VIGNETT BIRKELAND.jpg

Det finnes en fransk gryteprodusent som hevder at de fleste arveoppgjør i Frankrike pleier å gå veldig fint, helt til det blir snakk om hvem som skal arve bestemors gamle støpejernsgryter. Da er det ikke så lett å bli enige lenger.Etter å ha stått og støvet ned i de tusen kjøkkenskap, fikk støpejernsgryten en renessanse da induksjonstopper gjorde sitt inntog på norske kjøkken for noen år siden. Induksjon er avhengig av magnetisme, og mens titusener av aluminiumsgryter og -panner ble gitt vekk eller kastet, var det mange som kom på at de hadde en støpejernsgryte et sted.

Tungt lokk, store fordeler

Det er mange fordeler med støpejern, så vi skal la det forbigå i stillhet at de veier en del mer enn sine konkurrenter. Først og fremst er det varmekapasiteten i støpejern og det veldig tunge lokket som gir fordeler. I tillegg er mange av grytene emaljerte, noe som gjør det lett å bruke dem.

Hobbykokken_Gryte_08.jpg Foto: Magnus Wintersborg

I USA kalles en støpejernsgryte med lokk for en dutch oven, etter de nederlandske kolonistene som tok den med seg over dammen på 1700-tallet. Nederlenderne hadde funnet en meget god måte å lage gryter på som gjorde dem mer holdbare og anvendelige enn alt annet som fantes på den tiden. En dutch oven er en «ovn i ovnen», hvor man kan holde temperaturen jevnere inne i ovnen enn på en platetopp, som bare gir varme nedenfra og ikke er termostatstyrt.

Siden lokket utgjør ca. en tredjedel av grytens vekt, holder den på det meste av fuktigheten og stort sett alt man har oppi blir mørt og saftig hvis man gir det nok tid. Støpejernsgryter trives veldig godt i stekeovnen, og ved å ha gryten i ovnen kan du lage de deiligste gryteretter uten å måtte tenke på noe annet enn klokken.

Smaker bedre

Støpejernsgryter er spesielt populære i Frankrike, men stort sett hele Europa og altså mange områder i USA har et nært forhold til matlaging på denne måten. Det å kunne bruke noen minutter på matlagingen for så å sette retten i ovnen, er en fantastisk måte å bekjempe tidsklemmen på. At maten smaker mye bedre er heller ikke noen ulempe. Det eneste som kreves er litt planlegging.

Jeg har skrevet om brytebrød tidligere, men må selvsagt også trekke det frem når det gjelder støpejernsgryter. Ved å bruke fem minutter på arbeidet og 12— 18 timer på venting, kan man lage fantastiske brød som hvilken som helst baker vil streve med å matche.

Hobbykokken_Gryte_02.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Også her er det varmekapasiteten og lokket som gir fantastiske resultater. Lokket, i kombinasjon med langtidshevingen, gjør at fuktigheten i brødet holder seg godt og du får et veldig saftig brød. Den høye temperaturen sørger også for at du får en sprø skorpe som du ellers bare har kjent fra vedfyrte bakeovner.

Kjempegod mat trenger ikke å være vanskelig. Det trenger heller ikke å ta lang tid.

Ved å la tiden jobbe med deg og ikke mot deg for en gangs skyld, så vil de mest fantastiske smakene utvikle seg i en gryte du kanskje trodde ikke var så veldig nyttig.

Oppskrifter

Lammeragu til pasta

1 kilo lammekoteletter, i store terninger

2 løk, skrelt og finhakket

1 ss rosmarin

1 ts salvie

6 hvitløksfedd

2 gulrøtter, skrelt og kuttet i store biter

2 ss olivenolje

5 dl rødvin

800 g tomater på boks

salt og pepper

Hobbykokken_Gryte_09.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Tørk av bitene med lam med kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper og sett til siden på kjøkkenbenken. Kutt løk, hvitløk og gulrot i grove biter. Varm opp olje til sterk varme i en støpejernsgryte. Når oljen er varm har du oppi lammekjøttet og bruner det, ha i litt kjøtt av gangen.

Når alt kjøttet er godt brunet har du i løken. Sett ned varmen og stek på middels sterk varme i rundt ti minutter til løken er lett gyllenbrun. Ha i rosmarin og salvie, hvitløk og gulrot. Stek videre i 5— 10 minutter. Ha tomater og rødvin i gryten, sett på lokket og ha i ovnen på 130 grader med varmluft i 4- 5 timer. Serveres med pasta og nyrevet parmesanost.

Langsom løksuppe

Dette er en oppskrift som jeg har tilpasset fra den fantastiske kokeboken «Heston Blumenthal at Home». Boken kom i 2010 og suppen er blitt en favoritt her i huset. Jeg har endret litt på originaloppskriften etter hvert. Det er stjerneanis som utgjør forskjellen her i forhold til andre løksupper, som gjør at man får en veldig dyp og fyldig smak.

1 kg løk, skrelt og kuttet i tynne skiver

2 stk. stjerneanis

30 g smør

2 dl tørr hvitvin

1 liter kjøttkraft

salt og pepper

Hobbykokken_Gryte_01.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Varm opp ovnen til 100 grader.

Stek løken på middels varme i en støpejernsgryte sammen med hel stjerneanis i ca. 15— 20 minutter, til løken begynner å karamellisere. Tilsett 0,5 dl kaldt vann fra springen, rør rundt, har på lokket og sett gryten i ovnen på 100 grader i ca. åtte timer, du kan gjerne røre litt i den innimellom.

Etter åtte timer fjerne du stjerneanisen. Ha gryten på platetoppen og ha oppi hvitvinen, kok opp og la det redusere til det nesten er tørt. Ha oppi kjøttkraften og la det småkoke i ca. 20 minutter. Kan gjerne smakes til med litt madeira eller sherry.

Serveres med godt brød.

Grytebrød med parmesan og rosmarin

Dette brødet blir perfekt i støpejernsgryte - ekstra saftig og med en fenomenal skorpe. Rosmarin og parmesan gjør at det passer kjempebra til gryteretter og supper.

600 g (1 liter) hvetemel

5 dl vann (kaldt fra springen)

2 % (12 g) salt (prosenten regnes ut fra mengden hvetemel)

5 g tørrgjær

1 ss rosmarin

100 g revet parmesan (til deigen)

50 g revet parmesan (på brødet)

Hobbykokken_Gryte_03.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Bland sammen alle ingrediensene med en sleiv til du får en jevn masse — det tar ca. 1 minutt.

La blandingen stå å heve over natten, men minst 12 timer, med plastfilm over.

Ta mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut av bollen.

Ha litt mel oppå deigen også og strekk den litt utover. Ha på osten og brett deigen inn mot midten to gangen, snu deigen en halv gang og gjør det samme en gang til.

Ha deigen over på et melstrødd bakeark med brettekantene ned og sett en stor bakebolle over deigen. La heve ytterligere i 90 minutter.

Når de 90 minuttene har gått setter du en støpejernsgryte med lokk inn i ovnen på 250 grader.

La gryten stå i ovnen i en halvtime før du tar den ut igjen. Ta godt tak i deigen og ha den oppi gryten - pass på at du ikke brenner deg. Ha på 50 g ost, ta på lokket og stek på 250 grader i 30 minutter.

Ta deretter av lokket og stek videre i 15 minutter, på 200 grader.

Ta ut brødet etter til sammen 45 minutter. Vend det ganske umiddelbart ut av gryten og over på en rist. La brødet kjøle seg ned til romtemperatur.