Er du gravid? Er du kristen? Var dine foreldre alkoholikere? Drikker du ikke alkohol i sosiale sammenhenger er det spørsmål du må regne med å få.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Og hvis du ikke drikker, hva blir du tilbudt av alkoholfrie alternativer? Der vinkelnere bruker store ressurser på å finne passende drikke til maten på en restaurant, får du som regel tilbud om Mozell istedenfor champagne og en eller annen forfinet eplejuice på flaske til å erstatte alle vinene på vinkartet.

— Snart behøver du ikke lenger å se skamfullt ned i bardisken når du bestiller en drink uten ekstra kraft.

Ingen skam

Hvis du skulle forville deg på en bar pleier tilbudet å være like ille. Men heldigvis begynner Olsen driver å få konkurranse, og snart behøver du ikke lenger å se skamfullt ned i bardisken når du bestiller en drink uten ekstra kraft.

Når du skal lage en drink, alkoholfri eller ei, gjelder samme regler som når vi lager mat: smaken er alltid viktigst. Så fremt du ikke arrangerer en Hawaii-fest kan du glatt stå over paraplyene i glasset. Litt garnityr er lov, så lenge det har noe med smaken å gjøre.

Hvis du tenker over hva slags mat du liker, er det ofte mat som inneholder en eller annen form for kontrast, enten i smak eller konsistens. Det samme gjelder for drinker. Men her ser vi kontrastene som oftest i form av smak, og ikke i konsistens.

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Lemonade_06.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Spise drinker?

Surt, søtt og bittert er de vanligste kombinasjonene, men salt finnes også i noen drinker. Flytende nitrogen begynner så smått å bli populært hos bartendere, så blir ikke overrasket om du må spise drinkene.

Isbiter står sentralt når du skal lage drinker og etter mange års prøving og feiling har jeg endelig fått til å lage helt perfekte isbiter. Den perfekte isbiten er en helt klar isbit, uten luftbobler eller andre ulumskheter. For mange vil det virke litt vel spesielt å gjøre en ekstra innsats for klare isbiter. Men bare prøv — det kan fort bli et partytriks.

Det spiller selvsagt ingen rolle om du serverer superklare isbiter i drinker med eller uten alkohol, og du vil få mange beundrende blikk hvis du serverer et glass whisky med en stor kule med håndkuttet, superklar is.

Ulempen med isbiter er at jo lenger de får være oppi jo mer utvannet blir smaken i drinken. Det er en utfordring som heldigvis er enkelt å løse, og som faktisk er enklere uten alkohol enn med. Frys isbiter av samme ingredienser som er i drinken de skal brukes i. Og ha dem opp i drinken når den tid kommer. Å bruke hele bær, krydderurter, sitronskall og likende hjelper også langt på vei.

Skål!

  • Frys isbiter av samme ingredienser som er i drinken de skal brukes i.

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Hoved_07.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Oppskrifter

Sukkerlake

En sukkerlake er basis for veldig mange drinker, både med og uten alkohol. I sukkerlake er sukkeret ferdig oppløst når du blander det med øvrige ingredienser. Den mest vanlige oppskriften er å bruke like deler med vann og sukker etter vekt, altså f. eks. 1 kilo sukker på en liter vann. Kok opp vannet til sukkeret er oppløst, det er ikke nødvendig å koke inn sukkerlaken på noe vis.

Kan oppbevares i kjøleskapet i en ren og lufttett boks i 2-3 uker.

Lemonade

Sitroner varer veldig mye i surhetsgrad etter sesong og hvor de kommer fra, så bruk sukkerlake til å juster styrken selv. Beregne ½ sitron pr drink og smak til med sukkerlake til du har riktig smak.

Når man bruker sitronsaft vil lemonaden bli uklar, så hvis du vil ha den slik som på bildet kan du bruke et lite triks. Bland ut 10 g sitronsyre (fås på alle dagligvarebutikker, står sammen med gelatin) med 3 dl vann og smak til med sukkerlake. Får å få enda mer sitronsmak kan du la den stå med sitronskall i en halvtimes tid. Fjern skallet og server.

Perfekte isbiter

Aller først: Is er is og om den er klar har ingen praktisk betydning for isen egenskaper. Når det er sagt så dreier både mat og drikke seg om noe estetisk også, og det er her den superklare isen komme til sin rett.

Men størrelsen har i aller høyeste grad mye og si. Det er mye bedre å ha én stor isterning i ett glass enn 4 små, siden de små har både større overflate og smelter fortere.

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Hoved_08.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Det viktigste for å få klar is er å la isen fryse ned sent og rolig. Etter hvert som iskrystallene danner seg vil de dytte urenheter som luft, salt, mineraler, støv og bakterier utover etter hvert som iskrystallene dannes. Hvis du fryser isen inn fort i små former vil det dannes iskrystaller fort og urenhetene vil bli fanget inne blant iskrystallene.

Den beste og klareste isen får du ved å koke opp vann, helle det over i en beholder og la det kjøle seg ned til ca. 50 grader. Ta deretter isen inn i fryseren og la den stå en dag eller to til den er helt fryst inn. Ta ut beholderen, snu den opp ned på et håndkle og la den falle ut av boksen naturlig i romtemperatur. Temperer isenkuben i ca. 15 minutter før du evt begynner å kutte i den med en kjøkkenkniv for å forme den til isbiter.

Skogsbær-drink

1 dl blåbærsaft

1 dl bjørnebærsaft

½ dl sitronsaft

Frøene av ¼ vaniljestang

1-2 dl sukkerlake

Evt. Justere smaken med litt kaldt vann

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Skogsb+ªr_04.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Tropisk drink

Saften av 2 pasjonsfrukt

2 dl appelsinjuice

1 dl grapefruktjuice

½ dl limesaft

2 dl sukkerlake

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Tropisk_03.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Epledrink

3 dl ferskpresset eplejuice av syrlige epler

½ dl sitronsaft

1 kanelsstang

Smak til med sukkerlake.

Denne kan serveres både kald og varm, i så fall uten isbiter.

Hobbykokken_Alkoholfrie drinker_Eple_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG