— Dette støtter det meningsmålingene har vist. Arbeiderpartiet kommer til å gjøre et godt valg, sier Jacobsen, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Han er overrasket over den kraftige tilbakegangen for Høyre.

— Det er vanskelig å si sikkert hva dette betyr. I forrige kommunevalg stemte resultatet på skolevalget veldig godt med det som ble resultatet på valgdagen. Det samme var tilfellet ved stortingsvalget. Mye tyder på at vi er tilbake til tidligere valg der trendene blir veldig forsterket ved skolevalget, sier Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Han tror ikke Høyre vil gå så sterkt tilbake som skolevalget viser. I Vest-Agder er partiet nede på 14,5 prosent.

Regjeringsslitasje

Ved skolevalgene har ofte Frp og SV gjort det bra, mens Høyre og Ap har tapt. Ved stortingsvalget i 2009 fikk Frp hele 27,8 prosent i Vest-Agder, mens Ap fikk 16,4 prosent ved skolevalget.

De siste årene har de unge i større grad stemt Høyre og Ap, og nå er det altså Ap som er vinneren. Jacobsen mener det blir resultatet også i mandagens valg.

— Det er sammensatte grunner, men den viktigste er nok en regjeringsslitasje som slår sterkt inn. Det er vanskelig å se at Arbeiderpartiet har gjort en god valgkamp, verken nasjonalt eller lokalt, sier Jacobsen.

- Flyktninger viktig for ungdommen

Jacobsen tror at også Frp vil gjøre et dårlig valg. I tillegg til regjeringsslitasje, mener han de ikke har kommet godt ut av debatten rundt flyktningkrisen i Europa.

— Det er nok en sak som virker sterkt på ungdommen, sier Jacobsen.

Samme Ap-tendens nasjonalt

På landsbasis gjør Arbeiderpartiet sitt beste skolevalg noensinne med en oppslutning på 31,9 prosent. Høyre på sin side faller katastrofale 11,8 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget før stortingsvalget i 2013.Partiet fikk 28,2 prosents oppslutning for to år siden, men må ta til takke med bare 16,4 prosent i år.

— Overraskende svakt av Høyre

Dag Ingvar Jacobsen får støtte fra valgforsker Johannes Bergh, som også er forbauset over Høyres tilbakegang. Han tror regjeringspartiene får det stridt på valgnatten.

– Arbeiderpartiet gjør et historisk godt skolevalg som til og med overgår resultatet i 2011 da det var en klar Utøya-effekt. Samtidig gjør høyresiden det skikkelig dårlig. Den voldsomme tilbakegangen for Høyre er overraskende, sier Bergh til NTB.

Han tror utslagene blir langt mindre når stemmene telles opp etter kommune- og fylkestingsvalget, men tendensen er klar: Ap ligger godt an, mener Bergh.

– En framgang på 2,5 prosentpoeng er også godt nytt for SV, som ikke akkurat har kunnet glede seg over slike nyheter på en stund, sier valgforskeren som til daglig jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

Overrasket over MDG

At framgangen uteble for Miljøpartiet De Grønne ved skolevalget i Oslo, er noe han finner interessant. Oppslutningen på 7,5 prosent var den samme som ved skolevalget i 2013. – Skal MDG innfri forventningene om et godt valgresultat, må partiet gjøre det bra blant de unge. Selv om De Grønne står på stedet hvil i Oslo, har partiet gjort et godt skolevalg samlet sett, sier han.

MDG gikk på landsbasis fram 2,9 prosentpoeng til en oppslutning på 6,7 prosent. På Sørlandet har MDG gjort et betraktelig bedre skolevalg enn i 2013: I Vest-Agder får de en oppslutning på 8,9 prosent (+6,1 prosent fra 2013) og i Aust-Agder 6,3 prosent (+3,6 prosent fra 2013).