Sju av ti kandidater til menighetsrådene langs kysten fra Søgne til Lillesand vil at kirken skal åpne opp for vigsel av likekjønnede.

I "røde sokn" er det et flertall mot homovigsel, i grønne er det motsatt, mens det er like mange ja som nei i sokn som er merket med gult. Foto: Sondre Zachariassen

I nabokommunene innenfor er bildet snudd på hodet: Sju av ti sier nei. Til sammen er det 54 prosent ja. Grafikk: Dette mener kandidatene til menighetsrådsvalget

Disse tallene kommer fram når vi summerer svarene fra de kandidatene som har tatt standpunkt i saken. Når Fædrelandsvennen nå har kontaktet kandidater til tolv menighetsråd i kommunene omkring Kristiansand ( last ned grafikken her (pdf-fil) ), og tidligere i august spurte alle som stiller til valg i de tolv Kristiansand-menighetene, er det om lag 20 prosent som sier de ikke har bestemt seg.

Kun kjernetroppene

— Jeg tror egentlig ikke det er så store forskjeller mellom folk her i Greipstad og inne i Kristiansand, men det kan nok hende at kjernetroppene hos oss, de som er villige til å gjøre en jobb i menighetsrådene, er noe mer konservative enn aktive kirkegjengere i byen, sier Magne Jortveit.

Magne Jortveit Foto: Privat

52-åringen topper valglista i Greipstad og tilhører et solid flertall av soknets kandidatene som ikke ønsker å åpne for homovigsel.Birkenes er eneste sokn uten kyststripe der flertallet av menighetsrådskandidatene vil åpne for slik vigsel, og i Høvåg er det like mange ja som nei.

Alene for og alene mot

I Finsland og i Iveland er det kun én av kandidatene som sier ja til homovigsel, mens det i Lillesand er motsatt. Kun én er i mot. Ingunn Astrid Aamland tilhører flertallet i Lillesand. 72-åringen håper inderlig at kirken skifter syn i denne saken.

Ingunn Astrid Aamland Foto: Privat

— Kan virkelig havet gjøre oss så mye mer vidsynte, ler Aamland, og legger til:- Jeg vet ikke, men kanskje er disse forskjellene uttrykk for at vi i byene og langs kysten, personlig har møtt mer av mangfoldet ellers i landet og blitt påvirket og inspirert av dette, sier Ingunn Aamland.

Til mann og kvinne...

Dersom mennene som stiller til valg i de 24 menighetsrådene i og omkring Kristiansand fikk bestemme, vil likekjønnede ikke få gifte seg i kirken. 58 prosent av dem er i mot. Hvis kvinnene - derimot - fikk avgjøre, ville kirkedørene åpnet seg for homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg der inne. For 65 prosent av kvinnene som har bestemt seg sier ja.

I tillegg lurer jeg på om noen menn raskere føler sin egen seksualitet truet.- Jeg vet selvfølgelig ikke hvorfor det er sånn, men kanskje har dette sammenheng med at mødre - som tradisjonelt har tilbrakt mer tid med barna - er raskere til å oppdage hvordan barna har det og hvem de er. Og kanskje er mødre derfor mer villige til å akseptere at barna er forskjellige og lever annerledes enn dem selv, sier Ingunn Aamland, og fortsetter:

homoekteskap.jpg

For å laste ned grafikken i større format, kan du klikke her. — I tillegg lurer jeg på om noen menn raskere føler sin egen seksualitet truet, og at dette - i tillegg til mye annet - kan spille inn, sier Ingunn Aamland.

Nei fra unge og eldre

Blant de yngste kandidatene - de som er i tyveårene, er det et knapt flertall mot vielse av likekjønnede.

Slik er det også blant dem som er over 70. Blant 60-åringene er det like mange nei som ja.

Og mens et stort flertall av 30- og 40-åringene sier ja, har kirkens tradisjonelle syn størst støtte blant 50-åringene.