FRA: DEG! (...med litt hjelp fra 100% Fotball.)

--- Den siste uken har våre lesere hatt muligheten til å stemme over de fotballbegivenhetene de ønsket seg i årets julekalender. Her følger det femte av 24 minner du kan kose deg med i adventstiden. Hele julekalenderen finner du HER!

5. desember: OL-gullet i Sydney

Det begynte ikke så bra.

Det begynte faktisk med tap mot USA 14. september. Norge slapp inn mål i alle kampene i gruppe F. Likevel karret kvinnene seg til en semifinale mot et Tyskland i knallform.

En tøff nøtt – men Norge gjorde det tilsynelatende umulige mulig. Og så gjorde de det igjen.

To uker etter den tunge starten, etter et nervedrama på Sydney Football Stadium, kunne hele Norge juble for OL-gull!

Julekaldeneren 2008:

1. desember: Sveisen cupfinale

2. desember: Klinsmania

3. desember: Skorpionsparket

4. desember: Snøballkrigen

Tung start

Åpningskampen ble en tung affære. Norge hadde lite å stille opp med mot et knallsterkt amerikansk lag, som anført av stjernene Tiffeny Milbrett og Mia Hamm avgjorde kampen før halvtimen var gått.

15 000 tilskuere i Melbourne fikk se et norsk lag som ikke klarte å score mål. Det endte 2-0.

(Artikkelen fortsetter)

Norge så aldri ut som et gull-lag i åpningskampen mot USA da laget tapte 2-0. Revansjen skulle likevel komme. Her blir trener Per-Mathias Høgmo hyllet av en samlet spillertropp.

Norges lag i 4-5-1: Bente Nordby — Gro Espeseth, Anne Tønnessen, Gøril Kringen, Brit Sandaune - Dagny Mellgren, Unni Lehn, Hege Riise, Monica Knudsen (Solveig Gulbrandsen 46. min.), Anita Rapp (Ragnhild Gulbrandsen 72. min.) - Marianne Pettersen (Christine Bøe Jensen 55.min).

Mellgren melder seg på

Neste kamp i gruppe F var mot Nigeria. Publikum skulle få se en liten, stor spiss melde seg på i jakten på OL-gull.

17. september scoret Dagny Mellgren sitt første mål i OL-turneringen, da hun etter 22 minutter sendte Norge oppskriftsmessig i føringen.

Hege Riise scoret på straffe i andre omgang, og selv om Mercy Akide reduserte 12 minutter før slutt, ble seieren klar. Marianne Pettersen sørget for å gjøre resultatet penere med sin 3-1-scoring i kampens siste minutt. 8000 tilskuere hadde jentene, som nå spilte i Canberra. Kampens store nedtur var imidlertid Anne Tønnessens skade! Hun spilte ikke mer dette mesterskapet. (Tønnessen ble tildelt medalje i etterkant.)

Norges lag i 4-3-3: Bente Nordby - Gro Espeseth, Anne Tønnessen (Kristin Bekkevold 4. min.), Gøril Kringen, Silje Jørgensen (Brit Sandaune 80. min.) - Solveig Gulbrandsen (Monica Knudsen 59. min.), Hege Riise, Unni Lehn - Marianne Pettersen, Ragnhild Gulbrandsen, Dagny Mellgren.

Semifinalen sikres

USA spilte uavgjort mot Kina, og spenningen i gruppen var stor før det siste oppgjøret. Norge gjorde jobben, og igjen var Marianne Pettersen på plass.

10 000 tilskuere så Norge gå opp til 1-0 ti minutter ut i andre omgang. Så fikk Kina straffe. Sun Wen scoret kvarteret før slutt, og plutselig var kineserne i semifinalen!

Innbytter Margunn Haugenes ville det annerledes. Tre minutter lot hun motstanderen være i semiparadiset, før hun sendte Norge opp i en 2-1-ledelse. Fotballheltinnene var klare for semifinale!

Norges lag i 4-4-3: Bente Nordby - Gro Espeseth, Gøril Kringen, Kristin Bekkevold, Silje Jørgensen (Brit Sandaune 84. min.) - Solveig Gulbrandsen, Hege Riise, Unni Lehn (Monica Knudsen 51. min.) - Dagny Mellgren (Margunn Haugenes 61. min.), Ragnhild Gulbrandsen, Marianne Pettersen.

Bergenserne Margunn Haugenes og Gro Espeseth (t.h.) feirer OL-seieren med en liten æresrunde.

Finaleklare uten en sjanse

Det er søndag 24. september.

Norge skal møte et tysk lag som har vist muskler og er ubeseirede så langt. Det skulle bli tøft. Og det gikk ikke spesielt bra for de norske kvinnene. Faktisk skapte de knapt en sjanse i løpet av kampen, mens tyskerne førte oppgjøret.

Noen ganger står imidlertid lykken de kjekke bi (i dette tilfellet er de kjekke Norge, av rent patriotiske grunner). Vi kan snakke om marginer for eller imot, om fortjent eller ikke fortjent. Faktum er at da Tina Wunderlich sendte ballen i eget nett ti minutter før slutt, var det neppe en eneste fotballinteressert nordmann som brydde seg om hvordan finalen ble sikret. Norge var klare for et nytt møte med USA, medalje var i boks, spørsmålet var av hvilken valør!

