De norske bringebærene er sterkt med i konkurransen om hvilke røde bær som er best. Selv slites jeg mellom jordbær og bringebær, men det har mest med gode barndomsminner å gjøre. For selv om jordbær alltid vil ha en egen plass i mat-hjertet mitt, fremstår unektelig bringebær som litt mer allsidig.

I motsetning til jordbær, der mange av typene kan fremstå som litt ensidig søte når de er på topp, er bringebær litt mer syrlige og kanskje litt mer balansert i smaken. Dette gir litt andre muligheter, slik at man også kan bruke bringebærene til ting man tradisjonelt ikke forbinder med bær, som f. eks. salat og sauser til kylling og svin.

Hobbykokken_Bringeb+ªr_Bilder_07.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

De siste årene har jeg blitt mer og mer interessert i konservering og da er selvsagt syltetøy det mest nærliggende for de fleste. Det finnes imidlertid flere måter å ta vare på disse deilige bærene og da er det særlig to metoder som er enkle å gjennomføre hjemme uten spesialutstyr, nemlig frysing og tørking.

Å fryse bær er jo egentlig ingen sak, men det har likevel noe for seg å spre dem ut på et brett slik at de fryser hver for seg og ikke i en stor klump. Etter at de har fryst inn kan du fint a dem i en stor pose eller boks, men da er til til gjengjeld veldig veldig lett å ta dem fra hverandre og bruke dem resten av året. Fryste bær bruker jeg ofte til å bringebærmousse-kake, men også til smoothies eller saus til iskrem.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

— Våre forfedre brukte sola til å tørke med, men vi har for lengst trukket innendørs når vi vil forlenge livet til alle naturens godbiter.

Tørking, eller dehydrering, er også en fantastisk måte å ta vare på sommerens og høstens goder. Man kan spore tørking av mat tilbake til år 12000 f. Kr., og her i de nordiske landende har vi også mange hundre år med erfaring. Selv om metodene har forandret seg mye de siste årene, hvor frysetørking har tatt over i industrien, er det ilkevel en metode som brukes i stor grad i moderne matlaging.

Våre forfedre brukte sola til å tørke med, men vi har for lengst trukket innendørs når vi vil forlenge livet til alle naturens godbiter. Veldig mange bruker stekeovnen sin på laveste temperatur over natten, mens andre har tatt steget fullt ut og kjøpt en egen dehydrator til formålet. Hvis du skal tørke mye mat og gjør dette til en livsstil så er det noen vel anvendte tusenlapper.

Hobbykokken_Bringeb+ªr_Bilder_10.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Det alle viktigste når man tørker mat er å faktisk sørge for at det blir helt tørt. Ellers blir fuktighet fort til mugg. Spesielt når du bruker stekekeovn, må du passe på at du tørker lenge nok, og pass på å ha tilstrekkelig ventliasjon i bunnen av platen man tørker på.

Selvfølgelig er det mye damp som forsvinner opp i luften når man tørker f. eks. bær eller sopp, men en del tar også veien nedover og blir liggende i en liten dam av fuktighet på bunnen av det du tørker på. Det beste tipset for god ventialsjon er å kjøpe en forholdsvis finmasket stålrist i nærmeste kjøkkenbutikk, så vil du redusere faren for å få halvtørket mat.

Dagens oppskrifter er på henholdsvis bringebærmousse, bringebæreddik og bringebærsukker. Bringerbærsukker bruker vi på pannekaker hele året rundt og blir fort en favoritt.

Oppskrifter

Tørkede bringebær

På et vanlig stekebrett til en helt vanlig stekeovn får du som regel plass til 500 g per brett når du ikke plasserer dem altfor tett.

Tørk bærene i ovnen på ca. 60 grader med åpen dør i 12— 16 timer, helt til du merker at bærene er tørre. Bruk helt en rist til å ha dem på slik at du er sikker på at alt fuktigheten er borte.

Tørkede bringebær kan brukes i salater, kaker, som farge til glasurer (finmalt) eller til å lage ditt eget bringebærsukker.

Hobbykokken_Bringeb+ªr_Bilder_09.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Bringebærsukker

30 g tørket bringebær

500 g sukker

Ha bringebær og sukker i en blender og kjør blandingen til bringebærene er pulverisert, ca. 30 sekunder. Oppbevares i lufttett boks i opptil 1 år.

Bringebærmousse

Bringebærmousse kan brukes som en vanlig mousse i glass eller former, men også i form av kaker eller frittstående i desserter som på bildet. Moussen du får av denne oppskriften tåler fint å bli fryst i noen uker og du kan ta den opp noen timer før bruk og la den tine i kjøleskapet.

Hobbykokken_Bringeb+ªr_Bilder_02.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

240 g italiensk marengs (se egen oppskrift)

5 gelatinplater

500 g bringebær

1 vaniljestang, deles på langs og skrap ut frøene

2,5 dl kremfløte

Italiensk marengs:

120 g eggehvite (4 stk.)

40+200 g sukker

1 dl vann

Lag marengsen: Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4— 5 minutter uten omrøring til det blir en sirup. Danner det seg skum langs kanten på kjelen, tas dette av med en skje. Har du et sukkertermometer eller elektrisk termometer, skal det vise 120 grader. Hell den kokende sirupen i en tynn stråle opp i de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går på halv hastighet. Det er viktig at sukkerlaken treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Pisk på full hastighet til den er romtemperert - det tar ca. 15 minutter. Sett i kjøleskapet.

Hobbykokken_Bringeb+ªr_Bilder_01.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5— 10 minutter.

Lag bringebærpuré: Mos bringebær gjennom en finmasket sil. Varm halvparten av bringebærpureen i en kjele. Ta kjelen av platen. Klem vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme pureen. Bland godt. Tilsett resten av pureen og rør det godt sammen. Ha pureen i en bolle og la den stå i romtemperatur til den blir romtemperert. Det tar ca. 15- 20 minutter.

Når pureen er kald, piskes den inn i den kalde marengsen med en visp.