— Det er til og med så ille at mange kaster den øverste grønne delen av purren, selv om den verken er farlig eller smaker vondt.

Purre blir ofte sett på som den ikke fullt så kule fetteren til verdenskjendisene løk og hvitløk. Istedenfor å være rund er den som en avlang sylinder og hva skal man egentlig gjøre med den grønne stilken - kan den i det hele tatt spises?

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Purren er medlem av løkfamilien, som i tillegg til løk og hvitløk også inkluderer bl.a. sjalottløk, vårløk, ramsløk og gressløk. Det er den nederste hvite delen som minner mest om løk og som derfor er den delen som blir mest brukt, det er til og med så ille at mange kaster den øverste grønne delen av purren, selv om den verken er farlig eller smaker vondt.

Det som er med den grønne delen av purren er at den har en mildere smak og mye mer trevlete konsistens, noe som gjør den mer egnet til å f.eks. koke kraft og supper med enn å steke i full fart i en wokrett eller lignende.

Produsentene av purre har fått med seg at folk fleste foretrekker det hvite på purren og det har også gitt grobunn for et problem som de færreste andre grønnsaker har, nemlig at det ofte er jord og sand inne i dem. Dette skyldes rett og slett at man skyver jord oppover langs roten mens de vokser for at den hvite delen skal blir lenger enn den vanligvis ville ha blitt. Derfor er det dessverre slik at vi alltid må dele purren i to på langs og skylle den godt før bruk.

Hobbykokken_Purre_Hoved_08.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Purre har den fantastiske egenskapen at den, i likhet med resten av løkfamilien, endrer smak ganske radikalt når den varmebehandles. Purre inneholder både svovelliknende stoffer i tillegg til et forholdsvis høyt sukkerinnhold. Avhengig av om man bruker høy eller lav varme, om man koker, steker eller baker den i ovnen, vil alle disse stoffene gi forskjellige utslag på smaken.

Hele løkfamilien passer også veldig godt sammen med både fett og kjøtt og burde være fast følge hver gang en kylling eller biff har sneket seg opp på middagsbordet.

— Ord kan nesten ikke beskrive hvor godt jeg synes det er.

Jeg har vært veldig interessert i mat siden jeg var 10 år gammel og prøver å ikke spise det samme mer enn 2- 3 ganger (kjære hamburger - den siste var ikke ment til deg). Men purre på grillen er en av de tingene som jeg har blitt fullstendig forelsket i og har laget et utall ganger de siste årene. Ord kan nesten ikke beskrive hvor godt jeg synes det er. Det er i utgangspunktet veldig enkel mat, men kombinert med litt godt smør og røyksmaken fra grillen er jeg ikke mer snobbete enn at det glir ned på høykant.

78494174.jpg Foto: Microstock

Man kan nesten ikke skrive om purre uten å ha en oppskrift på potet-, purre— og løksuppe. Jeg smakte denne suppen for første gang for 12- 13 år siden og siden har den tatt meg gjennom alt av forkjølelser, influensa og mørke høst- og vinterkvelder. At man attpåtil kan servere den kald, da under det fancy navnet Vichysoisse, gjør den ikke mindre fantastisk.

I håp om at du ikke har ryddet inn grillen enda (den har jo mest lyst til å bli brukt hele året) legger jeg ved fremgangsmåten på den tidligere nevnte purren på grillen.

Til slutt er det hel purre trukket i kjøttkraft i en times tid servert med bacon - en enkel, men utrolig velsmakende hyllest til vår grønne venn fra jorden. Og med på kjøpet får du oppskriften på verdens beste kraft.

Oppskrifter

Grillet purre

Slik gjør du:

Varm opp grillen til ca. 120-150 grader.

Beregn 1 purre pr person.

Legg purrene direkte på grillristen (uten å olje dem eller annen form for behandling) og stek dem til utsiden har blitt kullsvart, ca. 10-15 minutter.