(Det kan jo hende at en stor del av de 15 000 tilskuerne i Sydney sendte Wunderlich en trøstende tanke. Jeg gjorde det personlig først da jeg så høydepunkter fra OL i nyttårskavalkaden på tv)

Norges lag i 4-4-3: Bente Nordby — Brit Sandaune, Kristin Bekkevold, Gøril Kringen, Silje Jørgensen - Solveig Gulbrandsen, Hege Riise, Christine Bøe Jensen (Monica Knudsen 33. min.) - Marianne Pettersen (Unni Lehn 86. min.), Ragnhild Gulbrandsen, Dagny Mellgren (Margunn Haugenes 55. min.).

Tysklands lag i 4-4-2: Silke Rottenberg - Tina Wunderlich, Steffi Jones, Doris Fitschen, Sandra Minnert - Ariane Hingst, Kerstin Stegemann, Bettina Wiegmann, Birgit Prinz - Maren Meinert, Inka Grings.

Golden goal

Før kampen mot USA bestemte trener Per Mathias Høgmo seg for å vrake målscoreren mot Nigeria, Dagny Mellgren. I stedet for satset han på Margunn Haugenes, som bare hadde kommet inn som innbytter tidligere i mesterskapet. Om resultatet hadde vært annerledes om Høgmo hadde disponert på en annen måte er umulig å si i ettertid.

Kanskje var det klokt å spare beina til Mellgren?

De norske kvinnene var revansjelystne etter tapet i åpningsoppgjøret mot USA to uker tidligere, men fikk den verst tenkelige starten på finalen foran 20 000 tilskuere. Bare fem minutter ut i gullkampen scoret Tiffeny Milbrett. Hun skulle fortsette å gjøre det surt for norske spillere og fans. Men først svarte Norge og Gro Espeseth minuttet før pause, og spillerne kunne gå i garderoben med betydelig lavere skuldre.

Andre omgang så ut til å bli Norges. Da Ragnhild Gulbrandsen satte inn 2-1 12 minutter før slutt, var gullet halvveis nede i shortslomma. Men den gang ei.

Publikum og tv-seere trodde nok knapt sine egne øyne da gullet glapp på overtid. Milbrett igjen.

Dermed var det duket for ekstraomganger. Dagny Mellgren kom inn syv minutter før ordinær tid var ute. Det tok henne drøye 11 minutter av overtiden å sikre Norge gullet på Golden Goal-scoringen som du garantert har sett i en eller annen tv-reprise.

Slik var gullsekundene: Joy Fawcett halvklarerer. Mellgren prøver. Mullinix bommer. Ballen går i mål. Norge er OL-vinnere!

OL-historiens mest dramatiske finale er over. Norge slår USA på Golden goal.

Finalens mest viktige spark på ballen var ikke særlig vakkert, ikke særlig rent. Ikke gjorde Mullinix i det amerikanske målet noen stor inngripen. Whatever. Det handlet om Dagny Mellgren, det handlet om nye regler, og det handlet om NORSK GULL!

— Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på selve målet. Jeg bare husker at det var en herlig følelse. Men akkurat der og da var jeg faktisk litt usikker på reglene, om det var «golden goal» (første mål vinner) eller ikke. Da alle stormet inn på banen fra laglederbenken, skjønte jeg det, sa matchvinneren til vg nett etter gullet var sikret.

Norges lag i 4-4-2: Bente Nordby - Silje Jørgensen, Gro Espeseth, Gøril Kringen, Brit Sandaune -Solveig Gulbrandsen (Unni Lehn 34. min.), Hege Riise, Monica Knudsen (Christine Bøe Jensen 90. min.), Margunn Haugenes - Ragnhild Gulbrandsen, Marianne Pettersen (Dagny Mellgren 83. min.).

USAs lag i 4-4-2: Siri Mullinix - Christie Pearce, Joy Fawcett, Kate Sobrero, Brandi Chastain - Shannon MacMillan (Cindy Parlow 69. min.), Lorrie Fair, Julie Foudy, Kristine Lilly - Mia Hamm, Tiffeny Milbrett.

Profilene

Dagny Mellgren er selvfølgelig nevnt. Gro Espeseth kom til OL mot omtrent alle odds. Hun hadde skadet korsbåndet året i forveien, og ble erkært 15 prosent invalid! Med OL-gullet fikk den tidligere verdens- og europamesteren komplett medaljesamling.

Kaptein Gøril Kringen ble også en av matchvinnerne, og sto frem i finalen. - Det var ganske stilig, var det ikke? Jeg burde hatt 19,5 i stil, sa kapteinen til pressen, etter å ha stup-reddet et amerikansk forsøk for åpent mål.

Hege Riise var som alltid stor på midtbanen, Bente Nordby klippen bakerst. Trener Per Mathias Høgmo ga seg med gullet i lomma, og tok over herrenes U21-lag etter turneringen var over. For enkelte var OL siste tur med gjengen. For andre var det bare begynnelsen, som for eksempel for tenåringen Solveig Gulbrandsen.