— Jeg er faktisk mer overrasket over at åtte sier ja, enn at 20 sier nei. Du skal bare tilbake et par valg før alle

Tre sier ja til vigsel av likekjønnede par blant de 13 som stiller til menighetsrådsvalg i Vennesla menighet

kandidatene ville svart nei, sier Olsen, som er leder av bispedømmerådet.

Fædrelandsvennen har spurt de 34 personene som stiller til valg til menighetsråd i Vennesla, Øvrebø og Hægeland sogn om kirken bør vie likekjønnede par.

I Øvrebø er det 9 av 11 kandidater som sier nei til likekjønnet vigsel, i Vennesla er det seks nei og tre ja og i Hægeland fem nei og tre ja. Seks har ikke bestemt seg eller vil ikke svare

Leder i Agder og Telemark Bispedømmeråd, Jan Olav Olsen, er overrasket over at så mange som åtte av 34 åpner for vigsel av likekjønnede. Foto: Reidar Kollstad

Alle de tre menighetsrådene ligger an til å få ledere som sier nei, for listene toppes av nei-folk.

— Henger etter medlemmene

Åge Bjelland (47) er homofil fra Vennesla, bosatt i Kristiasnand. Bjelland mener Vennesla er langt romsligere enn før, men at kirken dessverre henger sørgelig langt etter i bygda.

— Da jeg kom tilbake fra Oslo i 1997, fikk jeg pusteproblemer bare jeg tenkte på å bo i Vennesla. Slik er det ikke lenger. Bygda er helt forandret. Dessverre er ikke de som stiller til valg til menighetsråd i takt med kirkemedlemmene. Det er beklagelig, sier han.

Åge Bjelland beklager at menighetsrådene i Vennesla ikke er i takt med medlemmene i kirken.

Bjelland minner om at Vennesla har store og konservative frimenigheter. Derfor synes han det er ekstra trist at konservatismen fremdeles så sterkt preger Den norske kirke.

Leder i Vennesla kirkelige fellesråd Thorleiv Løvdal er uenig i det. Han er glad for at så mange av de nye kandidatene sier klart nei til likekjønnet vigsel.

— Jeg ønsker flest mulig som står fast på det bibelske synet, sier han, og vil ikke utdype mer siden han trer ut av vervet om få uker.

Mener ting endres fort

Leder Lene Tønnessen i LLH Sør (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transepersoner) tror kristenfolket i Vennesla vil endre syn de kommende årene.

  • Det er trist at så få som åtte i Vennesla flagger ja til likekjønnet vigsel. Men oppfatningene endres ganske fort nå, til og med på Flekkerøy hvor jeg er fra. Ting er slett ikke sort/hvitt på Sørlandet lenger.

Lene Tønnessen i LLH Sør tror det er et tidsspørsmål før også kristenfolket i Vennesla endrer seg i homofili-saken. Foto: Tore André Baardsen

— Det er trist at så få som åtte i Vennesla flagger ja til likekjønnet vigsel. Men oppfatningene endres ganske fort nå, til og med på Flekkerøy hvor jeg er fra. Ting er slett ikke sort/hvitt på Sørlandet lenger, sier hun.Paul Leer Salvesen er teolog og professor ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitet i Agder: Han er enig i dette.

— Det er ikke gjort grundige undersøkelser på menighetsrådskandidater og hva de mener. Men situasjonen på Agder er mye mer mangfoldig enn begrepet «Det mørke fastland» tilsier, sier Leer Salvesen.

Han tror det er forskjell mellom bygder og byer på Sørlandet, men om Vennesla er spesielt konservativt, vil han ikke si.

— Vi må huske at de konservative ofte er de som har brukt mest fritid på å drive kirken i hverdagen. Det gir seg uttrykk i hvem som stiller som kandidater til menighetsrådene, sier Leer Salvesen.

— Ulike meninger i menighetsrådene er fint. Det viktige er at de som sitter i menighetsråd fremmer det kristne liv i menigheten, sier Jan Olav Olsen.

Ikke tema i nominasjonen

Roald Einstabland ledet nominasjonskomiteen i Vennesla menighet.

— Homofili og ekteskap var aldri tema for oss. Vi tenkte kjønnsbalanse og flest mulig unge mennesker inn i menighetsrådet. Vi fikk til en god liste, sier han.

— Burde dere tenkt på vigselsspørsmålet?

— Nei, jeg synes ikke det, svarer Einstabland.

Valget er 14. sepember

Kirkevalget foregår samtidig som valg til kommunestyrer og fylkesting 14. september. Det er kun kirkens medlemmer som stemmer.

  • Ulike meninger i menighetsrådene er fint. Det viktige er at de som sitter i menighetsråd fremmer det kristne liv i menigheten.

  • Homofili og ekteskap var aldri tema for oss. Vi tenkte kjønnsbalanse og flest mulig unge mennesker inn i menighetsrådet.

Tre av de ti som stiller til valg til menighetsrådet i Hægeland menighet sier ja til vigsel av likekjønnede.

Til valg av nytt bispedømmeråd foreligger for første gang to lister på Agder. Den ene er fra nominasjonsjomiteen som har laget en liste som de mener speiler kirkens ullike syn. Åpen folkekirke har laget en liste for å få inn mer liberale kandidater i bispedømmerådet.Til menighetsråd foreligger det kun en liste. Kandidatene er prioritert av en nominasjonskomite. Du kan endre prioriteringslisten ved å gi inntil tre kandidater en tilleggsstemme. Du kan også føre opp nye kandidater på listen.