Hobbykokken_Purre_Purre pa¦è grill_03.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Purre kokt i kraft med bacon

Til 4 personer:

4 stk purre

1,5 liter kjøttkraft (se oppskrift under)

100 g bacon i biter, stekt

Kok opp kraften og skru ned varmen slik at den bare småkoker. Ha oppi purren og la den trekke til den er mør, ca. 1 time. Ha purren ut av kraften og servere den med bacon som en forrett eller ved siden av nok godt kjøtt.

Hobbykokken_Purre_Kraftkokt purre med bacon_06.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Kjøttkraft

Kjøttkraft er noe av det jeg alltid har liggende i fryseren. Du kan selvsagt kjøpe en ferdig kraft eller fond på butikken, men hvis du vil oppleve livet i kjøttkrafthimmelen, er denne oppskriften på trippel-kokt kraft verdt alt bryet og enda litt til.

Her har jeg listet opp alle ingrediensene som skal til for å lage kraften. Les nøye på fremgangsmåten etterpå, for du skal fordele disse ingrediensene på tre omganger med kraftkoking.

2 kg bibringe (men du velger selvsagt noe annet kjøtt hvis du vil)

800 g gulrøtter, finhakket

400 g løk, finhakket

Vann til koking

Smakes til med salt og pepper til slutt

1/2 laurbærblad hvis ønskelig

Stek kjøttet i ildfastform i ovnen på 180 grader på varmluft i ca. 1 time. Hvis du ikke har varmluftsovn skrur du opp temperaturen til 200 grader.

— Du kan selvsagt kjøpe en ferdig kraft eller fond på butikken, men hvis du vil oppleve livet i kjøttkrafthimmelen, er denne oppskriften på trippel-kokt kraft verdt alt bryet og enda litt til.

1. kraft

1/3 av kjøttet

1 hel stjerneanis

3 liter vann

Ha kjøttet oppi gryta sammen med stjerneanis og fyll på med vannet.Skru på sterk varme og varm opp til det begynner å småkoke. La det småkoke i ca. 1,5 timer.

Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

2. kraft

1/3 av kjøttet

400 g gulrøtter, finhakket

200 g løk, finhakket

3 ss olje

1/2 laurbærblad

3 liter kjøttkraft fra 1. kraften

Stek gulrøttene og løken i litt olje på middels varme til de er myke og blanke. Tilsett kjøttet og kjøttkraften sammen med grønsakene og kok opp som ved 1. kraften. Fyll eventuelt på med litt vann får å få den væskemengden du ønsker.Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

Hobbykokken_Purre_Purresuppe_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

3. kraft

1/3 av kjøttet

400 g gulrøtter, finhakket

200 g løk, finhakket

3 ss olje

3 liter kjøttkraft fra andre kraften.

Stek gulrøttene og løken i littolje på middels varme til de er myke og blanke. Tilsett kjøttet og kjøttkraften sammen med grønsakene og kok opp som ved 1. kraften. Fyll eventuelt på med litt vann får å få den væskemengden du ønsker.Sil fra blandingen i en finmasket sil, gjerne med et ren kjøkkenhåndkle oppi for å få en mest mulig klar kraft.

Sånn, nå har du laget en fantastisk god kraft — gratulerer! La den stå på benken i en time eller to for å kjøle seg litt ned og hell over i isterningposer eller en annen egnet form og ha i fryseren til duskal bruke det. Når det gjelder holdbarhet holder kraften seg i minst tre måneder i fryseren.

Hobbykokken_Purre_Purresuppe_02.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Det er viktig å presisere at det her er mulighet for stor variasjon, men den beste kraften får du altså hvis du følger disse prinsippene:

Brun kjøttet i ovnen.

Bruk små biter. Både når det gjelder kjøtt og grønnsaker.

Bruk lite grønnsaker, smak deg frem til hvilke grønnsaker og mengder du liker best.

Vent med salt og pepper til slutten.