På denne tiden av året bør du bruke enhver anledning til å være ute og nyte solen. En av sommerens små luksuser du må unne deg er en piknik i ny og ne.
Selve ordet piknik har et litt uklart opphav, men fenomenet så dagens lys i den franske overklassen for ca. 300 år siden. Tanken var å flytte luksusen ut i naturen, uten å senke standarden nevneverdig fra det man var vant til hjemme på slottet eller i herskapshuset.
Jeg har selv sittet i parken ved Versailles-palasset med bobler i glasset og en fransk bagett i hånden. Jeg følte meg akkurat som Ludvig XVI (bortsett fra stormannsgalskapen og den systematiske undertrykkingen av det franske folk, da). Men selv om adeligheten ikke kom seg godt gjennom den franske revolusjonen, overlevde tradisjonen med piknik og den lever fortsatt i beste velgående.
For meg dreier piknik seg om hvor mye godsaker jeg klarer å stappe med meg i kurven og gjerne to kurver hvis jeg klarer å bære det. Og jeg vil ha minst mulig matlaging involvert under selve pikniken, og lager alt klart før jeg går hjemmefra.
Sentralt står et godt brød og da helst en god, fransk bagett. Dette er en fin anledning til å friske opp bakeferdighetene, hvis du ikke baker ofte fra før.
Det er antagelig vis et lite misforhold mellom hvor populært surdeigsbaking faktisk er og hvor mye som blir skrevet om det. Våger du deg ikke ut på den metoden, skal jeg her vise deg et godt alternativ. Du får ikke den karakteristiske syrlige smaken, men likevel en smak og konsistens som du ikke oppnår med en vanlig brøddeig.
Løsning er å lage en såkalt fordeig som bare består av mel, vann og bitte lite grann gjær. Denne deigen kan fint stå mellom 8 og 24 timer, så du setter den dagen før du skal bruke den.
Det finnes mange måter å lage fordeig på, men denne varianten her får man ved å bruke bare 2 g gjær på like deler mel og vann. Da sitter man igjen med en tyktflytende røre med masse bobler som lager den mest fantastiske franske bagettene.
Salater kan også tas med på tur. Bruk gode gamle Norgesglass eller tilsvarende. Ved å legge dressingen på bunnen forblir salaten sprø og fin helt til du begynner å snu på glasset og dekke salaten med dressingen. For å få dette til er det viktig å ikke fylle glasset mer enn tre fjerdedeler fullt for at salaten skal få litt god plass til å rulle rundt og bli dekke av dressing.
Jeg håper dagens oppskrifter innspirerer til å dra ut på piknik alene eller med noen du er glad i. Nyt sommeren mens du kan - plutselig står du der i vinterkulden og skuffer snø og drømmer om neste gang du kan spise i det fri.
Fransk baguette
Fordeig:
500 g hvetemel
5 dl vann
2 g gjær
Neste dag:
200 g hvetemel
14 g (2 ts) salt
10 g gjær
Bland sammen mel, vann og gjær til fordeigen til du har en jevn og glatt røre, den komme ikke til å likne på den deigen du er vant med, men en tykk røre.
Neste dag blander du inn salt, gjær og hvetemel med deigen fra dagen før til du har en jevn og glatt deig som slipper bollen når du elter den. Juster eventuelt konsistensen med litt mer hvetemel. La deigen heve i 2-3 timer.
Del deigen i 3 emner og rull dem ut til avlange bagetter. La dem etterheve en times tid. Kutt noen rille i dem rett før du setter dem i ovnen. Dette er ikke bare for syns skyld, men for å hindre at brødene sprekker.
Stek bagettene i en forvarmet ovn på 200 grader uten varmluft i ca. 20-25 minutter til de er sprø og gylne utenpå
Salat
Du kan velge selv hva du foretrekker å bruke til salat som du har oppi glasset, men her kommer jeg med en av de beste dressingene jeg vet om:
3 dl Creme fraiche
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 ts salt
1 ts sukker
1/2 ts Worcehstershire sauce
1 ts sitronsaft
Bland alle ingrediensene sammen, gjerne dagen før, og oppbevar dem i kjøleskapet frem til du skal bruke den.
Jordbær med mandelcrumble
Til 4 personer
300 g nøytral kremost
100 g melis
1 ts lime-saft
frøene av 1 vaniljestang
3-4 ss mandelcrumble pr prosjon (se egen oppskrift)
Bland sammen kremost,melis, og sitronsaft i en kjøkkenmaskin eller med en visp. Fordel blandingen i fire glass og ha på jordbærene. Ha på 2-3 ss mandelcrumble på toppen.
Mandel-crumble
450 g mandler, uten skall
200 g sukker
100 g hvetemel, evt. glutenfritt mel
100 g smør, smeltet
Kjør mandler, sukker, hvetemel og smør i en blender eller kjøkkenmaskin til jevn konsistens. Klapp blandingen ut på en stekeplate og stek i ovn på 175 grader i ca 10-15 minutt til den begynner å sette seg og bli litt gyllen på kantene.
Kjøl ned på kjøkkenbenken og kjør til grove smuler i blender eller stavmikser.
Lemonade
4 sitroner, delt i to
3 dl vann
3 dl sukkerlake
Del sitronene i to og stek dem i en teflonpanne uten olje på middels sterk varme til sitronene har begynte å karamelliseres og få en gyldenbrun farge i snittflaten. Klem saften ut av sitronene og bland med vann og sukkerlake. Smak evt. til med mer sukkerlake eller vann.
Sukkerlake:
5 dl vann
500 g sukker
Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Kjøl ned på kjøkkenbenken og oppbevar sukkerlaken i kjøleskapet i opptil 2-3 uker