— Jeg skjønner ikke at det går an. Dette har ikke noe med verken kristendom eller Gud å gjøre. Dette er å dra den guden jeg tror på langt ned i søla, sier Vennesla-ordfører Torhild Bransdal til Fædrelandsvennen.

Jan Ernst Gabrielsen trakk seg fra vervet som fylkesleder av Partiet De Kristne etter de siste dagers medieoppslag hvor han uttalte at Gud tillot 22. juli.

Onsdag skrev Fædrelandsvennen at fylkesleder Jan Ernst Gabrielsen i Partiet De Kristne (PDK) trakk seg etter uttalelsene om at Gud tillot 22. juli-terroren. Samme dag uttalte partiets listetopp i Vennesla, Yngvar Tveit, at Utøya var Guds straffedom over villfarne mennesker.— Jeg holder på å lese boka «22. juli-profetien», nå. Og jeg er enig med Gabrielsen at Gud tillot Utøya. Hadde vi vendt oss til Ham og fått hans velsignelse, ville ikke Utøya ha skjedd, sa Tveit.

- Avskyelig

Etter å ha lest disse uttalelsene skrev Bransdal et innlegg på sin Facebook-profil hvor hun beskriver Tveits uttalelser som avskyelige.

— Jeg bygger mitt politiske syn på likeverdighet og nestekjærlighet. Helt ærlig trodde jeg ikke denne typen menneskesyn fantes. Det hører ikke hjemme i noen miljøer, forteller Bransdal.

Står for uttalelsene

Tveit sier til Fædrelandsvennen at han står for uttalelsene om at Gud tillot terroren.

Listetopp for Partiet De Kristne i Vennesla, Yngvar Tveit, uttalte til Fædrelandsvennen at Utøya var Guds straffedom over villfarne mennesker. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Jeg står for uttalelsene mine. Men det er jo et annet fokus også. Hvorfor laget ikke Arbeiderpartiet et bedre forsvar eller stengte gata i Regjeringskvartalet i Oslo? Og så sendte de ut mange menn i en gummibåt mot en mann som er tungt bevæpnet. Det er jo helt talentløst, forteller listetoppen.

- Grønne på politikk

- Har du vurdert å trekke deg, i likhet med Gabrielsen?

— Jeg har egentlig ikke tenkt på det. Jeg er bare en kandidat i Vennesla. Vi er nokså grønne på politikk, alle sammen, forteller Tveit.

Han er for tiden på sykehuset etter å ha fått blodpropp i begge lungene.

— Men jeg vet ikke om jeg kan fortsette på grunn av helsa. Jeg vurderer å trekke meg på grunn av den, sier han.

Kan havne i kommunestyret

Dersom stortingsvalget i 2013 hadde vært kommunevalg, ville Tveit sittet i kommunestyret i Vennesla. Han har ifølge meningsmålinger en reell mulighet til å bli valgt inn under høstens valg.

- Er det aktuelt for KrF å samarbeide med PDK i Vennesla etter valget?

Grethe Gundersen (PDK) under en debatt i Kulturhuset onsdag kveld. Hun tar sterkt avstand fra førstekandidat Yngvar Tveits uttalelser om 22. juli-terroren. Foto: Odd Inge Uleberg

— Vi velger samarbeidspartnere etter hvor vi får mest gjennomslag for vår politikk. Men hvis de vil samarbeide med KrF må de i alle fall ikke holde på sånn som dette. I tillegg har vi jo registrert at de tok initiativ til å vippe KrF av pinnen tidligere i høst, sier Bransdal.

Tause

- Bør Tveit trekke seg fra partiets listetopp ved kommunevalget etter disse uttalelsene?

— Det er noe han selv og partiet må finne ut av. Men jeg registrerer at lederen av fylkeslaget trakk seg på grunn av de samme uttalelsene, og det så ikke ut som det var helt frivillig, sier ordføreren.

Partileder Erik Selle i PDK sentralt sendte ut pressemeldingen om at Jan Ernst Gabriselsen trakk seg onsdag.

Linda Kristensen, lokallagsleder for Partiet De Kristne i Vennesla, er bortreist og vil ikke kommentere saken.

— Jeg har kun lest noen overskrifter. Når jeg kommer hjem skal jeg snakke med de involverte, sier hun.

Under en debatt i Kulturhuset i Vennesla onsdag kveld beklaget Grethe Gundersen i Partiet De Kristne listetoppens uttalelser.

Blir sykemeldt lenge

Onsdag tok Knut Harry Nilsen fra Kristiansand over som fylkesleder av PDK i Vest-Agder. Han snakket med Yngvar Tveit etter å ha lest uttalelsene hans.

Knut Harry Nilsen, PDKs ferske fylkesleder i Vest-Agder, hadde en lang prat med Tveit onsdag. Han oppfordret ikke venndølen til å trekke seg, men sier han blir sykemeldt i lang tid. Foto: Steinar Vindsland

— Jeg gjorde det helt klart og tydelig at det ikke er vår oppgave som politikere å si ting som sårer andre. Vi er uerfarne, men må bygge opp et skille mellom politikk og menighet. Jeg sa til Tveit at han uttaler seg som en tillitsmann for partiet, og da må han fronte partiets program. Vårt grunnlag er den kristne tro, men det er ikke holdepunkter noe sted i Bibelen for de uttalelsene Tveit og Gabrielsen har kommet med, forklarer Nilsen.Nilsen forteller at partileder Selle og partisekretær Ingvaldsen har sovet hele onsdag fordi de satt oppe og diskuterte Gabrielsen-saken hele natten.

- Kommer dere til å oppfordre Tveit til å trekke seg fra partiet?

— Ikke nå som han ligger på sykehuset. Da er det grenser for hva vi skal gjøre. Han kommer til å bli sykemeldt i lang tid etterpå, og vi vet ikke om han kommer tilbake i politikken noen gang, sier Nilsen.

Prosessen et tydelig signal

Partileder for Paritet De Kristne, Erik Selle, vil ikke konkludere med at listetopp Yngvar Tveit i Vennesla bør trekke seg, men mener de siste dagers medieoppslag er en god indikator på hva partiets standpunkt er.

— Vi har gitt et tydelig signal med prosessen så langt, sier Selle til Fædrelandsvennen.

Han sier de har en god dialog innad i partiet, og at det alltid vil bli justeringer i en organisasjon i oppbyggingsfasen. Han er klar på at uttalelsene till blant andre Tveit ikke representerer Partiet De Kristnes standpunkt.

— Jeg vil oppfordre våre tillitsvalgte til å fortelle hva som er relevant til velgerne på valgdagen. Vi har gitt et veldig tydelig signal om hva vi mener om denne saken, og jeg vil oppfordre alle tillitsvalgte å holde fokus på valgprogrammet. Det er kontrakten vi har med velgerne, sier Erik Selle.

Til Sørlandet

Selle skal de neste dagene på møter på Sørlandet, hvor han skal møte flere av lokallagene. Han sier det, som i alle bedrifter, partier og organisasjoner, er en rekke sprikende meninger om viktige spørsmål, men er klar på at det er partiprogrammet som må formidles og ikke hver enkeltes mening.

Selle er klar på at Jan Ernst Gabrielsen trakk seg som fylkesleder for De Kristne frivillig.

— Vi ble enige om dette sammen. Min melding til ham var at han som tillitsvalgt må nå ut til velgerne med Partiet De Kristnes program, ikke teologi. Vi er i en valgkamp, og da må man gå ut med det man er felles om. Det er det velgerne skal bedømme oss på, sier Selle.