Folk med allergier og intoleranser lever et helt annet liv nå enn det de gjorde for bare 10-15 år siden. Stadig flere restauranter tilbyr allergivennlig mat og selv bittesmå nærbutikker begynner å få sine egne hyller med alllergivarer. I dag skal jeg ta for meg hvordan lage mat uten hvetemel og gluten.

— Den som er gjest synes heller ikke det er så stas å få servert glutenfri posesuppe når alle de andre får festmat.

Stor forbedring

Men selv om de som har intoleranser og allergier har fått det bedre, er det fremdeles en kjempestor hindring igjen og det er når man skal på besøk. Verten har jo ikke lyst il å bli gjøre noe galt og den som er gjest synes heller ikke det er så stas å få servert glutenfri posesuppe når alle de andre får festmat.

Det aller beste du kan gjøre er faktisk bare å spørre gjestene din om hva de foretrekker og hvordan de må ha det. Og du finner neppe mer takknemlige folk enn allergikere når de kan være på besøk hos noen uten å måtte si «Nei, det kan ikke jeg spise» hele tiden.

81963564.jpg Foto: Microstock

Ta hensyn

Grunnpilaren i det å ta hensyn til allergier ligge i et normalt godt renhold og det å jobbe med rene overflater. Jeg pleier å tørke over kjøkkenmaskinen med en fuktig klut før jeg bruker den også, for å unngå eventuelle melrester fra tidligere baking.

— Jeg har selv vært med i facebook-grupper for folk med cøliaki i litt over to år nå.

Hva er forskjellen? I de aller fleste tilfellene av vanlig matlaging er det veldig lett å lage glutenfri mat. Til de fleste middagsretter kan man bytte ut det lille som måtte være av hvetemel med lyst glutenfritt mel. Å jevne supper og sauser går som en drøm, siden maisstivelse (Maizenna) er glutenfritt fra naturen side.

Kaker går bra

Det er egentlig først i forhold til tradisjonell gjærbakst at utfordringene for alvor kommer. Men også her gjøres det store fremskritt både i industrien og blant kokker og kokebokforattere. Ting som ikke skal heve noe særlig er ikke vanskelig å jobbe med, så både bløtkake, sjokoladekake, pannerkaker og vafler går fint.

74016027.jpg Foto: Microstock

Internett begynner å bli helt nedsnødd av glutenfrie oppskrifter og det er mange matbloggere som virkelig gjør en god innsats og vil få deg til å senke skuldrene når du skal til med glutenfri matlaging. Jeg har selv vært med i facebook-grupper for folk med cøliaki i litt over to år nå.

Glutenfri pasta

I dag har jeg tatt for meg tre typer mat som jeg får mange henvendelser om og som er noe ekte folkefavoritter Å finne gode glutenfri tortillalefser er fremdeles ikke like enkelt, så da har jeg en kjempegodt oppskrift på myke tortillalefser som du enkelt kan lage selv.

Glutenfri pasta begynner også å bli lett tilgjengelig i tørket variant, men det er fremdeles noe veldig sjarmernde med å lage den selv. En av mine favorittpastaretter er pasta arrabiata og den er representert i dag. Du kan selvsagt lage akkurat hvilken som helst pasta du vil med denne oppskriften.

Til slutt må vi jo ikke glemme det søte og da er det deilige cookies med sjokoladebiter som skal lede oss inn i fristelsen.

God helg!

Oppskrifter

Cookies med sjokoladebiter

500 g (320 g) glutenfrie havegryn, finmalt i blender

110 g smør, romtemperert

110 g kremost (jeg brukte Philadelphia)

130 lys sirup

180 g sukker

5 g natron

8 g salt

frøene av 1 vaniljestang

2 stk eggeplommer

300 g melkesjokolade, i biter.

HobbykokkenGlutenCookies_08.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Kjør glutenfrie havregryn i en blender til de en helt finmalt, ca. 1,5-2 minutt. Sil grynene slik at alle større biter blir silt fra. Mål opp 320 g som du skal bruke i deigen. Ikke kast det du har til overs, det kan du bruke en annen gang.

Ha smør, kremost, sirup, sukker, natron, salt Kjør glutenfrie havregryn i en blender til de en helt finmalt, ca. 1,5-2 minutt.

Tilsett eggeplommene en etter en under omrøring. Tilsett havremelet og rør rundt til du har en jevn deig. Tilsett sjokoladen til slutt og rør den inn til du har en jevn blanding.

Del deigen i klumper på 60 g og ha dem i kjøleskapet i 15-30 minutter. Forvarm ovnen til 175 grader uten varmluft. De flyter en del ut, så jeg steker 6 stykker av gangen. Stek midt i ovnen uten varmluft på 175 grader i 15 minutter.

De er myke når du går ut av ovnen, så ikke flytt på dem før de har satt seg litt, ca. 15-20 minutter.og vaniljefrøene i en kjøkkenmaskin og kjør blandingen til den har en jevn og kremet konsistens.

Maistortilla

250 g masa harina

1/4 ts salt

3 dl varmt vann

3 ss olje

HobbykokkenGlutenTortilla_11.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Masa harina er maismel og kjøpes på asiabutikker. Må ikke forveksles med Maizenna, som er maisstivelse. Ha maismelet og saltet oppi en bolle. Tilsett vann og olje og bland sammen til du har en fast og smidig deig, ca. 4 minutter. Pakk i plastfilm og la det hville i kjøleskapet i ca. 30 minutter.Du kan bruke en kjevle eller en tradisjonelle tortillapresse for å lage lefsene. Jeg anbfaler å dele deigen opp i små biter på ca. 30 g hver. Stek lefsene i en varm panne uten olje i ca. 30 sekunder på hver side.

HobbykokkenGlutenHoved05.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Glutennfri melblanding

700 g maisstivelse (maizenna)

500 g tapiocastivelse (asia-butikker)

300 hvitt rismel (asia-butikker)

200 g brunt rismel (asia-butikker)

200 g melkepulver

100 g potetmel

20 g xanthangummi

Bland sammen alle ingrediensene og ha dem i en sikt . Oppbevares i lufttett boks i opptil 6 måneder.

Glutenfri pasta

230 g glutenfri melblanding

2 stk egg

30 ml (2 ss) H-melk

Ha sammen alle ingrediensene og elt dem til du har en fast og smidig deig, ca. 5-7 minutter. Pakk i klingfilm og la hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne over natten. Kjevle ut pastaen, enten med kjevle eller i pastamasin til ca. 2 mm tykkelse. Kutt i tykke remser og kok til 2-3 minutter til det er ferdig kokt.

HobbykokkenGlutenPasta Arribiata_06.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

1 boks hermetiske tomater

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

1 liten løk, hakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1-2 ts tørkede chiliflak

salt og nykvernet pepper

1 klype sukker

nyrevet parmesan

Varm olivenoljenpå middel sterk varme i en panne og surr løk og hvitløk til de er myke, ca. 5— minutter og bland inn tomatpuré. Bland inn tomatpuré. Tilsett tomater, chiliflak og sukker.

La alt småkoke i ca 30 minutter, smak til med salt og pepper. Til slutt koker du pasta, ca. 2-3 minutter. Saltmengden skal være 2 ts per liter vann.

Smak på pastaen og ta den opp når den er «al dente» dvs. har litt tyggemotstand og er myk inni.

Bland pasta og saus godt, server med nyrevet parmesan.