Vi lever i en veldig visuell tid hvor sosiale medier har gitt alle sine egne kanaler til å vise resten av verden hva som skjer I livet deres. Og av og til kan det se ut som om vi ikke er interessert i stort annet enn mat.

— Hva som er god smak er selvsagt individuelt, men det finnes likevel noen fellesnevnere.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Men har denne jakten på fin mat gjort at vi holder på å glemme at maten først og fremst skal smake godt? For meg vil mat aldri dreie seg om annet enn smak, alt annet er mindre viktig.

Hva som er god smak er selvsagt individuelt, men det finnes likevel noen fellesnevnere. I blant annet fransk og asiatisk kjøkken har det lenge vært normen å bruke mange ingredienser, og at summen av enkeltkomponentene gir den beste opplevelsen. De siste årene har vi sett fremveksten av det nordiske kjøkken og et økt fokus over hele verden at man skal ha kortreist og lokal mat hvor man lett kan smake råvarene.

87041709.jpg Foto: Microstock

Smakskombinasjoner

Komplimentære smaker er faguttrykket for å beskrive smaker som passer godt sammen, altså gode smakskombinasjoner. Dette er også er felt I stor utvikling og en del av matlagingen som jeg er mest interessert I akkurat nå. At muskatnøtt passer god i potetmos har nok de fleste fått med seg, men hva med laks og lakris, sjokoladelade og blåmuggost og ikke minst vanilje og kamskjell? Listen er uendelig, men ved hjelp av prøving og feiling og det store internettet kommer du langt på egen hånd.

61869592.jpg Foto: Microstock

Dagens tema er noe som kommer til å gi deg mange fine smaksopplevelser — nemlig ovnsbaking av ingredienser til suppe. Når man lager supper etter oppskrift står det ofte at man skal steke f.eks. løken først I noen minutter til den er blank før du tilsetter de andre ingrediensene. Men ikke stopp der - stek alle ingrediensene og stek dem godt.

Legen som skjønte tegninga

Den franske legen Louis Camille Maillard (1878- 1936) er en av de enkeltpersonene I historien som har bidratt mest til å forstå hva som skjer kjemisk når vi lager mat, spesielt når vi varmebehandler mat. Hans arbeid var så viktig at han har fått den såkalte Maillard-reaksjonen oppkalt etter seg. Maillard-reaksjonen er et begrep som det fremdeles forskes på og som beskriver reaksjonen mellom karbohydrater og proteinen når de utsettes for varme. Bruning av biff I en stekepanne er det mest kjente eksemplet, mens brenning av kaffe og brun skorpe på brød er andre eksempler.

  • I dagens eksempel vil du kjenne en enorm forskjell på smaken hvis du steker grønnsakene først fremfor å bare koke dem.

73435062.jpg Foto: Microstock

I dagens eksempel vil du kjenne en enorm forskjell på smaken hvis du steker grønnsakene først fremfor å bare koke dem. Man får en helt annen dypde og kompleksitet I smaken. I tillegg til at det er en veldig lettvint måte å lage mat på.

Størrelse på grønnsakbitene har en del å si her. Hvis du kutter grønnsakene i små biter vil du få mye større samles overflate og mer av grønnsakene får dermed en stekt smak.

Oppskrifter

Ovnsbakt gulrotsuppe

1 kg gulrøtter, skrelt og kuttet I biter

2 mellomstore løk (ca. 200 g), skrelt og kuttet I skiver

3 fedd hvitløk, skrelt (men brukes hele)

200 g fennikel, kuttet I grove biter

2 ss olje

2 ts timian

6 dl kyllingkraft

Hobbykokken_Supper_Bilder_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Smakes til med fløte, salt og pepper.

Forvarm ovnen til 160 grader med varmluft og ta frem en ildfast form.

Bland sammen gulrøtter, løk, hvitløk og fennikel i oljen og ha dem i den ildfaste formen.

Stek i ovnen til du ser at grønnsakene begynner å bli brune, ca. 30-40 minutter.

Ha ingrediensene i en blender (eller bruk stavmisker) og ha i kyllingkraft til du har fått passende konsistens.

Smak til med timian, salt, pepper og fløte.

88163371.jpg Foto: Microstock

Jordskoppsuppe

1 kg jordskokker, skrelt

3 ss olivenolje

2 dl matfløte

2 dl H-melk

1 dl hvitvin

83393910.jpg Foto: Microstock

Skrell jordskokkene og ha dem i vann med litt sitron eller eddik mens du skreller dem for at de ikke skal bli brune.

Varm ovnen til 150 grader uten varmluft og stek jordskokkene i en ildfast form til de er møre, ca. 45-60 minutter.

Ha jordskokkene i en blender og tilsett fløte, melk og hvitvin til du har ønsket konsistens.

Smak til med salt og pepper.