over et år før utdannelser fra hjemlandene til innvandrerne kan brukes i arbeid i Norge.— Vi er nødt til å sørge for at folk får jobb, og vi trenger helt andre systemer enn vi har i dag for at folk skal få bruke kompetansen sin, sa Reed.

Venstres ordførerkandidat Ivar Bergundhaugen slo også et slag for arbeidsplasser, og mener at løsningen finnes i de små og mellomstore bedriftene.

— Vi vil at nyoppstartede bedrifter skal få slippe arbeidsgiveravgift i tre år. De skal få 100.000 kroner i bunnfradrag og sykelønn fra første dag, fortalte Bergundhaugen.

For mye midlertidig arbeid

Nett---Valg-utlendinger-780px.jpg

Tall fra Nav viser at nær 40 prosent av de arbeidsledige i Norge har innvandrerbakgrunn. Arbeiderpartiets (Ap) ordførerkandidat, Mette Gundersen, mener at mye av problemet ligger hos etaten selv — og arbeidsgiverne. Hun karakteriserer arbeid til alle som Aps viktigste kampsak før valget.- Nav har jo ikke grenser for hva slags midlertidig arbeid man kan få. Mange går fra en praksis- eller tiltaksplass i regi av Nav, og tilbake til ledighet. Det handler om arbeidsgiveres holdninger, og at folk med utenlandske navn opplever ikke å bli kalt inn til intervju, sa Gundersen.