Veldig mange av våre matfavoritter er importert fra andre deler av verden, men nøtter har sin egen spesielle og veldig lange historie. Grunnen til

VIGNETT BIRKELAND.jpg

at vi har nøtter både i Europa og det amerikanske kontinent, er ikke at vi har importert noe den ene eller andre veien. Nei da, det har eksistert nøtter i over 50 millioner år, så det fantes over alt før kontinentalplatene begynte å gli fra hverandre (Kilde: McGee 1982).

— Jeg har vel aldri nevnt kalorier før i denne spalten og det kommer til å bli lang tid til neste gang.

Utover sin fantastisk lange historie har nøtter også en del andre egenskaper som gjør de spesielle og som har gjort dem svært populære i tidenes løp. Utover rent fett og olje, er nøtter den mest fettholdige matvaren som finnes. I snitt inneholder nøtter rundt 50 prosent fett, men f.eks. makadamianøtter inneholder så mye som 72 prosent fett. Det finnes selvsagt forskjellige typer fett og heldigvis er nøtter i den riktige kolonnen. Legg til at de også er stappfulle av E-vitaminer og folsyre, som er kjent for å være godt for hjertet.

Hobbykokken05.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Kalorier

Jeg har vel aldri nevnt kalorier før i denne spalten og det kommer til å bli lang tid til neste gang. Men nøtter inneholder faktisk 600 kalorier per 100 g i snitt, mot 200 kalorier i tilsvarende mengde biff. Det er derfor ikke særlig rart at våre forfedre fort skjønte at dette var en god matvare å komme seg gjennom vinteren på.

Når du lager mat med nøtter, er det en del ting å ta hensyn til. Det første er oppbevaringen av dem, og det er absolutt en matvare som er av den litt følsomme sorten. Siden fettinnholdet er så høyt, kan de fort slå seg hvis de oppbevares i høye temperaturer. Men det er samtidig så lavt vanninnhold at de ikke tar skade av å bli fryst ned for å holde lenger.

— Nøtter blir fort brune når du steker dem, så bruk nesen og øynene når du skal finne ut når de er ferdige.

Nøtter oppbevares best i lufttette glass med lokk. Jeg faller aldri for fristelsen å kjøpe nøtter i store mengder hvis det er på tilbud, da er sjansen store for at det blir liggende langt inne til høyre i kjøkkenskapet og harskne.

Kort tid i ovnen

Varmebehandling av nøtter er også noe man skal være oppmerksom på. Siden de fleste nøtter er både små og inneholder lite eller ingenting vann, er det ikke lenge de trenger i ovnen. Varmebehandling på mellom 120 og170 grader er det beste, og du trenger ikke mange minuttene før smaken begynner å forandre seg. Nøtter blir fort brune når du steker dem, så bruk nesen og øynene når du skal finne ut når de er ferdige.

Hobbykokken02.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

I likhet med motebransjen dreier også mat seg om trender og en av dem er at flere ser etter alternativer til melk. Det finnes både soya— og havremelk, men da jeg skulle prøve å lage min egen mandelmelk ble jeg sjokkert over hvor lett er det er å lage, spesielt tatt i betraktning av hvor dyrt det er å kjøpe ferdig. Ha en håndfull mandler i juiceren sammen med en liter vann, så har du mandelmelk vel så godt som den du kjøper.

Kjøtterstatning

Som tidligere vegetarianer har jeg også et forhold til nøtter som erstatning for kjøtt. Man skulle kanskje ikke tro at jeg har gode minner fra nøttepølser, nøttekjøttkaker og nøtteburgere, men det smaker faktisk godt.

Det er når man begynner å sammenligne ting med kjøtt at det begynner å gå galt. Hvis man klarer å ta det for hva det er, må du prøve dagens oppskrifter på «pasta uten kjøttboller», som er av det mest kjøttliknende vegetaroppskriftene jeg har. Og med denne har jeg i 15 år lurt folk til å tro at de har spist kjøtt.

Jeg har styrt unna desserter med nøtter i dag, for det hadde bare blitt for enkelt. Isteden kan jeg by på hjemmelagd (pea) nøttesmør, pasta uten kjøttboller og nøttekjeks til neste ost- og vinkveld.

Oppskrifter

Pasta uten kjøttboller

  • Det er når man begynner å sammenligne ting med kjøtt at det begynner å gå galt.

Hobbykokken06.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

100 g valnøtter

100 g løk

1 fedd hvitløk, finhakket

150 cream crackers (kjeks)

100 g gul ost, norvegia eller Jarlsberg

25 g parmesan, finrevet

½ ts oregano

3 egg

½ ts salt

Grovhakk ingrediensene i en food prosessor, og bland dem med egg i en kjøkkenmaskin.

Forme små kuler (som kjøttboller) og stek dem på middels sterk varme til de blir gyldne , ca. 5-8 minutter. Kok dem i sausen i ca. 30 minutter og serveres sammen med psta og friskrevet parmesan.

Saus

1 boks hakkede tomater

100 g tomatpuré

1 liter vann

1 terning grønnsaksbuljong, (gjerne økologisk)

1 løk i store biter

2 ss oreganosalt og pepper etter smak

3-4 laurbærblad

Stek løken i litt olje på middels sterk varme til den er gylden og gjennomsiktig, ca. 5-7 minutter.

Ha de andre ingrediensene i en gryte og kok opp. Skru ned varmen og la det så vidt småkoke mens du koker bollene.

Nøttekjeks

Hobbykokke.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

300 g valgfrie nøtter, finmalt i kjøkkenmaskin

1 stk egg

1/2 ts salt

Fremgangsmåte: Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin med knivblader til de er finmalt og tilsett egget og salt. Kjør du til en samlet masse, ca. 1 min.

Stryk massen utover et bakepapir på et stekebrett til den er ca 5 mm tykk.

Stek midt i ovnen på 200 grader uten varmluft i ca. 12-15 minutter, til blandingen slipper bakepapiret når du løfter på den i hjørnet.

Avkjøles i romtemperatur på kjøkkenbenken i ca 1 time.

Bryt av biter og server til suppe eller ost.