MOLDE: – Det var skikkelig cupfinalestemning den dagen. Nesten uvirkelig. Mye publisitet, men også mye styr og tøv. Og en skikkelig artig fotballkamp, sier veteranen om seieren mot Lillestrøm.

Daniel Berg Hestad står på toppen av Moldebadet og kikker bort på Aker stadion, eller Molde stadion som anlegget het da det ble innviet 18. april 1998. * Quiz: Fotballekspert? Ta dagens 12'er

Selvmål først

På bildet Berg Hestad holder i hendene henger han på skuldrene til Andreas Lund som akkurat har scoret det tredje målet i 4-0-seieren mot LSK.

De to første scoringene var hans egen fortjeneste.

Se bilder fra Daniel Berg Hestads karriere!

– Jeg husker veldig godt at jeg la inn langs bakken fra høyresida etter noen få minutters spill, og at Tommy Berntsen sklei ballen inn i eget mål. Det andre målet var mitt, men det husker jeg faktisk ikke, sier Berg Hestad om tidenes første scoring signert en MFK-spiller på klubbens nye stadion.

For ordens skyld: Etter 30 minutter slo Odd Inge Olsen et frispark. Jo Inge Tessem gikk i duellen. Daniel Berg Hestad satte returen fra keeper i mål. Slik ble han den første MFK-spilleren som scoret i den nye storstua.

Se alle artiklene i denne jubileumsserien her!

Smoking og sigar

I 1997 endte MFK på fjerdeplass under Åge Hareide og Erik Brakstad. Nå var Brakstad hovedtrener med Reidar Vågnes som assistent. Og det var en voldsom entusiasme i byen før den eksepsjonelle stadiongaven fra Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten skulle pakkes opp.

Noen dager før Lillestrøm-kampen ble Daniel Berg Hestad brettet ut over to sider i VG.

Liggende i badekaret i MFK— garderoben. I smoking, tversover og flosshatt. Med sigar, sjampanje og et fett glis.

– Hø hø hø. Vi var unge, lovende og ganske «hotte» i Norge på den tida. Vi takket ja til alt og stilte opp uten å tenke oss om. Men det var jo et kult bilde, sier 35-åringen i dag.

Alt oppstyret påvirket uansett ikke Molde-spillernes prestasjoner da gitarriffene til Di derre fadet ut og kampen startet.

Se nesten 200 bilder fra åpningen av Molde stadion i 1998!

– Vi var utrolig sultne på suksess, ville bare vise oss fram. Vi hadde en indre driv som var vanskelig å stoppe. Jeg var helt i hundre i garderoben. Følte at Lillestrøm ikke hadde en nubbesjans til å slå oss. Så gikk vi ut på banen og sprang dem rett i senk, sier Daniel Berg Hestad.

21 kamper uten tap

Første del av sesongen ble en rein parademarsj for MFK. Molde toppet tabellen i et halvt år – fra første seriekamp borte mot Haugesund 13. april og fram til bortekampen mot Vålerenga 20. september.

MFK vant til og med 2–1 på Lerkendal stadion.

– Vi spilte 21 seriekamper uten å tape. Så dro vi til Bislett og tapte 1–3. Deretter fikk vi en liten knekk og havnet langt bak Rosenborg. Jeg orker ikke å snakke mer om det, sier Berg Hestad med et smil.

MFK tapte fire av de fem siste seriekampene. Til slutt var avstanden opp til seriemester Rosenborg hele elleve poeng.

Molde tok sølvet ett poeng foran Stabæk. Det sikret kvalifisering til Champions League året etter. Og resten er historie.

– Rosenborg hadde kanskje sin beste generasjon de samme åra og tok rekordmange poeng. Det var uflaks. Hvis ikke kunne jeg hatt to gull, sier Berg Hestad som står med fem sølvmedaljer i eliteserien.

(saken fortsetter)

Lagbilde MFK 1998. B.f.v: Reidar Vågnes, Daniel Berg Hestad, Ole Bjørn Sundgot, Geir Televik, Andreas Lund, Jo Tessem, Trond Andersen, Sindre Rekdal, Thomas Mork, Freddy dos Santos, Petter Christian Singsaas, Dennis Schiller, Erik Brakstad. F.f.v: Bjarki Gunnlaugsson, Karl Oskar Fjørtoft, Stian Ohr, Odd Inge Olsen, Morten Bakke, Knut Anders Fostervold, Are Lervik, Pål Lydersen, Trond Strande, Per Olav Sæter, Anders Hasselgård.

Mange profiler

Løpskraften var en av styrkene til den gylne årgangen MFK bygde opp på slutten av 90-tallet. En annen var spillestilen.

– Vi spilte et reindyrka norsk 4-3-3-system med offensive indreløpere. Karl Oskar Fjørtoft lå bak og tredde pasninger. Andreas Lund brøytet vei på topp. Vi hadde veldig stor motor i laget. Og mange naturlige målscorere som ville framover på banen hele tida, sier Berg Hestad.

Se bildegalleri:

Han framhever også den perfekte miksen av ungdommelig pågangsmot og avslappet rutine.

– Spillere som Trond Strande, Knut Anders Fostervold, Pål Lydersen og Morten Bakke betydde mye for dette laget. Derfor kunne vi ungdommene slippe oss løs.

– Tidenes beste lag

Daniel Berg Hestad vant cupfinalen i 1994. Han spilte med Solskjær i 95. Han var med på sambafotballen da senegaleserne herjet i 2009. Men ingen av disse årgangene er klubbkapteinens favoritt.

– I 2009 var vi veldig gode i et halvt års tid. Mot slutten av 90-tallet var vi mer stabile over tid, laget presterte egentlig i en periode på tre år. Derfor mener jeg 98 og 99 er de beste MFK-lagene jeg har spilt på.

Stammen i MFK-laget bidro også sterkt til Norges bronse i U23-EM i Romania sommeren 98. Berg Hestad, Lund, Fjørtoft og Trond Andersen var sentrale brikker på laget til Nils Johan Semb.

Se bildegalleri: Trond Andersen

– Vi slo Sverige, men tapte på golden goal i ekstraomgangene mot Spania. Husker jeg var på dopingtest med Guti etterpå, som var rimelig klysete på banen. I bronsefinalen slo vi Nederland 2–0. Stort.

1998 var en jubelsesong for MFK. Men eventyret i europacupen ble kort og kjedelig.

– Uff, ja. Vi spilte uavgjort mot CSKA Sofia hjemme og tapte 0–2 borte. Jeg bommet på straffespark for andre gang den sesongen. Da sluttet jeg. Etterpå har jeg ikke tatt en eneste straffe, sier han.

– Et voldsomt løft

Daniel Berg Hestad er usikker på hvor Molde Fotballklubb ville befunnet seg i dag hvis det ikke hadde vært for Kjell Inge Røkke.

– Det er ingen tvil om at entusiasmen rundt stadion ga både laget og byen et voldsomt løft. Klubben har sterke tradisjoner og hadde helt sikkert bestått uansett. Men Røkke har gitt oss muligheten til å kjempe om gullet. Uten ham hadde nok MFK rykket ned ganske ofte, sier han.

Uten Daniel Berg Hestad kunne nok også MFK rykket ned oftere de siste 18 åra.

Se alle artiklene i denne jubileumsserien her!